Dordrecht, Netherlands

“De markt heeft ons veel goed gedaan, dat valt nu een beetje in duigen…”

Het Statenplein zonder weekmarkt. Het moet een evenementenplein worden.
De plannen om de Dordtse binnenstad aantrekkelijker te maken voor bezoekers zijn deze dinsdag bekend gemaakt. Grotere terrassen, verruimde openingstijden voor horeca en het verplaatsen van de weekmarkt. Vooral dat laatste voornemen doet nogal wat stof opwaaien.
Trevyn van Houwelingen | 30 november 2023 17:28 | Aangepast op 30 november 2023 17:28
De weekmarkt verhuist in de visie van wethouder Burggraaf voor een aantrekkelijke binnenstad van het Statenplein naar het Bagijnhof. Het Statenplein wordt dan een evenementenplein voor bijvoorbeeld concerten of de boekenmarkt. Tijdens een presentatie voor gemeenteraadsleden werd op dinsdag nog gemeld dat er vooraf gesprekken zijn geweest met de winkeliersvereniging POBD en het vastgoedbedrijf.

Op woensdag werd duidelijk dat niet alle betrokkenen aan het Statenplein over de plannen geïnformeerd zijn. Voor één franchisenemer aan het plein kwam het nieuws als donderslag bij heldere hemel, zij moest van de RTV Dordrecht verslaggever vernemen dat de weekmarkt mogelijk deze zomer al naar het Bagijnhof verplaatst: “De markt heeft ons veel goed gedaan. We zijn een paar jaar geleden juist daarom hierheen verhuisd met de winkel. Dat valt nu een beetje in duigen.”

Een ander ondernemer is vooral ontevreden over de plannen. Volgens haar is het winkelpubliek dat tijdens de weekmarkt langskomt sneller geneigd even binnen te wandelen bij een winkel aan het plein dan het evenementenpubliek: “Die staan alleen maar met hun rug naar je winkel toe.” Ook John Stoel, oud-marktkoopman en adviseur voor de gemeente over alles wat met de markt te maken heeft, raad wethouder Burggraaf aan om alles te laten zoals het is: “Je geeft het Statenplein en de winkels op als je dit doorzet.”

Stoel is al sinds jaar en dag betrokken bij de Dordtse weekmarkt en kent bijna alle marktlieden. Op de vraag of hij zijn eigen invloed niet kan aanwenden om veranderingen door te voeren is hij stellig: “Ik heb eigenlijk geen invloed meer. Ik ben alleen nog adviseur van de marktadviescommissie. Er zijn anderen die het stokje hebben overgepakt, die moeten dan maar in het harnas.”

Om de gemoederen van ondernemers aan het Statenplein wat te bedaren zijn er op donderdag 30 november gesprekken gevoerd tussen de wethouder en ondernemers aan het plein. De resultaten daarvan zijn bij de redactie op dit moment nog niet bekend.

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op donderdagavond om 18:00 uur naar Op Pad met Ad, direct na het TV Dordrecht Nieuws. Daarin gaat Ad langer in gesprek met ondernemers aan het Statenplein. Of bekijk hieronder alvast een korte nieuwsreportage over dit onderwerp.

Lees meer over:

weekmarkt|Binnenstad|Statenplein|

Meest gelezen

Lees ook

Verbouwing en vergroening woon-en winkelcomplex Statenplein begin 2025 van start

Dat de Dordtse binnenstad op de schop gaat is voor geen enkele Dordtenaar meer een verrassing. Los v...

Marktkooplieden en gemeente praten verder over verplaatsing markt

De gemeente, marktkooplieden en de middenstand rond het Statenplein lijken het eens geworden over de...

Gemeente in gesprek met ontevreden ondernemers Statenplein

De aangekondigde plannen van de gemeente om de weekmarkt te verplaatsen van het Statenplein naar het...

Koninklijke onderscheiding voor marktkoopman John Stoel

Vaste bezoekers van de weekmarkt zullen hem ongetwijfeld kennen: John Stoel was er 30 jaar lang met ...

Ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren gaan nauwer samenwerken

Vastgoedeigenaren, de gemeente Dordrecht en Dordtse ondernemers gaan nog nauwer samenwerken. Vrijdag...

Tweede editie Cultuur op de Hoek wederom succesvol verlopen

De tweede editie van Cultuur op de hoek is goed verlopen. Nadat wethouder Rik van der Linden het sta...