Dordrecht, Netherlands

Dordrecht trekt 150 miljoen uit voor duurzame schoolgebouwen

Op maandag 18 oktober heeft wethouder Tanja de Jonge samen met bestuurders van de scholen het IHP ondertekend. Foto: Gemeente Dordrecht
Dordrecht investeert de komende zes jaar fors in schoolgebouwen in het voortgezet onderwijs. Voor vier gebouwen zijn plannen voor vervangende nieuwbouw: de gebouwen aan het Halmaheiraplein en de Koningsstraat van het Insula College en de gebouwen aan de Overkampweg en de Kapteynweg van het Stedelijk Dalton College. Het is de ambitie dat de nieuwe schoolgebouwen allemaal klimaatneutraal zijn.
Redactie RTV Dordrecht | 19 maart 2024 11:15 | Aangepast op 19 maart 2024 10:35
"Dordrecht is een aantrekkelijke onderwijsstad met een gevarieerd aanbod aan scholen”, licht wethouder Tanja de Jonge toe. “Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, is het noodzakelijk om te investeren in het bouwen en onderhouden van schoolgebouwen. De plannen en bijbehorende investeringen die we de komende jaren voor ogen hebben, gaan daar een bijdrage aan leveren. Enerzijds maken we plannen voor vier nieuw te bouwen scholen, waarbij we de ambitie hebben om energieneutraal te gaan bouwen. Voor de scholen die nog niet in aanmerking komen voor nieuwbouw gaan we gezamenlijk aan de slag met duurzaamheidsmaatregelen.”

De nieuwbouwplannen zijn onderdeel van het Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor het voortgezet onderwijs. Naast plannen voor nieuwbouw wordt in het huisvestingsplan ook nagedacht over het verduurzamen van bestaande schoolgebouwen. In totaal gaat het om een investering van €151 miljoen in 16 jaar.

De Dordtse schoolbestuurders zijn blij met het nieuwe Integraal Huisvestingsplan waaraan zo’n twee jaar is gewerkt. Bestuurder Rob Bijeman van de scholen van het Stedelijk Dalton Lyceum: “Dit is een belangrijke stap voor de stad en voor het onderwijs. Alle jongeren in Dordrecht verdienen goed en eigentijds onderwijs. Daar horen goede en prettige gebouwen bij, en die gaan er nu komen! Door nieuwbouw én verduurzaming." Zijn collega Dirk van der Bijl, bestuurder van H3o, vult aan: “Het is mooi dat de gemeente dit plan heeft vastgesteld. We gaan er nu met elkaar voor zorgen dat het een succes wordt!”

Nieuwbouw en verduurzaming
In de periode 2025-2030 staan vier nieuwbouwprojecten gepland, waarmee vierduizend leerlingen in het voortgezet onderwijs nieuwe huisvesting krijgen. Deze projecten zijn noodzakelijk omdat de huidige gebouwen sterk verouderd zijn en daardoor niet meer aansluiten bij de wensen van dagelijks onderwijs, laat de gemeente weten. Met het uitwerken van de projecten voor de nieuwbouw wordt zo snel mogelijk gestart.

Verduurzaming
Naast plannen voor nieuwbouw wordt in het huisvestingsplan ook nagedacht over het verduurzamen van bestaande schoolgebouwen. Bij de uitvoering van dit onderdeel, start een project met de Duurzaamheidsfabriek, het netwerk van innovatieve bedrijven, specialisten en kennisinstituten. “Het is een uitgelezen kans, om de mogelijkheden van de duurzaamheidsfabriek verder inpasbaar te maken in het onderwijs”, laat de wethouder weten.

Lees meer over:

Scholen|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Ruim 600 euro, maar wel vrijwillig: kleine groep basisscholen in de regio vraagt exorbitant hoge ouderbijdrage

Basisscholen zijn vrij in het bepalen van de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage. Dat leidt tot ...

Minister Dennis Wiersma opent schooljaar en geeft startsein 'School en Omgeving'

De scholen in onze regio zijn weer begonnen en in Dordrecht kwam minister Dennis Wiersma van Onderwi...