Dordrecht, Netherlands

De agenten luisteren live mee als R. de oplichter zwaar bedreigt

Op vrije voeten stuurde R. dreigberichten, in de cel maakt hij tekeningen voor zijn advocaat © Pixabay/Privé
Opmerkelijk: vier weken nadat een inwoner van Capelle aan den IJssel is veroordeeld voor oplichting, wordt zijn naam weer genoemd in de rechtbank. Ditmaal zou hij slachtoffer zijn van afpersing. 'Als je niet op tijd betaalt, trek ik alle tanden uit je bek.'
Rijnmond | 1 mei 2024 11:28 | Aangepast op 1 mei 2024 11:28
Diep verborgen in zijn zwarte jas zit de 29-jarige R. voor de rechter. Het is zeker niet zijn eerste bezoek aan de rechtszaal. Al meer dan twintig strafbare feiten heeft de man uit Papendrecht op zijn naam. Een grote capuchon bedekt zijn hoofd. Maar over zijn daden is hij maandagmiddag open en bloot.

“De stiefzoon van de man die aangifte deed van afpersing, werd thuis aangesproken door iemand. Heel vroeg, het was zes uur in de ochtend. Weet u wie dat was?", vraagt de rechter. "Hij wilde het telefoonnummer van zijn stiefvader weten.” Verdachte R. twijfelt geen seconde. “Dat was ik”, zegt hij.

De inwoner van Papendrecht vraagt om het telefoonnummer van de stiefvader van de jongen en krijgt dat ook. Hij belt in de dagen die volgen twee keer en stuurt meerdere berichten. ‘Betaal je schuld van 341 duizend euro of koop het af voor 150 duizend euro. Vandaag antwoord. Zo niet, dan beginnen we bij je dierbaren.’ En: ‘Ik word hiervoor betaald, dit is mijn werk, ik maak je kapot.’
Het wordt nog gekker. Als de stiefvader in januari aangifte doet van afpersing, rinkelt op het bureau zijn telefoon. Het toestel gaat op de speaker. ‘Je moet voor negen uur vanavond 15 duizend betalen. Anders weet ik je te vinden trek ik alle tanden uit je bek’, klinkt het. De agenten luisteren live mee.

Oplichter
Voor de rechter draait R. uit Papendrecht er dus niet omheen. De dreigementen komen inderdaad van hem. Hij wilde wraak nemen voor de vrouw die zorgt voor zijn doodzieke tante. Ze zou zijn opgelicht door de man uit Capelle die hij de berichten stuurt. Die man is eerder deze maand in dezelfde Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot een jaar cel. Hij stuurt voor bijna een half miljoen euro aan valse facturen. De man moet bijna een jaar zitten.

“De vrouw die voor mijn tante zorgt, is leed gedaan door die oplichter”, zegt R. maandagmiddag in de rechtbank. Hij reageert verbaasd als hij hoort dat zijn dreigtelefoontje over het trekken van tanden werd beluisterd op het politiebureau. “Aangifte doen, dat verwacht je niet van een oplichter”, zegt hij. En over de mogelijke oplichting: “Als ik op bezoek was bij mijn tante, zag ik dat het die vrouw veel deed."
Zijn advocaat Renée van den Hemel staat de man zowat al een leven lang bij. Vlak voor de zitting heeft ze een bundel met tekeningen van hem gehad, ze zijn gemaakt in de cel. “Hij heeft talent. Echt natuurtalent”, zegt ze. Ze merkt op dat er de afgelopen maanden fundamenteel iets is veranderd bij haar cliënt.

“Er is een knop omgegaan in detentie”, zegt R. daar zelf over. “Ik probeer gemotiveerd te zijn. Na het eerste bezoek van mijn zoontje is er een knop omgegaan. Hij begon vreselijk te huilen. Ik zag dat hij besefte dat zijn vader weer binnen zit. Mijn eigen vader is 39 geworden. Ik zit zelf tegen de 30. Ik heb hem gehaat tot hij doodging.”

De vader van R. was heroïneverslaafde. R. wil zijn leven nu op orde krijgen en een goede vader zijn voor zijn zoon. Waar R. tijdens iedere vorige detentie een 'rode status' had, staat hij nu op groen. Dat betekent meer vrijheid en vertrouwen van de gevangenisleiding. Voorheen blowde R. op zijn cel en liep hij tegen de lamp tijdens de urinecontrole. Die tijd lijkt nu voorbij.
Een onderdeel van een van de tekeningen die R. in de cel maakte voor zijn advocaat © Rijnmond
Ongeloofwaardig
“Ik vond eigenlijk niet dat het kon”, zegt hij tijdens de zitting over het afpersen. “Het voelt nu anders. Het bezoek van mijn zoontje, een keerpunt.” Ook zijn moeder is ernstig ziek en hij ziet haar ieder bezoek verder achteruitgaan. “Ik wil een goede vader zijn voor mijn zoontje en ik wil mijn moeder trots maken.” Zijn advocaat zegt dat ze gelooft dat dit het moment is voor een ommekeer. "Het kon je tijdens vorige detenties helemaal niet schelen dat je vast zat", zegt ze tegen de man.

“Wraak voor een vriendin van uw tante vind ik ongeloofwaardig”, zegt de officier van justitie. “Volgens mij wilde hij zich verrijken. Hij had lak aan de gevolgen van zijn handelen op zijn slachtoffers. Via-via heeft hij gegevens verworven door aan de deur te staan. Hij heeft het veiligheidsgevoel aangetast en dat neem ik hem kwalijk.”

De officier eist zes maanden celstraf. Advocaat Van den Hemel vindt de 101 dagen die R. al in voorarrest zat voldoende straf. “Afpersen is nooit goed. Maar een oud vrouwtje voor haar laatste centjes of een grote boef.. Dat maakt wel een verschil voor de strafmaat”, besluit ze.
Op 13 mei doet de rechter uitspraak.

Lees meer over:

Rechtbank|

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Verliefd stel steelt duizenden euro's van hun woongroep en geeft alles uit aan drugs, hotel en taxi's

Een jong stel steelt bijna 3.000 euro van de instelling waar ze wonen en zetten twee dagen lang de b...

Terwijl zijn flat afbrandt, vecht Dordtenaar H. met twee agenten

Als de hoogste verdiepingen van het flatgebouw in de brand staan, krijgt bewoner H. het aan de stok ...

In de Dordtse rechtbank: vrouw schopt man van trap

In het gezin van een 39-jarige vrouw lopen de spanningen al tijden op. Ze ergert zich enorm aan haar...

Met hamers, keukenmessen en deo zoeken de meisjes tijdens pyjamafeest naar inbreker

Een Dordtse inbreker slaat vlak voor kerst 2023 toe tijdens het slaapfeestje van een groepje meisjes...

Als Mark een Tinderdate heeft, belt hij de vrouwen daarna 's nachts hijgend en kreunend op

Een 38-jarige man kan zich niet beheersen en belt dag en nacht kreunend naar de vrouwen met wie hij ...

Celstraf voor dader van overval op twee supermarkten binnen halfuur

De man die eind vorig jaar binnen korte tijd twee Dordtse supermarkten overviel, moet vier jaar de c...