Dordrecht, Netherlands

'Compensatie ouders toeslagenaffaire kan zomaar tot 2030 duren'

Het zal nog jaren duren voordat gedupeerden van de toeslagenaffaire volledig gecompenseerd zijn, vreest de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In gesprek met Nieuwsuur zegt bestuurder Peter Heijkoop, tevens wethouder in Dordrecht: "Als je heel nuchter kijkt, dan ga je echt richting 2030 voor gedupeerden duidelijkheid hebben."
Corrado Francke | 20 januari 2023 13:11 | Aangepast op 20 januari 2023 13:11
Zo lang toeslagenouders niet gecompenseerd zijn, krijgen ze ondersteuning vanuit de gemeente. "Dus wij hebben ook nog steeds onze handen vol", zegt Heijkoop. Hij hoopt dat het ministerie van Financiën extra personeel kan inschakelen zodat de afhandeling sneller gaat.

30.000 euro
Gedupeerden moeten nu allerlei stappen doorlopen om gecompenseerd te worden. Na een korte beoordeling kregen ze al een compensatie van 30.000 euro. Maar wie denkt recht te hebben op meer, krijgt een uitgebreide integrale beoordeling. Als mensen dan nog niet voldoende gecompenseerd zijn, moeten ze naar de Commissie Werkelijke Schade.

De gemeenten denken dat het proces van integraal beoordelen tot 2026 duurt. En de Commissie Werkelijke Schade, die daarna moet beoordelen of mensen extra schade hebben geleden door bijvoorbeeld het verliezen van een huis of een baan, is waarschijnlijk nog tot 2030 bezig. "Dat is denk ik wel het eerlijke verhaal", stelt Heijkoop.

'Zorgvuldigheid belangrijk'
Staatssecretaris Aukje de Vries vertelt dat “het eerlijke verhaal is dat het tijd nodig heeft”. De Vries benadrukt dat zorgvuldigheid belangrijk is. “Maar we zijn er niet alleen met financieel herstel, want we zien ook dat veel mensen emotioneel ondersteuning nodig hebben.”

In gesprek met Studio de Witt-presentator Ben Corino vertelt De Vries, die deze week te gast was in Dordrecht, alles over de stand van zaken rondom de toeslagenaffaire.

Lees meer over:

Toeslagenaffaire|

Lees ook

Gedupeerden van toeslagenaffaire delen hun verhaal: ‘Afwikkeling verloopt heel traag’

Boetes, deurwaarders, uithuisplaatsingen en enorme schulden. Gedupeerden van de kinderopvangtoeslaga...