Dordrecht, Netherlands

Coalitieakkoord Zuid-Holland: wat betekent het voor de Drechtsteden?

Het akkoord is gesloten tussen de partijen BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en het CDA in Zuid-Holland. Met de BoerBurgerBeweging als verrassende winnaar werd een sterk signaal naar de politiek afgegeven door de inwoners van Zuid-Holland.
Corrado Francke | Trevyn van Houwelingen | 20 juni 2023 16:00 | Aangepast op 20 juni 2023 15:53
De coalitie beslaat een groot deel van het Nederlandse politieke spectrum, met zowel rechts, links als centrumpartijen. Tijdens de samenwerking zullen er dan ook veel bruggen moeten worden geslagen tussen de verschillende partijen.

Wonen
Maar wat betekent het akkoord eigenlijk voor onze regio? Allereerst de woningbouw. In het akkoord wordt het streven geuit om tot en met 2030 ruim 230.000 woningen aan de provinciale woningvoorraad toe te voegen. Daarvan zal volgens het akkoord 40% in de categorie sociale huur vallen. Een deel daarvan zal ook in de Drechtsteden terecht komen.

De nieuwbouw moet voor 85% binnenstedelijk gebouwd worden, zodat er niet nog meer vitale natuur- en landbouwgebieden verloren gaan. Uitzondering op de regel zijn de plannen voor een nieuwbouwwijk in Sliedrecht-Noord, die ruimte moet bieden aan 1200 tot 1500 woningen in het noorden van het dorp.

Vervoer
Op het gebied van bereikbaarheid wordt gekeken naar korting voor minima in het ov en een proef met het zogenoemde Deutschlandticket, vernoemd naar een speciaal ov-kaartje van 49 euro waarmee reizigers bij onze oosterburen de hele dag gebruik kunnen maken van iedere vorm van openbaar vervoer.

Voor de Drechtsteden is ook een speciaal punt aangemaakt bij goederenverkeer, de provincie wil in gesprek met het Rijk over de vermindering en het op termijn weren van treinen die gevaarlijke stoffen vervoeren, de zogenoemde giftreinen. Dit naar aanleiding van herhaaldelijk waarschuwen van onder andere burgemeester Kolff van Dordrecht, die het vervoer van gevaarlijke materialen door de bebouwde kom een te groot veiligheidsrisico vindt. Wanneer het gesprek plaats moet vinden, staat niet in het akkoord.

Benieuwd naar de presentatie van het coalitieakkoord? Klik dan op deze link, selecteer 19e juni in het vergaderschema en kijk rechts de livestream terug.

Lees ook

Gemeenten en organisaties zetten in op versnelde verduurzaming Drechtsteden

De Drechtsteden hebben zich gecommitteerd aan een energieneutrale regio vóór 2050. Om die ambitie te...

Burgemeester neemt op als je de gemeente belt

Een nieuw jaar, tijd voor een nieuwe aanpak, moeten ze bij de gemeenten van de Drechtsteden gedacht ...

5 jaar Quiet Drechtsteden: ‘Het geeft ons mooie momenten’

Quiet Drechtsteden bestaat 5 jaar en dat wordt gevierd met een campagne om meer aandacht te vragen v...

Provincie is klaar met uitstoot PFAS maar kan Chemours niet sluiten, wel onderzoek naar intrekken vergunning

De fabriek van Chemours kan door de provincie Zuid-Holland niet worden stilgelegd. De gedeputeerde z...

Politici bundelen krachten tegen Chemours

De Provinciale Staten trekken gezamenlijk op tegen het omstreden chemiebedrijf Chemours in Dordrecht...

Drechtsteden gebruiken maar 12 procent van geschikte daken voor zonnepanelen

Uit cijfers van de Regio Drechtsteden blijkt dat er in onze omgeving nog maar weinig gebruik wordt g...