Dordrecht, Netherlands

Burgergpetitie voor herziening plannen Wantij-west ingediend bij burgemeester Kolff

Een aantal bewoners van de Stadswerven en het gebied rondom de monding van het Wantij hebben de handen ineengeslagen met lokale initiatieven om meer inspraak te krijgen in de gemeentelijke plannen voor het gebied. De online-petitie, die vrijdag van start ging, heeft op het moment van schrijven 336 handtekeningen opgehaald.
Trevyn van Houwelingen | 11 april 2023 16:57 | Aangepast op 11 april 2023 16:57
Dat betekent dat de gemeenteraad deze officieel in behandeling moet nemen, en dat is een kleine streep door de rekening van wethouder Maarten Burggraaf. Voor vanmiddag stond juist een besluit ter stemming om geen extra wensen en bedenkingen meer te opperen in de raad ten aanzien van het
ontwikkelplan Wantij-West, zodat het college kan gaan werken aan een uitvoeringsplan. Met deze petitie zal het waarschijnlijk langer dan gehoopt over de ontwikkeling van het gebied gaan.

Het is zelfs mogelijk dat partijen uit de raad, die eerder al aangaven veranderingen te willen zien in de plannen voor Wantij-west, zich ook weer gaan roeren. In september 2020 stelden Beter voor Dordt, CDA, Gewoon Dordt, de VSP, PVV, D66, SP en GroenLinks al in een amendement voor om beter te letten op “nadelige invloed van de plannen voor de activiteiten van Leefwerf de Biesbosch en binnenvaartmuseum René Sigefried.” De vraag of de plannen wel voldoende zijn aangepast zal waarschijnlijk wel worden opgeworpen in de raadsvergadering.

En dat is precies wat de initiatiefnemers willen. Zij voelen zich te weinig gehoord tijdens verschillende participatierondes die de gemeente met een onafhankelijk bureau georganiseerd heeft. De plannen voor een zwembad in het Wantij, terwijl op een steenworp afstand het monumentale Wantijbad ligt, geeft volgens de initiatiefnemers eens te meer aan dat er niet voldoende is geluisterd naar omwonenden.

De petitie wordt aangeboden door omwonenden en een collectief bestaand uit het KleinSchippersgilde, het Binnenvaartmuseum en Leefwerf de Biesbosch. Zij gaan de komende maanden hun eigen alternatieve plan voor Wantij-west ontwikkelen, wat zij het ‘Levend Wantij Centraal’ plan noemen. In mei moet dit plan gepresenteerd worden aan boord van één van de schepen van het Binnenvaartmuseum. Uiteindelijk wil men dat de gemeente meer luistert naar de adviezen uit de samenleving, zodat er samen gekeken kan worden naar een nieuwe indeling voor Wantij-west.

Bekijk hieronder een korte video over het overhandigen van de petitie

Lees meer over:

Wantij|Petitie|

Lees ook

Kortgeding Filmtheater De Witt ingetrokken na verlenen nieuwe vergunning

Het kortgeding dat door Stichting Int Lastigh Ent was aangespannen tegen de gemeente Dordrecht voor ...

Wonen op het water? Voor ruim 1,1 miljoen is dit drijvende huis van jou

Een prachtig uitzicht, zwemwater op kruipafstand en - als 'ie schijnt - bijna altijd zon. Wie altijd...

Petitie moet zorgen voor balans in gesprekken rondom Filmtheater De Witt

De verbouwing en uitbreiding van voormalig Cinema The Movies naar Filmtheater De Witt zorgt voor een...

Kale kadewanden Wantij binnenkort groen en levendig

Vanaf de Prins Hendrikbrug zijn ze nog nauwelijks zichtbaar, maar aan de noordkant van het Wantij ha...

Rollercoasterrit Hanneken van Dordt nog niet ten einde

Het plan voor Hanneken van Dordt, het twintig meter hoge beeld van Dordtse kunstenaar Gerhart Lentin...

Renovatieproces Wantij-West gaat nieuwe fase in

Het was een strijd om de vierkante meters, waarbij belangen moesten worden afgewogen en inspraak van...