Dordrecht, Netherlands

Deze Drechtstedelingen bestormen de provincie: 'Hopelijk carpoolen met elkaar'

Goed nieuws voor een zestal Drechtstedelingen: de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen wijzen uit dat zij een plekje krijgen in het provinciebestuur. "Ik reageerde vanmorgen met heel veel enthousiasme", vertelt VVD'er Axel Broekhuizen toen hij donderdagochtend de uitslag op zijn telefoon las.
Corrado Francke | 16 maart 2023 15:59 | Aangepast op 16 maart 2023 15:59
Broekhuizen is eén van de drie Dordtenaren die naar alle waarschijnlijkheid een plekje bemachtigt in het provinciehuis. BBB'er Robert Kaijser en PVV'er Brian van der Graaf zijn de anderen uit onze stad die veel kans maken om Statenlid te worden. In de Drechtsteden lijken ook Adem Negash (PvdA) en SGP'ers Nico de Jager en Gerard van de Breevaart zeker van een zetel in de Provinciale Staten. "We kunnen in ieder geval gaan carpoolen met elkaar", lacht Broekhuizen.

BBB wint nipt
In Zuid-Holland troeft de BBB (13,7 procent) de VVD (12,8 procent) voorlopig nipt af. Beide partijen krijgen zo goed als zeker acht zetels in de provincie. GroenLinks is de derde grootste partij, gevolgd door D66 en de PvdA. "We zijn heel erg blij, al waren we ook al blij met drie zetels", reageert Kaijser. "De burger en de boer heeft ons vertrouwen gegeven en dat willen we omzetten in het meedoen in de provincie."
De PvdA deed het, ondanks de vijfde plek en vier zetels, iets minder dan gehoopt. "Maar met GroenLinks zijn we de grootste fractie in Zuid-Holland en daar zijn we ontzettend trots op", zegt de in Zwijndrecht wonende Negash.

Betaalbaar wonen en innovatie
De nummer twee van de PvdA wil zich de komende jaren inzetten voor het realiseren van betaalbare woningen en een goed openbaar vervoer. Broekhuizen hoopt Dordrecht 'in de komende jaren de hotspot op het gebied van innovatie wordt'. "Eigenlijk hangt Dordrecht tegen grote steden aan, ze hebben een zetje nodig op het gebied van mobiliteit, onderwijs en werkgelegenheid."

Het is nog even spannend, maar in onze provincie lijkt de BBB de grootste te worden. "Je moet onderhandelen met iedereen waar je mee wil onderhandelen", reageert Broekhuizen. De door minister-president Mark Rutte zo genoemde "linkse wolk" van PvdA en GroenLinks sluit de provinciale VVD ook niet uit. "Wij gooien onze standpunten niet te grabbel, maar ik hoop dat wij als VVD een coalitie kunnen vormen. Het is echt kijken hoe dit proces gaat lopen."
De uitslag in de Drechtsteden NOS

Lees ook

Jongeren in stevig debat met politici: 'Onmogelijk om op mezelf te gaan wonen'

Het openbaar vervoer, discriminatie en de natuur: allerlei kwesties die jongeren belangrijk vinden r...

Verkiezingsuitslag: VVD wint nipt in Dordrecht, BBB knap tweede en klap voor Forum

De VVD is in Dordrecht nipt de grootste partij geworden, zo blijkt uit de voorlopige uitslag die woe...

Via Cultura LIVE - Verkiezingsdebat Provinciale Staten

Gaat de Provincie zelf woningen bouwen? Hoe maken we het busvervoer weer aantrekkelijk? En hoe gaan...

LIVEBLOG: lees hier alles over de Provinciale Statenverkiezingen

In dit liveblog van RTV Dordrecht lees je alle updates over de Provinciale Statenverkiezingen in de ...

Peiling: VVD veruit de grootste in Zuid-Holland, fors verlies Forum voor Democratie

Als er nu verkiezingen voor de Provinciale Staten waren, dan haalt de VVD in Zuid-Holland de meeste ...

Mark Rutte komt zondag naar Dordt: “We laten hem zien hoe trots we zijn op onze stad”

Op 15 maart mogen we weer naar de stembus. Deze keer voor de Provinciale Staten- en de Waterschapsve...