Dordrecht, Netherlands

De Sportboulevard renoveert en verduurzaamt, maar waarvoor eigenlijk?

De Sportboulevard zit in een lastige periode door hoge energieprijzen en een gebrek aan topsportevenementen. Tegelijk moet er elf jaar na de oplevering ook het het één en ander gerenoveerd en, misschien wel belangrijker, verduurzaamd worden.
Trevyn van Houwelingen | 29 september 2023 09:30 | Aangepast op 29 september 2023 09:11
Van prestigeproject is de Sportboulevard in de afgelopen jaren steeds meer veranderd in een zorgenkindje. Vanaf 2020 is er structureel vier ton per jaar geïnvesteerd door de gemeente om het sportcomplex te onderhouden en eind vorig jaar werd bekend dat exploitant Optisport uitstel van huurbetaling kreeg vanwege de hoge energieprijzen op dat moment. Om minder geld kwijt te zijn aan energiekosten, en omdat het van de wet moet, wordt er nu noodgedwongen verduurzaamd in de Sportboulevard.

Duurzaam en energiezuinig
Volgens Dennis van Rijswijk, van Optisport, ontvangt de Sportboulevard zo’n 25.000 bezoekers per week. Om die van dienst te kunnen blijven moet er iets gebeuren, dus heeft Optisport aanspraak gemaakt op een klimaatpotje van de gemeente. Dit speciale fonds mag alleen worden ingezet voor verduurzaming en het bespaarde geld moet na verloop van tijd weer worden terugbetaald aan de gemeente, zodat deze daarmee andere klimaatprojecten kan bekostigen.

Één belangrijk onderdeel van het verduurzaming is de geplande aanleg van zonnepanelen op het dak van de ijshal. Om dat te realiseren moest er eerst gewicht van het dak gehaald worden. Daarom zijn een groot aantal oude lampen die aan het dak waren bevestigd verwijderd. Volgens van Rijswijk komen er waarschijnlijk tussen de drie- en vierduizend op het dak te liggen. Die leveren gemiddeld gezien genoeg groene energie op voor ongeveer 300 huishoudens.

Naast de zonnepanelen zijn een groot aantal van de oude lampen in het hele complex vervangen met zuinige LED-bakken. Die hebben geven een verstelbare hoeveelheid licht af en hoeven minder vaak vervangen te worden dan traditionele lampen met een peertje.
Om gewicht te verminderen zijn de oude zware lampen van het dak verwijderd. RTV Dordrecht
Kunstrijden
In mei van dit jaar werd bekend dat de gifbeker voor de Sportboulevard na 2022 nog niet leeg was. Omdat de gemeente Tilburg met een beter bod kwam worden de internationale shorttrackwedstrijden voor tenminste de komende vijf jaar niet meer in de Dordtse ijshal verreden. Dat betekent naast prestigepunten ook het verlies van duizenden betalende toeschouwers.

Afgelopen weekend werd er in de ijshal wel voor het eerst een toernooi met internationale allure voor een andere ijssport gehouden: het kunstrijden. De ijsbaan was het toneel van de eerste editie van International Skate Dordrecht. Aan deze wedstrijd deden 65 kunstschaatsers mee, afkomstig uit Nederland, België, Duitsland, Kroatië, Spanje en Mexico. Entree voor toeschouwers was gratis.

De bekendste deelneemster is thuisrijdster Julia van Dijk, KNSB-talent van het jaar in 2021, die eerder al meedeed aan een ISU-jeugdwedstrijd in het Japanse Osaka. Als het aan kunstrijvereniging DDD én de gemeente Dordrecht ligt, halen ze binnen enkele jaren zelf een eigen ISU-wedstrijd naar de Sportboulevard.
“Die wens leeft al enkele jaren, ook bij de gemeente. De International Skate Dordrecht is een eerste stap op weg daar naartoe”, vertelde DDD-bestuurslid Anki de Kiefte aan schaatsen.nl. “We zullen deze wedstrijd zeker de komende drie jaar organiseren en hopen dat het uitgroeit naar iets groots. Als International Skate Dordrecht een ISU-wedstrijd wordt, kunnen rijders punten scoren voor deelname aan EK, WK of de Spelen. Dan krijg je veel meer aantrekkingskracht.”

Faciliteiten
Om ook andere topsporters naar de Sportboulevard te trekken wordt er binnenkort een nieuwe turnvloer in één van de sporthallen gelegd. De originele vloer is volgens Van Rijswijk nog prima, maar is van een andere fabrikant dan de vloer die op de Olympische spelen gebruikt zal worden. Dus wordt de huidige vloer verkocht en komt er voor het eind van het jaar een nieuwe vloer in.

Ook de ijshockeybaan in het midden van de ijshal is verbouwd. De hoge boarding is nu volledig van kunststof en bij de spelersbanken zijn speciale gekromde elementen aangebracht om de veiligheid van spelers op de baan te waarborgen. Tijdens de ruwe sport wil er namelijk nog wel eens een bodycheck uitgedeeld worden, dan is het wel zo handig dat er geen hoekige elementen in de baan aanwezig zijn.
De nieuwe boarding van de ijshockeybaan is veiliger en hoger gemaakt. RTV Dordrecht
Tot slot zijn er in het wedstrijdbad een aantal nieuwe snufjes geïnstalleerd. Speciale kappen op de startblokken die alleen los kunnen zonder alarm af te geven als de verstelbare bodem minimaal 1.70 meter diepte heeft bereikt bijvoorbeeld. Maar ook een groot nieuw scherm, het oude begon het na tien jaar in de warme vochtige hal te begeven. Tot slot zijn de oude lampen vervangen met energiezuinige LED-bakken.

De oude lampen hingen recht boven de rand van het zwembad, waardoor Optisport voor het vervangen van één van de peertjes een paar alpinisten moest inhuren om via de wanden en het dak omhoog te klimmen. Met de beter geplaatste LED-bakken zal dat in de toekomst ook niet meer nodig zijn.

Over die toekomst is de manager van Optisport, ondanks de tegenslagen van de afgelopen jaren, voorzichtig positief: “in Tilburg zitten ze ook aan bepaalde contractuele verplichtingen vast, dus er zullen nog wel een aantal shorttrackwedstrijden zijn die ze daar niet kunnen organiseren. Ik ben er zeker van dat we voordat ik met pensioen ga nog minstens één internationale shorttrackwedstrijd in onze ijshal kunnen organiseren.”

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht over de Sportboulevard maakte.

Lees meer over:

Optisport|Sportboulevard|

Lees ook

Met een speciaal frame kunnen nu ook kinderen met een handicap schaatsen

Schaatsen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je een fysieke beperking hebt, is het vaak moei...

Noord-Hollands feestje bij NK-estafettezwemmen in Sportboulevard

Zwem- en waterpolovereniging MNC Dordrecht organiseerde zondag 5 november de nationale kampioenschap...

Oranjemannen waterpolo winnen in volgepakte Sportboulevard Dordrecht

Het Nederlands mannen waterpolo-team versloeg dinsdagavond in een oefenwedstrijd in Dordrecht China ...

Video: Enfusion Kickbokstoernooi op de Sportboulevard

Ilias Zouggary en Nick Gruijters namen het afgelopen zaterdag op de Sportboulevard tegen elkaar op t...

Het kan er hard aan toe gaan tijdens para-ijshockeytoernooi op Sportboulevard

“Natuurlijk is het belangrijk om er voor te zorgen dat je plezier hebt”, vertelt Frans van der Velde...

Internationale reddingszwemtop doet Dordrecht aan bij ILSE wedstrijden

Dit weekend vonden er in de zwemhal op de sportboulevard speciale zwemwedstrijden plaats. Reddingszw...