Dordrecht, Netherlands

Coalitieakkoord onder embargo naar de fracties

Het coalitieakkoord gaat komend weekend onder strikt embargo naar de fracties van de Dordtse gemeenteraad. De kiezer moet nog even geduld hebben.
Robin Nanninga | 26 mei 2022 10:36 | Aangepast op 26 mei 2022 10:36
Het coalitieakkoord gaat komend weekend onder strikt embargo naar de fracties van de Dordtse gemeenteraad. De kiezer moet nog even geduld hebben.

Eigenlijk zou dinsdagavond de avond worden van een nieuw college met daarin de VVD, GroenLinks, CDA de Christenunie/SGP. Dat feestje ging niet door. Het wordt een weekje later.

Maandagmiddag en -avond zijn de laatste puntjes op de ‘i’ gezet en volgens de coalitiepartijen ligt er een ‘mooi akkoord waarin ook veel ideeën van de oppositie zijn meegenomen’. Het feit dat er geen enkele van de lokale partijen meedoet in het college levert binnen de gemeenteraad nog steeds frustratie en verbazing op.

Wonen en het milieu worden twee van de vijf speerpunten, maar verder wil GroenLinks-lijsttrekker Chris van Benschop geen mededelingen doen. “De primeur is voor de gemeenteraad”, zegt zij als beoogd wethouder. Daar waar GroenLinks nog tot dinsdag probeert de boel gesloten te houden, laat de VVD nu al weten dat raadslid Rolin den Heijer Marc Merx op gaat volgen als fractievoorzitter. Merx is immers kandidaat-wethouder. Dinsdag gaan dus ook de kiezers, na weken van onderhandelen, horen wat zij de komende jaren kunnen verwachten en of dit keer verkiezingsbeloften nagekomen worden.

'Gesloten als een oester'
De oppositie is verbaasd over hoe het na de verkiezingen allemaal gegaan is. Een deel van de partijen heeft een inhoudelijke bijdrage aan het akkoord geleverd, anderen hebben gezegd ‘als we niet mee mogen doen, dan doen we niet mee, lees ons verkiezingsprogramma maar’. Alle onderhandelaars waren ‘gesloten als een oester’. Van de gevraagde openheid in de politiek is tot nu toe niets terechtgekomen, zegt de oppositie. “Als dit de nieuwe politiek is, dan kunnen we de komende vier jaar nog wat verwachten”, aldus een van de oppositieleden dinsdagavond.

Eerder liet formateur Pauline Bouvy-Koene aan RTV Dordrecht weten dat de formatiegesprekken wat langer duurden, omdat ze zorgvuldig te werk wilden gaan. De problemen lagen volgens haar niet aan onenigheid tussen de partijen.

Lees ook

Wim van der Kruijff nieuwe CDA-wethouder Dordrecht

De CDA-fractie in Dordrecht draagt Wim van der Kruijff voor als nieuwe wethouder. Hij is daarmee de ...

Dordtse VVD wil proef met hennep bij sanering PFAS

PFAS is ook in Dordrecht en omgeving met behulp van industriële hennep uit de bodem te halen. Dat bl...

Schipperskind, tegelzetter en spuitgast: de nieuwe burgemeester van Zwijndrecht

Hij groeide op als schipperskind in havendorpje Rozenburg, werd tegelzetter en ging daarna bij de br...

Nog steeds geen oplossing voor ontsluiting Wilgenwende

De VVD en CU-SGP hebben vragen gesteld aan het college over de situatie in de Dordtse wijk Wilgenwen...

VVD pleit voor gebruikersruimte bij Leger des Heils Kromhout/Kasperspad

Er gaat gesproken worden over een gebruikersruimte voor hardnekkig verslaafden in het pand van het L...

Burgemeester Kolff: "We hebben raddraaiers tijdens de jaarwisseling op de korrel"

De Dordtse VVD heeft burgemeester Kolff gevraagd keihard op te treden tegen mensen die tijdens de ja...