Dordrecht, Netherlands

Discussie over SSF laait opnieuw op na brand: 'Dit is gewoon te veel geweest'

Het SSF in Wielwijk, waar inmiddels meerdere zijplaten zijn verwijderd Corrado Francke
Is de situatie in het Short Stay Facility nog wel veilig genoeg? Het gebouw in de Dordtse wijk Wielwijk is sinds zondagnacht, toen er een enorme brand uitbrak, opnieuw het middelpunt van discussie. Inclusief schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur.
Corrado Francke | 6 februari 2024 16:14 | Aangepast op 6 februari 2024 16:14
"Wat wij willen weten, is hoeveel begeleiding er zit op de mensen die daar geplaatst zijn. Hoe kwetsbaar zijn die mensen en hoeveel last hebben verdere bewoners er last van", vraagt Margret Stolk van de Verenigde Senioren Partij (VSP) zich af.

Wooncomplex Watersteyn
De partij kreeg signalen dat ouderen van het tegenovergelegen wooncomplex Watersteyn niet meer naar buiten durven in de avond. "Dat vinden wij geen gewenste situatie", aldus Stolk, die wel beseft dat veiligheid nooit volledig te waarborgen is. "Maar daar waar het beter kan, moet het wat ons betreft beter. Dit is gewoon te veel geweest nu."

Het zoveelste incident in of om het SSF voedt ook de vraag: is het wel verstandig om veel 'mensen met een krasje' bij elkaar te laten wonen? Volgens burgemeester Wouter Kolff is dat 'een vraag voor nader onderzoek'. "Ik vraag me af of dat ook daadwerkelijk te relateren is aan het feit dat er nu een brand heeft gewoed."

Meer bewoners mogen terug
Bewoners van de negende verdieping zijn inmiddels weer terug in hun woning. De hoogste etages - verdieping 10, 11 en 12 - zijn 'voorlopig nog onbewoonbaar' volgens Woonbron, dat in samenspraak met uitzendbureaus vervangende huisvesting regelt voor 23 bewoners.


Woonbron kan maandag en dinsdag niet voor camera reageren op vragen van RTV Dordrecht. Wel heeft het op de website een statement geplaatst. Daarin staat dat de brand 'een grote impact op onze bewoners en medewerkers' heeft gehad. "Hier gaat in eerste instantie onze aandacht en zorg naartoe."

Wel geeft woordvoerder Marco Vriens van Woonbron aan dat er beveiligers op de getroffen verdiepingen zijn geplaatst. In de nacht staat er voorlopig ook een beveiliger bij de balie beneden. Het is nog niet duidelijk welke maatregelen Woonbron tegen de brandstichter treft. "Het onderzoek naar een mogelijke dader loopt nog", aldus Vriens.

Incidenten in de buurt
In de nacht van zondag op maandag werden de bovenste verdiepingen van de SSF getoffen door een flinke brand. De nacht ervoor was het ook al raak op dezelfde etage. In de afgelopen weken werd niet alleen de flat zelf, maar ook de omgeving van de flat geteisterd door met name autobranden. Vorig jaar was het een paar keer raak in andere flats in de buurt. Kolff: "Ik hoop dat we de bewoners wat meer rust en veiligheid kunnen bieden."

Lees meer over:

SSF|Short Stay Facility|

Meest gelezen

Pont Werkendam uit de vaart door aanvaring

Pim Takkenkamp | 10 apr 2024 11:30

Lees ook

‘Maak snelheid met de vrouwenopvang’

De gemeenteraad heeft het college opgeroepen snelheid te maken met een opvang voor vrouwen die allee...

Politie doet getuigenoproep in Bureau Rijnmond na brand in SSF-gebouw

De politie heeft donderdagavond in het tv-programma Bureau Rijnmond een getuigenoproep gedaan na de ...

Herstelwerk na Dordtse flatbrand gaat een halfjaar tot driekwart jaar duren

Het herstel van de schade, veroorzaakt door de verwoestende brand in de SSF-woontoren in Dordrecht, ...

Het verhaal achter de Dordtse flat waar het afgelopen nacht vreselijk misging

De Dordtse flat waar vannacht een grote brand woedde is niet zomaar een wooncomplex. In het pand ves...

Bewoners brandende flat moesten kruipend door de gangen om buren te waarschuwen

Bewoners van de flat in Dordrecht waar afgelopen nacht een grote brand woedde, hebben een horrornach...

Bewoner SSF na brand: ‘We worden geteisterd door een gek hier’

“Je mag echt blij zijn dat er gisteren een klein brandje aan vooraf is gegaan, dat iedereen wakker i...