Dordrecht, Netherlands

Deze voetbaltrainer werd vermoord door de nazi's: 'Goed dat we het verhaal nu kennen'

Een informatiebord langs het Árpád Weisz-pad in het Dordtse Weizigtpark vertelt sinds vrijdag het verhaal van deze Hongaars-Joodse voetbaltrainer. "Er is te lang over hem gezwegen", aldus een geëmotioneerde Arie Heijstek.
Coen Theuwis | 3 mei 2024 15:50 | Aangepast op 3 mei 2024 15:50
Bloemen bij het huis waar Árpád met zijn gezin woonde en het gloednieuwe informatiebord langs het pad dat zijn naam draagt. Het is voor Arie Heijstek de bekroning van twintig jaar graven in de archieven van zijn voetbalclub, DFC. Een zoektocht naar een begin deze eeuw voor velen nog onbekende naam in de geschiednis van Dordrecht.

Onbekend verhaal
Want wat deed een oude zwart-witfoto van een op het oog middelmatige buitenlandse voetbaltrainer in het clubhuis van de club? Niemand die het Arie echt kon vertellen. Maar door de archieven in te duiken vond hij het verhaal van een in Italië succesvolle coach: Árpád Weisz leidde zowel Inter Milan als Bologna naar het landskampioenschap, maar moest eind jaren '30 van de vorige eeuw vluchten voor het fascistische regime van Benito Mussolini.

In Nederland belandt hij bij DFC. Die club had geld ingezameld onder Dordtse burgers om de succescoach te kunnen aanstellen. Zijn dienstverband bij DFC eindigde voortijdig in 1940, nadat de Duitse bezetter besloot dat Joden bepaalde banen niet meer mochten uitoefenen.

Auschwitz
Twee jaar later, in augustus 1942 werden Weisz en zijn gezin via Westerbork naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Zijn gezin, vrouw Ilona (33) en de kinderen Robert (12) en Klara (8), zijn in de gaskamers vermoord. Árpád zelf moest een werkkamp in, waar hij een jaar later op 47-jarige leeftijd stierf.

Nu staat er een bord in het Weizigtpark. Niet ver van de plek waar Árpád langs het voetbalveld stond aan de Markettenweg. Prijzen met DFC won hij niet, maar een vaste plek in de geschiedenis van onze stad heeft hij nu alsnog gekregen.

Lees meer over:

Árpád Weisz|DFC|

Lees ook

DFC-trainer Arpád Weisz tachtig jaar geleden omgebracht in Auschwitz-Birkenau

De Hongaarse oud-trainer Arpád Weisz van de Dordrechtsche Football Club, ofwel DFC, werd tijdens de ...

‘Plaats bord met informatie over Arpád Weisz’

In het Weizigtpark is inmiddels een pad vernoemd naar de Joodse trainer, maar dat is volgens het com...