Dordrecht, Netherlands

Deze woensdag in Via Cultura: kunst en cultuur terug op de agenda

In Via Cultura deze keer een aflevering van de weekeditie, waarin presentator Gertjan Kleinpaste in gesprek gaat met zijn gasten over een nieuw festival bij DOORr, een uitagenda voor Dordt en de verjaardag van de Popcentrale.
Marjolein Vos | 10 april 2024 16:05 | Aangepast op 10 april 2024 16:05
De Popcentrale is sinds 2001 gehuisvest in het Energiehuis. De medewerkers proberen ieder jaar stil te staan bij die verjaardag. Voor het 23ste feestje staat een muzikale programma op de planning, waarvoor iedereen op 20 april is uitgenodigd.

Het evenement biedt een podium aan artiesten die oefenen bij de Popcentrale. “Wij bieden hen vaak hun eerste podium en ervaring aan op deze manier", vertelt Jolle Wieringa. Aan de verschillende ruimte worden muziekgenres gekoppeld. Zo ontstaat er een divers programma voor de bezoekers. “Het is een festival waar je verbaasd kan worden door bands die je niet kent. Zelf heb ik een aantal genres op die manier leren kennen.” De avond gaat van start om 20.00 uur en er kan tot 01.30 uur worden mee gefeest.

Crossroads
Ook DOOR zet hun leden in de kijker. Tijdens de nieuwe expositie in De Munt zijn 100 kunstwerken van 30 kunstenaars te zien. De naam van de tentoonstelling is Crossroads en verwijst naar de ingang van het gebouw, waar je linksaf, rechtsaf maar ook rechtdoor kunt lopen, licht Mathijs Krijtenberg toe. De verschillende ruimte zijn op die manier van elkaar gescheiden en tonen verschillende kunstgenres. Voor de bezoekers is het gelijk ook een manier op kennis te maken van het nieuwe onderkomen van DOOR, dat inmiddels op drie verschillende locaties een plek heeft gehad.

Op de expositie is niet alleen werk van gevestigde kunstenaars te zien, vertelt Ton Haring. “Eigenlijk is DOOR er voor iedereen die iets moois heeft gemaakt. We zijn bewust laagdrempelig.” Crossroads is te zien tot 23 juni 2024.

Cultuuragenda
Naast het feest van de Popcentrale en de tentoonstelling bij DOOR schenkt presentator Gertjan Kleinpaste in de uitzending van deze week ook aandacht aan een nieuwe initiatief: ‘Driemaal is Dordrecht’. Met de slogan ‘Verwonder. omarm, koester’ willen Dordrecht Marketing en de gemeente cultuur beter op de kaart zetten, legt Danny den Braber uit. Aan het initiatief nemen veel verschillende culturele ondernemingen, grote en kleinere, deel. “De echte liefhebbers weten cultuur wel te vinden in Dordt, maar er is zoveel te doen wat mensen niet weten”. Daarom komt er nu een nieuwe uitagenda, die op een gezamenlijke website wordt geplaatst, op posters wordt afgedrukt, maar ook wekelijks in de krant verschijnt. “Er staat van alles in, van iets dat in Pictura plaatsvindt, tot iets dat in de DJS georganiseerd wordt. Van theater tot aan muziek en alles wat daartussen zit.” Daarnaast worden er ook cultuur-ambassadeurs ingezet. Die moeten mensen die normaal niet zo snel naar een optreden of tentoonstelling gaan, daar enthousiast voor maken.

Via Cultura is woensdag 10 april vanaf 18.00 uur direct na het Nieuws te zien op TV Dordrecht.

Lees meer over:

Via Cultura|

Lees ook

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Weekeditie

In het tweede deel van de Via Cultura Weekeditie deze woensdag op TV Dordrecht aandacht voor Leefwer...

Deze woensdag in Via Cultura: ondernemersfonds, Stil de Tijd en jubileum voor muziekwinkel

In Via Cultura deze keer een aflevering van de weekeditie, waarin presentatrice Jasmijn Thomassen i...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura met dichter Casper Markesteijn

In Via Cultura deze keer een aflevering van de weekeditie, waar presentator Gertjan Kleinpaste in ge...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura over Pasen en armoede

In Via Cultura deze keer een aflevering van Via Forza, waar een bijzonder passieconcert centraal sta...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura over mineralen en bijen

In Via Cultura deze keer een aflevering van Zoals de waard is, een talkshow van de lokale omroep ATO...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura weekeditie

In Via Cultura deze keer aandacht voor Internationale Vrouwendag en het werk van Stichting Philadelp...