Dordrecht, Netherlands

Dordrecht niet vuurwerkvrij, Partij voor de Dieren opent meldpunt

Foto ter illustratie Pixabay
In 16 gemeenten mag je tijdens de komende jaarwisseling nergens vuurwerk afsteken. Vorig jaar waren er nog 12 gemeenten waar een algeheel vuurwerkverbod gold. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. In Dordrecht worden er alleen vuurwerkvrije zones ingesteld, ondanks de roep om een verbod door onder meer Partij voor de Dieren.
Marjolein Vos | 20 november 2023 13:30 | Aangepast op 20 november 2023 12:31
De partij diende vorig jaar nog een motie in om ervoor te zorgen dat er nergens in de stad meer geknal te horen zou zijn tijdens oud en nieuw. Maar kreeg toen alleen steun van GroenLinks en ChristenUnie/SGP. Om het onderwerp op de politieke agenda te houden, heeft Partij voor de Dieren daarom weer een digitaal meldpunt voor vuurwerkoverlast geopend.
“Zolang het nodig is openen we elk jaar een meldpunt vuurwerkoverlast totdat we de Dordtse raad overtuigd hebben van de noodzaak om vuurwerkoverlast tegen te gaan”, laat raadslid Cees Venderbos Lambinon weten.

In heel Nederland zijn er al honderden meldingen gedaan over de geluidsoverlast en de schrikeffecten van vuurwerk en niet alleen de laatste maand, volgens Venderbos Lambinon. “Dieren die in paniek raken en vluchtelingen die door het geknal herinnerd worden aan de oorlog die zij hebben meegemaakt. Vuurwerkoverlast start vanaf september en gaat tot ver in januari door.” Overlast in Dordrecht kan gemeld worden via deze website. Tot nu toe zijn er 17 meldingen op de site terug te vinden.

Venderbos Lambinon is blij dat dit jaar meer steden kiezen voor een vuurwerkverbod. "Het is de hoogste tijd om te accepteren dat vuurwerk meer overlast veroorzaakt dan plezier. Een algeheel verbod op consumentenvuurwerk draagt bij aan de vermindering van vuurwerkoverlast. Vuurwerkverkopers weten allang dat dit een breed gedragen wens is. Het is niet voor niks dat veel bedrijven stoppen met verkoop.”

Vuurwerkvrije zones
Sinds de jaarovergang van 2019 naar 2020 is de gehele Dordtse binnenstad vuurwerkvrij, toen vond 80% van de inwoners van de binnenstad dit ook een goed idee. Knal- en groter siervuurwerk kunnen namelijk aardig wat schade aanrichten, zeker bij gebouwen die zo oud zijn als die in de Dordtse binnenstad. Daarnaast was overlast een belangrijke reden om te stoppen met het afsteken van vuurwerk. Als tegenprestatie kwam de gemeente toen met een vuurwerkshow. Of omliggende gemeenten ook moeten meebetalen aan zo'n show is al jaren een discussiepunt.


Naast de binnenstad zijn er in Dordrecht nog een aantal andere zones als vuurwerkvrij aangemerkt. Dat zijn vooral terreinen van scholen, ziekenhuizen, parken en verzorgingstehuizen. Tot slot is ook de gehele Dordtse Biesbosch een vuurwerkvrije zone.
Op de site van het meldpunt is te zien waar mensen overlast ervaren Website meldpunt vuurwerkoverlast Partij voor de Dieren

Lees ook

Vroege vuurwerkdiscussie laait op in Dordtse gemeenteraad

De zomer moet nog beginnen, maar in de Dordtse politiek gaat het al over het vuurwerk tijdens oud en...

Dordrecht stapt over op turfvrije potgrond

De gemeente Dordrecht stopt met het inkopen van potgrond met turf. In plaats daarvan gaat de gemeent...

Oud en Nieuw relatief rustig verlopen in Dordt

De jaarwisseling is in Dordrecht en de andere Drechtsteden zonder al te grote incidenten verlopen. D...

Vuurwerkverkoop van start

Het einde van het jaar komt in zicht en dat betekent dat het bij vuurwerkliefhebbers weer begint te ...

Burgemeester Kolff: "We hebben raddraaiers tijdens de jaarwisseling op de korrel"

De Dordtse VVD heeft burgemeester Kolff gevraagd keihard op te treden tegen mensen die tijdens de ja...

Dordtse kandidaten op landelijke kieslijst DENK

Raadslid Mehmet Safranti en commissielid Abdul Maroof van de Dordtse fractie DENK zijn verkiesbaar b...