Dordrecht, Netherlands

De hitte: 6 tips om je woning zo koel mogelijk te houden

Zon schijnt naar binnen © Pixabay
Het wordt warm de komende dagen, en volgende week nóg warmer. Vooral in de stad op plekken met weinig groen en veel beton kan de warmte lang blijven hangen. Een airco is duur in aanschaf én in gebruik. Gelukkig zijn er andere manieren om je woning zo koel mogelijk te houden. Energie-expert Bart Fugers geeft zes tips.
RTV Rijnmond | 14 juli 2022 09:42 | Aangepast op 14 juli 2022 09:42
Het wordt warm de komende dagen, en volgende week nóg warmer. Vooral in de stad op plekken met weinig groen en veel beton kan de warmte lang blijven hangen. Een airco is duur in aanschaf én in gebruik. Gelukkig zijn er andere manieren om je woning zo koel mogelijk te houden. Energie-expert Bart Fugers geeft zes tips.

1. Isoleer met natuurlijke materialen
Hoeveel warmte je huis binnenkomt en hoe makkelijk het wegtrekt, is voor een deel afhankelijk van hoe je huis is geïsoleerd. Over het algemeen houdt goede isolatie warmte van buiten tegen in de zomer, en warmte binnen vast in de winter. Maar als je woning in de zomer toch opwarmt, kan de warmte lastig weg. Als je nog niet hebt geïsoleerd, kan je het beste kiezen voor ecologisch materiaal. Er zijn isolatiematerialen van hennep, houtvlokken of vlas. Die werken hetzelfde als traditioneel materiaal, maar reguleren vocht beter en houden warmte langer tegen. De warmte dringt minder goed door.

Heb je al geïsoleerd of huur je een woning en ben je afhankelijk van je verkuurder? Volgens Fugers kun je nog steeds genoeg proberen:

2. Dek je ramen af
Een gigantische bak warmte komt je huis binnen door de zon die op je ramen schijnt. Heb je zonwering? Doe die dan 's ochtends al uit. De gordijnen dicht houden helpt ook, zo verminder je de hoeveelheid warmte die binnenkomt. Het kan gemiddeld wel 2,5 graden schelen!

3. Gebruik de koelte van de nacht
In de nacht en de ochtend is het buiten koeler. Zet als het buiten nog koel is maximaal de ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo verdwijnt niet alleen de warme lucht, maar door de tocht die ontstaat trekt de warmte ook wat uit de muren. Doe ze overdag weer dicht, anders komt de warmte net zo snel weer binnen via het raam.

4. Zet apparaten uit en kook niet uitgebreid
Elektronische apparaten zoals computers kunnen erg warm worden. Kijk welke apparaten ook wel even uit kunnen in een warme periode. Ook ovens, gasstellen en kookplaten maken je huis stukken warmer, dus ovenschotels of stoofpotjes die urenlang moeten pruttelen kun je beter bewaren voor wanneer het wat kouder wordt.

5. Zet een fles bevroren water voor een ventilator
Een ventilator is goedkoper dan een airconditioner, maar dat briesje op je hoofd werkt eigenlijk alleen voor je gevoel, het maakt je ruimte niet koeler. Het helpt wel om bijvoorbeeld een plastic fles met water in te vriezen en voor je ventilator te zetten. Ervóór, niet erachter zoals sommige mensen denken, de wind moet langs het ijs waaien.

6. Gebruik buitengroen als zonwering
Bomen en planten maken alles koeler. Laat planten tegen je gevel groeien en plant een boom in je tuin voor een natuurlijke zonwering. Snoei het groen niet weg in de zomer, maar laat het zo lang mogelijk de zonnestralen tegenhouden.

Lees meer over:

Weer|Hitte|

Lees ook

Het weer van vandaag: Regen en hagelbuien

Vandaag is er soms wat zon en in de loop van de dag neemt de kans op buien met hagel en mogelijk een...

Het weer van vandaag: veel bewolking

Vandaag is er tamelijk veel bewolking en komt af en toe de zon tevoorschijn. Het blijft verder overa...

Het weer van donderdag: grijs en plaatselijk mistig

Vanmiddag is het grijs en blijft het plaatselijk mistig volgens Rijnmond-weerman Ed Aldus. Alleen in...

Sneeuw in aantocht, nog wel even wachten tot donderdagavond

We hebben er weer even op moeten wachten, maar donderdagavond- en nacht is het zover: er komt sneeuw...

Warm, warmer, warmst: hitteprotocol vrijdag van kracht

De temperaturen kunnen morgen oplopen tot boven de 30 graden. En daarom heeft Rijkswaterstaat nu alv...

Enorme hitte in een brandweerpak; dit technisch snufje helpt hulpdienst uit de brand

Flauwheid, misselijkheid, of braken; het zijn de symptomen van een hitteziekte. Een brandweerman kan...