Diep verborgen in zijn zwarte jas zit de 29-jarige R. voor de rechter. Het is zeker niet zijn eerste bezoek aan de rechtszaal. Al meer dan twintig strafbare feiten heeft de man uit Papendrecht op zijn naam. Een grote capuchon bedekt zijn hoofd. Maar over zijn daden is hij maandagmiddag open en bloot.
“De stiefzoon van de man die aangifte deed van afpersing, werd thuis aangesproken door iemand. Heel vroeg, het was zes uur in de ochtend. Weet u wie dat was?", vraagt de rechter. "Hij wilde het telefoonnummer van zijn stiefvader weten.” Verdachte R. twijfelt geen seconde. “Dat was ik”, zegt hij.
De inwoner van Papendrecht vraagt om het telefoonnummer van de stiefvader van de jongen en krijgt dat ook. Hij belt in de dagen die volgen twee keer en stuurt meerdere berichten. ‘Betaal je schuld van 341 duizend euro of koop het af voor 150 duizend euro. Vandaag antwoord. Zo niet, dan beginnen we bij je dierbaren.’ En: ‘Ik word hiervoor betaald, dit is mijn werk, ik maak je kapot.’
Het wordt nog gekker. Als de stiefvader in januari aangifte doet van afpersing, rinkelt op het bureau zijn telefoon. Het toestel gaat op de speaker. ‘Je moet voor negen uur vanavond 15 duizend betalen. Anders weet ik je te vinden trek ik alle tanden uit je bek’, klinkt het. De agenten luisteren live mee.
Oplichter
Voor de rechter draait R. uit Papendrecht er dus niet omheen. De dreigementen komen inderdaad van hem. Hij wilde wraak nemen voor de vrouw die zorgt voor zijn doodzieke tante. Ze zou zijn opgelicht door de man uit Capelle die hij de berichten stuurt. Die man is eerder deze maand in dezelfde Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot een jaar cel. Hij stuurt voor bijna een half miljoen euro aan valse facturen. De man moet bijna een jaar zitten.
“De vrouw die voor mijn tante zorgt, is leed gedaan door die oplichter”, zegt R. maandagmiddag in de rechtbank. Hij reageert verbaasd als hij hoort dat zijn dreigtelefoontje over het trekken van tanden werd beluisterd op het politiebureau. “Aangifte doen, dat verwacht je niet van een oplichter”, zegt hij. En over de mogelijke oplichting: “Als ik op bezoek was bij mijn tante, zag ik dat het die vrouw veel deed."
Zijn advocaat Renée van den Hemel staat de man zowat al een leven lang bij. Vlak voor de zitting heeft ze een bundel met tekeningen van hem gehad, ze zijn gemaakt in de cel. “Hij heeft talent. Echt natuurtalent”, zegt ze. Ze merkt op dat er de afgelopen maanden fundamenteel iets is veranderd bij haar cliënt.
“Er is een knop omgegaan in detentie”, zegt R. daar zelf over. “Ik probeer gemotiveerd te zijn. Na het eerste bezoek van mijn zoontje is er een knop omgegaan. Hij begon vreselijk te huilen. Ik zag dat hij besefte dat zijn vader weer binnen zit. Mijn eigen vader is 39 geworden. Ik zit zelf tegen de 30. Ik heb hem gehaat tot hij doodging.”
De vader van R. was heroïneverslaafde. R. wil zijn leven nu op orde krijgen en een goede vader zijn voor zijn zoon. Waar R. tijdens iedere vorige detentie een 'rode status' had, staat hij nu op groen. Dat betekent meer vrijheid en vertrouwen van de gevangenisleiding. Voorheen blowde R. op zijn cel en liep hij tegen de lamp tijdens de urinecontrole. Die tijd lijkt nu voorbij.