Dordrecht, Netherlands

Buurgemeente niet blij, maar Sliedrecht pakt door met azc: 'Wij kunnen dit aan'

De gemeente Sliedrecht staat, ondanks kritiek van 'buurman' Hardinxveld-Giessendam, pal achter de gekozen locatie voor het asielzoekerscentrum. Begin volgend jaar worden er aan de Zwijnskade, tegen de gemeentegrens, maximaal 250 mensen opgevangen. "Wij proberen hen er echt bij te betrekken en hun zorgen in de komende maanden weg te nemen", laat verantwoordelijk wethouder Ton Spek weten.
Corrado Francke | 25 januari 2024 10:37 | Aangepast op 25 januari 2024 10:37
Dat het azc er kwam, stond al langer vast. De gemeente wilde graag een steentje bijdragen aan het opvangen van asielzoekers: volgens Spek bevestigt de dinsdag aangenomen spreidingswet dat stilzitten geen zin heeft.

"Als elke gemeente zijn eigen verantwoordelijk neemt voor dit probleem, kunnen we met zijn allen iets moois doen." Eerder bood Sliedrecht crisisnoodopvang voor 48 asielzoekers in het eigen gemeentekantoor en vanuit die ervaring concludeert Spek: "Wij kunnen dit wel aan."

'Onbegrijpelijk'
Hardinxveld-Giessendam zet echter vraagtekens bij de gekozen locatie in Sliedrecht-Noord. Het gemeentebestuur, dat haar standpunt niet voor de camera van RTV Dordrecht wil toelichten maar wel een statement op haar website plaatste, noemt de keuze 'onbegrijpelijk' vanuit het oogput van veiligheid, zorg, bereikbaarheid en bouwlocaties in de directe omgeving.

Spek reageert: "Toen wij in april vorig jaar met hen hierover spraken, zagen we hoe ze schrokken. We hebben toen onze afweging opnieuw gemaakt en we zijn continue in overleg geweest wat ze nodig hebben om het behapbaar te krijgen."

Afspraken met buurgemeenten
Nu is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan zet. In de tussentijd gaat de gemeente met inwoners (via een informatieavond) en met buurgemeenten in gesprek over samenwerking. Zo is er een concrete afspraak met de gemeente Alblasserdam gemaakt: Sliedrecht vangt een hoger aantal asielzoekers op, Alblasserdam neemt huisvesting voor statushouders voor haar rekening.

"We moeten met elkaar kijken hoe we elkaar kunnen helpen", wijst Spek naar de opvang van asielzoekers en statushouders, maar ook Oekraïeners in de regio. "Als we met elkaar kijken wat de een kan bieden en wat de ander kan bieden, heb je een mooie regionale samenwerking."

Lees meer over:

Asielzoekerscentrum|AZC|

Lees ook

Eerste asielzoekers opgevangen in voormalig hotel Ara in Zwijndrecht

Terwijl er dit weekend nog hard gewerkt is om de transformatie van hotel Ara naar opvanglocatie af t...

Omwonenden van toekomstig azc krijgen 1000 euro voor hang- en sluitwerk

Omwonenden van het toekomstige azc mogen, op kosten van de gemeente, per gezin maximaal duizend euro...

Komst azc de druppel voor bewoners van Rijksstraatweg en Wieldrechtse Zeedijk

De komst van een asielzoekerscentrum blijft de gemoederen bezig houden. Dat bleek dinsdagavond toen ...

Gemeenteraad Zwijndrecht stemt unaniem in met opvang 300 asielzoekers

De Zwijndrechtse gemeenteraad stemde dinsdagavond unaniem in met de komst van 300 asielzoekers naar ...

Exacte verdeling asielopvang is bekend: regio moet 3 keer zoveel asielzoekers opvangen, Rotterdam 5 keer zoveel

De verdeling van het aantal asielplekken over het land is officieel bekendgemaakt. Er zijn in totaal...

Zorgen over komst azc Zwijndrecht, maar burgemeester stelt omwonenden gerust

Dat Zwijndrecht een asielzoekerscentrum voor driehonderd mensen opent, is voor verschillende omwonen...