Dordrecht, Netherlands

Deze voetbalclub investeerde in duurzame energie en heeft nu geen last van hoge rekeningen

Bij voetbalclub GSC/ODS profiteren ze van investeringen in verduurzaming © Jacco van Giessen/Rijnmond
De douches zijn warm, de verwarming staat aan en de velden zijn helder verlicht. Terwijl sommige mensen nauwlettend berekenen of ze een extra graadje verwarming kunnen betalen, lijkt het bij voetbalvereniging GSC/ODS wel of de stroom gratis is. Al dat comfort is mogelijk dankzij een reeks slimme investeringen die de club acht jaar geleden heeft gedaan, vertelt penningmeester Thomas Scheurwater.
Marjolein Vos | 5 oktober 2022 13:15 | Aangepast op 5 oktober 2022 13:15
"De klimaatdoelstellingen kwamen toen landelijk in het zicht en er werden subsidieregelingen in het leven geroepen", herinnert Scheurwater zich. "Wij dachten toen dat we de energierekening wel met de helft terug konden brengen als we daar actief op gingen inspelen. Dat hebben we gedaan."
Er kwamen zonnepanelen en warmtepompen. Aan die investeringen hing een flink prijskaartje: meer dan een ton. Maar dat heeft de club zelf op weten te lossen, vertelt Scheurwater trots. "We hebben alles zelf met vrijwilligers gedaan. Daarbij kregen we ook bijdragen van de Vriendenloterij en de Rabobank: 25.000 euro om het aantal zonnepanelen uit te breiden."

Van 15.000 naar 4000 euro
De resultaten spreken voor zich, zeker met de huidige energieprijzen. Vóór de investeringen was de club jaarlijks zo'n 13.000 tot 15.000 euro kwijt aan energie. "Met de huidige tarieven zou je boven de 50.000 of 60.000 euro uitkomen", rekent Scheurwater. Maar in 2021 betaalde de club over het hele jaar maar 4000 euro aan energie voor het clubgebouw. "En dat waren vooral leveringskosten."

De club is sinds 2021 volledig van het gas. Daar worden dus geen kosten meer voor gemaakt. "En qua kilowatturen staan we in de plus: we hebben meer opgewekt dan verbruikt", zegt Scheurwater. "Maar het winterseizoen moet nog komen, dus dat zal wel geëlimineerd worden."
Thomas Scheurwater is penningmeester bij GSC/ODS © Jacco van Giessen/Rijnmond
GSC/ODS is nog niet klaar met investeren. Zo zijn de kleedkamers nog koud en zijn er ook plannen voor het terras. Daarvoor zijn extra zonnepanelen en warmtepanelen voor nodig. "Daar steken we zelf 35.000 euro in, maar we hebben externe steun nodig", legt Scheurwater uit.
Die externe steun wil de club gaan zoeken bij de gemeente Dordrecht. "Tot nu toe is het een stroperig proces en is de bijdrage nul komma nul. Het vorige stadsbestuur heeft niks betekend voor de breedtesport. We hebben hoop dat er met het nieuwe college wel wat gaat gebeuren. Ook voor andere verenigingen in Dordrecht."

Andere verenigingen hebben hulp nodig
Dat laatste wil de club ook zelf gaan oppakken, met hulp van vrijwilliger Marcel Eichhorn, eigenaar van verduurzaamingsbedrijf Zet Duurzaam Stappen en ook het brein achter de verduurzaming bij GSC/ODS. "Op dit moment zijn er vier verenigingen met GSC en mij in gesprek over wat we hier hebben gedaan. Met mijn bedrijf kan ik een sportvereniging binnen drie maanden energieneutraal maken, en vanaf dat moment heb je controle over je energierekening."
Marcel Eichhorn is het brein achter de verduurzaming bij de voetbalclub © Jacco van Giessen/Rijnmond
Die hulp kunnen de verenigingen volgens Eichhorn zelf goed gebruiken. "De nood is hoog. Mijn verwachting is dat 80 procent van de verenigingen de komende maanden diep in het rood komen te staan. Het is mijn angs dat we een fundament van de maatschappij kwijtraken: de sportvereningen. Dat gaat me eigenlijk het meest aan het hart. Ik ben ondernemer, maar vanuit de duurzaamheidsgedachte trek ik nu dit project."

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Lees ook

Henri (66) wordt gebeten door besmette vleermuis: 'Raak ze nooit aan'

Tijdens een werkdag als vrijwilliger bij het Dordtse dierenzorgcentrum Louterbloemen, krijgt Henri S...

Lijnbus en politieauto botsen in Alblasserdam

Een lijnbus is dinsdagochtend op een politieauto gebotst in Alblasserdam. Het ongeluk gebeurde rond ...

Kapotte ruit en zwartgeblakerde gevel na explosie

Bij een huis aan de Beinemastraat in de Dordtse wijk De Staart is in de nacht van maandag op dinsdag...

Dure fiets en iPhone buitgemaakt bij straatroof: halfjaar cel voor dader (29)

Een Zwijndrechter die in maart in zijn geboorte- en woonplaats een straatroof pleegde, moet van de r...

Waarop wel en niet bezuinigen? Inwoners denken mee over financiële keuzes Sliedrecht

Nederlandse gemeenten krijgen vanaf volgend jaar minder geld van het Rijk en dus moet er flink bezui...

Auto te water, maar bestuurder ontbreekt

Aan de Wilgenweg in Groot-Ammers is maandagmiddag een auto in het water aangetroffen. In het voertui...