Dat het azc er kwam, stond al langer vast. De gemeente wilde graag een steentje bijdragen aan het opvangen van asielzoekers: volgens Spek bevestigt de dinsdag aangenomen spreidingswet dat stilzitten geen zin heeft.
"Als elke gemeente zijn eigen verantwoordelijk neemt voor dit probleem, kunnen we met zijn allen iets moois doen." Eerder bood Sliedrecht crisisnoodopvang voor 48 asielzoekers in het eigen gemeentekantoor en vanuit die ervaring concludeert Spek: "Wij kunnen dit wel aan."
'Onbegrijpelijk'
Hardinxveld-Giessendam zet echter vraagtekens bij de gekozen locatie in Sliedrecht-Noord. Het gemeentebestuur, dat haar standpunt niet voor de camera van RTV Dordrecht wil toelichten maar wel een statement op haar website plaatste, noemt de keuze 'onbegrijpelijk' vanuit het oogput van veiligheid, zorg, bereikbaarheid en bouwlocaties in de directe omgeving.
Spek reageert: "Toen wij in april vorig jaar met hen hierover spraken, zagen we hoe ze schrokken. We hebben toen onze afweging opnieuw gemaakt en we zijn continue in overleg geweest wat ze nodig hebben om het behapbaar te krijgen."
Afspraken met buurgemeenten
Nu is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan zet. In de tussentijd gaat de gemeente met inwoners (via een informatieavond) en met buurgemeenten in gesprek over samenwerking. Zo is er een concrete afspraak met de gemeente Alblasserdam gemaakt: Sliedrecht vangt een hoger aantal asielzoekers op, Alblasserdam neemt huisvesting voor statushouders voor haar rekening.
"We moeten met elkaar kijken hoe we elkaar kunnen helpen", wijst Spek naar de opvang van asielzoekers en statushouders, maar ook Oekraïeners in de regio. "Als we met elkaar kijken wat de een kan bieden en wat de ander kan bieden, heb je een mooie regionale samenwerking."