Dordrecht, Netherlands

De N3, A15 en de Wantijbrug kunnen weer jaren mee

Gemeenten en Rijkswaterstaat kijken terug op 3 jaar wegwerkzaamheden in de Drechtsteden

We kunnen sinds een half jaar weer ongestoord op twee rijstroken over de N3. Maar niet alleen die werkzaamheden zitten erop. De nieuwe aansluiting van de A16 en N3 is klaar, de Wantijbrug is vernieuwd en de A15 tussen Papendrecht en Sliedrecht is verbreed. Tijd voor de gemeenten en Rijkswaterstaat om terug te kijken op deze, volgens de Dordtse wethouder Rik van der Linden, 'beeldbepalende serie projecten'.
Dennis Koorevaar | 31 maart 2022 11:13 | Aangepast op 31 maart 2022 11:13
"Hoe vaak, of hoe weinig je ook op de weg zit. We hebben er allemaal iets van meegekregen. En dat is logisch, want het waren hele grote ingrepen", ziet Van der Linden. "Maar het is heel mooi geworden en we zien allemaal hoe we erop vooruit gegaan zijn." Wethouder Kees de Ruijter (Papendrecht) vult aan: "De bereikbaarheid van de regio is een stuk beter geworden. We hebben ook de slag met betrekking tot mobiliteit kunnen maken. We hebben een hoop mensen op de fiets gekregen of gebruik kunnen laten maken van het openbaar vervoer. En dat doen zij nog steeds."
Sluipverkeer
Een deel van de weggebruikers zocht dat alternatief om niet in de file te hoeven staan. De rest bleef wel met de auto rijden en dat zorgde voor een hoop ergernissen. Voor de hand ligt dan het zoeken van een alternatieve route. Bijvoorbeeld binnendoor over de Veerweg in Papendrecht. "Nou, uiteindelijk viel dat wel mee", zegt de Papendrechtse wethouder. "De Burgemeester Keijzerweg was er ook zo een van. We hadden daar echt grote drukte verwacht, met name bij de scholen. Maar dat heeft eigenlijk niet tot problemen geleid."


In tegenstelling tot Dordrecht. Zeker tijdens de renovatie van de Wantijbrug. Van der Linden weet wel hoe dat komt: "Daar ging de verbinding er echt uit. Je moest van de weg af. Dus we wisten van te voren dat we er in moesten slagen om van die 70.000 weggebruikers een groot deel van de weg te halen. En dat is ook gelukt."
'Nog lang niet klaar'
Maar met zoveel bruggen, tunnels en andere wegen in de regio, staat ons nog wel het een en het ander aan werkzaamheden te wachten. "Nee, we zijn nog lang niet klaar," vertelt Suzan Vos van Rijkswaterstaat. "De komende jaren staat op de A29 de Haringvlietbrug op de planning, maar daar gaan we hier ook wel last van hebben. Maar ook de Papendrechtsebrug, de Drechttunnel en de brug over en de tunnel onder de Noord komen nog aan de beurt."

In Dordrecht is de ontwikkeling rondom de Spoorzone volop in ontwikkeling. "En we willen toe naar een meer leefbare binnenstad," geeft Van der Linden aan. "Dat betekent, net als bij deze projecten, dat je niet alleen maar rekening moet houden met de auto. Maar juist aan de fiets of het openbaar vervoer."

De wegen kunnen voorlopig weer jaren mee. De Wantijbrug zelfs een goede 30 jaar.

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Ongeluk tussen auto en vrachtwagen, A15 naar verwachting tot 16:00 uur dicht

Op de A15 ter hoogte van Ridderkerk is donderdagmiddag een vrachtwagen op een personenauto geklapt. ...

Let op: weg onder viaduct Galileïlaan deels afgesloten

Moet je de komende tijd in de Dordtse wijk Sterrenburg zijn? Vanaf komende maandag zijn er werkzaamh...

Werk aan de viaduct Overkampweg: weg tijdelijk dicht

Van 16 tot en met 26 februari worden geluidsschermen op het viaduct van de Overkampweg op de N3 gepl...

Bestuurder met de schrik vrij nadat boom langs de N3 op zijn bus valt

De bestuurder van een bestelbus is vandaag rond één uur in de middag aan zwaar letsel ontsnapt. Een ...

Merwedebrug een nacht dicht vanwege werkzaamheden

Rijkswaterstaat voert vanaf woensdagavond 20 december 22.00 uur tot donderdagochtend 05.00 uur onder...

Wantijbrug (N3) twee nachten dicht vanwege onderhoud

Rijkswaterstaat voert in de nacht van maandag 27 november op dinsdag 28 november en in de nacht van ...