Dordrecht, Netherlands

Deze maandag op TV Dordrecht: dubbel zoveel kunst

Met tal van musea en galeries barst het in Dordrecht van de kunst. Maandag 4 september na het nieuws licht RTV Dordrecht twee kunstenaars uit onze stad uit: Gerhard Lentink en Samuel van Hoogstraten.
Marjolein Vos | 4 september 2023 17:00 | Aangepast op 4 september 2023 12:51
Met tal van musea en galeries barst het in Dordrecht van de kunst. Maandag 4 september na het nieuws licht RTV Dordrecht twee kunstenaars uit onze stad uit: Gerhard Lentink en Samuel van Hoogstraten. In de Kunstkerk is op dit moment de oeuvre-tentoonstelling te zien van Gerhard Lentink. Een veelzijdig kunstenaar, die studeerde monumentale vormgeving en schilderkunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Breda. In de kerk is een overzicht te zien van zijn werken die hij de afgelopen 40 jaar maakte: tekeningen, foto's maar vooral ook beeldende kunst, veelal uitgevoerd in hout. Cameraman Fokko van der Straaten bezocht de tentoonstelling en bracht de kunst op eigen wijze in beeld. Zijn impressie zenden we deze maandag vanaf 18.00 uur na het nieuws uit op TV Dordrecht. Wil je zolang niet wachten? Bekijk de video dan alvast hieronder. De expositie van Gerhard Lentink is nog tot 30 november te zien in de Kunstkerk.
De beelden van Lentink zijn levensecht: de lichamen van mannen en vrouwen zitten vol details. Dat is de overeenkomst tussen het werk van deze hedendaagse Dordtse kunstenaar en een kunstenaar die in de 17de eeuw zich liet inspireren door zijn omgeving in Dordrecht: Samuel van Hoogstraten.

Van Hoogstraten is een bekende naam in de kunstwereld. Het Dordrechts Museum heeft meerdere werken van hem in bezit, maar recentelijk is daar een groot schilderij aan toegevoegd. “Een aanwinst voor de stad en een icoon voor de collectie van het Dordrechts Museum”, vertelt Sander Paarlberg, conservator. Het werk is aangekocht met behulp van fondsen en biedt een mooi doorkijkje. Van Hoogstraten maakte het schilderij toen hij in Engeland werkte, maar heeft zich ongetwijfeld ook laten inspireren door zijn andere woonplaats Dordrecht. “Hij heeft hier in de 17de eeuw rondgelopen, hij woonde en werkte hier in onze stad.”
Door zijn manier van schilderen wordt je als het ware in het schilderij getrokken. Het is een echt doorkijkje, met daarom een lezende jongen en een hondje dat de toeschouwer recht aankijkt. Het nieuwe werk pronkt inmiddels in het Dordrechts Museum. In een video, gemaakt door het museum, legt conservator Paarlberg meer uit over Van Hoogstraten, zijn manier van schilderen en zijn tijd in Dordrecht. De video is maandagavond vanaf 18.00 uur te zien, na het nieuws en de impressie van de tentoonstelling van Gerard Lentink.

Lees ook

5 tips voor leuke uitjes met je kids in de meivakantie

De meivakantie is begonnen en dat betekent: op pad! Je kunt op warme dagen misschien naar het strand...

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...