Dordrecht, Netherlands

Dordrecht : “Aan de slag met de woningbouw”

De Gemeenteraad heeft dinsdag ingestemd met de voorgenomen woningbouwplannen van het college, dat tussen nu en 2026 4000 nieuwe woningen wil bouwen. Het woningbouwprogramma moet het voor starters makkelijker maken om een woning te krijgen en doorstroming door ouderen bevorderen zodat er meer grotere woningen vrijkomen.
Ron van de Rhee | 12 april 2023 17:48 | Aangepast op 12 april 2023 17:48
Een voorstel van de PvdA, gesteund door de meeste oppositiepartijen, om meer sociale woningbouw te creëren haalde het niet. Dat leidde tot een debat tussen oppositiepartij de Partij van de Arbeid en GroenLinks. De Dordtse sociaaldemocraten vroegen zich af waar de mooie verkiezingsbeloften van GroenLinks zijn gebleven.

Woningbouw ambities GroenLinks “in de Prullenbak”
Ook de grootste oppositiepartij de VSP, zag de geweigerde steun aan de oppositie voor meer sociale woningbouw als een gemiste kans. Collegepartij GroenLinks liet weten dat de voorstellen van het college op dit moment het maximaal haalbare zijn en dat de oppositie niet moet suggereren dat GroenLinks niets doet voor meer sociale huurwoningen.

“De tijd dringt, we moeten aan de slag”
Wethouder Heijkoop ( CDA) serveerde de PvdA een koekje van eigen deeg door te stellen dat er genoeg geschreven en vergaderd is over de woningbouwplannen en wees op de beroemde uitspraak van oud- PvdA staatssecretaris Jan Schaefer ( 1940-1994 ) “in geouwehoer kun je niet wonen”.

Heijkoop liet weten dat Dordrecht nu echt aan de slag moet en dat de plannen zoals ze er liggen de basis moeten vormen van verdere uitwerking voor de komende maanden.

Dat betekent dat er afspraken met alle betrokkenen zoals corporaties en projectontwikkelaars gemaakt gaan worden. Zeer binnenkort wordt bijvoorbeeld bekend hoe de goedkope startersleningen eruit gaan zien en welke groepen voorrang krijgen bij het huren van een woning.

“Het wordt financieel gezien een zware periode voor de stad”
Hoewel Dordrecht dus snel aan de slag wil met woningbouwprojecten, houdt wethouder burggraaf (VVD) er serieus rekening mee dat een aantal projecten niet in hun geheel uitgevoerd kunnen worden en sterker nog zullen sneuvelen.

De bouwkosten en lonen stijgen met grote snelheid en we weten niet hoe het met de stikstofdiscussie afloopt. “Bij de woningen die de corporaties gaan bouwen zal de gemeente geld bij moeten leggen “aldus de Wethouder. Op eventuele bezuinigingen de komende jaren wilt hij nog niet vooruitlopen. Over een paar maanden worden de eerste schoten voor de boeg voor de begroting van 2024 gegeven in de zogenaamde kadernota en zal duidelijk worden hoe de Gemeente er voorstaat.

Lees meer over:

woningbouw|

Lees ook

Hier worden binnenkort 71 duurzame sociale huurwoningen gebouwd in Crabbehof

Woningcorporatie Woonbron en aannemer Waal gaan 71 nieuwbouwappartementen realiseren aan de Frank va...

Te weinig plekken voor statushouders door krapte op woningmarkt

In totaal kregen 197 statushouders vorig jaar een woning toegewezen in Dordrecht. Dat zijn er 44 min...

Nieuwe eisen aan woningbouwplannen hebben weinig gevolgen voor Dordrecht

De provincie Zuid-Holland heeft besloten dat twee derde van de huizen bij nieuwbouwprojecten moet be...

3000 tot 4000 nieuwe woningen in nieuwe stadswijk Maasterras stap dichterbij

Een autoluwe, groene wijk, waar wonen en werken samenkomen. En dat dichtbij de binnenstad en vlakbij...

Van bruut betonnen kantoorkolos naar woongebouw: regiokantoor in de race voor Puienprijs

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...

Van fabrieken ombouwen tot 'cupido-programma': hoe lossen we de wooncrisis op?

Meer bouwen, slim omgaan met de ruimte óf out of the box denken: er zijn volgens politieke partijen ...