Dordrecht, Netherlands

Dordrecht een stukje groener: ook dit jaar gratis tegelophaalservice en tuincoach

Tegels eruit, planten erin. Met die slogan probeerde de gemeente vorig jaar inwoners al te enthousiasmeren om hun omgeving te vergroenen en meer aan te passen op klimaatveranderingen. En met succes. Want de tegelophaalservice, waarbij gebruikte bestrating gratis werd opgehaald, is geslaagd, meent de gemeente. In bijna 100 tuinen zijn vorig jaar in totaal 15.000 tegels opgehaald.
Alexander Eleveld | 1 februari 2022 14:50 | Aangepast op 1 februari 2022 14:50
Tegels eruit, planten erin. Met die slogan probeerde de gemeente vorig jaar inwoners al te enthousiasmeren om hun omgeving te vergroenen en meer aan te passen op klimaatveranderingen. En met succes. Want de tegelophaalservice, waarbij gebruikte bestrating gratis werd opgehaald, is geslaagd, meent de gemeente. In bijna 100 tuinen zijn vorig jaar in totaal 15.000 tegels opgehaald.

“Bij elkaar is dit goed voor ruim 1400 vierkante meter aan tegels. Dit staat gelijk aan 111 parkeervakken. Al die tegels werden vervangen door beplanting,” laat een woordvoerder weten. Vanwege het succes kunnen Dordtenaren ook dit jaar gebruik maken van de gratis service, die onderdeel is van het Groen-Blauw-beleid van de gemeente.

“In Dordrecht werken de gemeente, maatschappelijke organisaties, bedrijven en bewoners samen aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving. Dat doen ze door het toevoegen van natuur (groen) en water (blauw). Zo verhogen ze het welzijn van de Dordtenaren. Tegelijk maken ze de stad klimaatbestendig en helpen ze de natuur.”

Minder steen en meer groen > minder hittestress en minder wateroverlast
In februari, maart en april kunnen Dordtenaren uit steeds een ander gedeelte van de stad de tegels op laten halen. Dit jaar zijn als eerste de wijken Crabbehof, Wielwijk en Krispijn aan de beurt: op 28 februari worden de tegels ingezameld. Per ophaaldag is er plaats voor 15 adressen. Wie ze wil aanbieden, moet dat voor 21 aanmelden via de website. De andere tegelophaaldagen zijn op 28 maart in Sterrenburg, Stadspolders en Dubbeldam en op 25 april in Binnenstad, Noordflank, Reeweg en de Staart.

Tuincoach met groene vingers
Hoewel het nog vroeg in het jaar is, zijn er al mensen in hun tuin bezig, om er straks is het voorjaar en in de zomer van te kunnen genieten. Wie daar hulp bij kan gebruiken, kan een gratis tuincoach inschakelen. Ook een actie van de gemeente. Vorig jaar deden ruim 80 bewoners deden mee aan een Droomsessie met tuinbezoek, waarbij de tuincoach een op een tips gaf over onder meer plantenkeuze en hoe je je tuin aantrekkelijk kunt maken voor dieren en insecten. De Tuincoach houdt gratis spreekuur in de wijk.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Verwarring over nieuwe busbaan op Thorbeckeweg waar helemaal geen bus meer rijdt: 'Bewuste keuze'

Met verbazing bekeek omwonende Jan van den Hout vorige week de nieuwe belijning op de Thorbeckeweg. ...

Dordtse juf Mirjam is de beste buitenlesleerkracht van Zuid-Holland

Mirjam de Bruin is al zo'n vijf jaar docent op IKC De Sterrenkijker in Sterrenburg. Dinsdag tijdens ...

Rapper Willie Wartaal gaat met Dordtenaren in gesprek over diversiteit

Dordtenaren gaan op woensdag 6 april onder leiding van host Willie Wartaal met elkaar in gesprek ove...

LIVE: Bekijk hier de Uitslagenavond vanuit het Stadhuis

Live vanaf het Stadhuis bespreekt presentator Ron van der Rhee de uitslagen van de gemeenteraadsverk...

Televisieserie 'Het verhaal van Nederland' strijkt neer in Dordrecht

Het Hof van Nederland is deze week het decor van de televisieserie 'Het verhaal van Nederland'. In d...

Klein Schippersgilde pleit voor meer steigers in de binnenstad

Er moeten meer steigers in de binnenstad aangelegd worden, vindt de Klein Schippersgilde. Volgens de...