Dordrecht, Netherlands

Dordrecht zet stijging in ranglijst toiletvriendelijkste gemeenten door

De gemeente Dordrecht blijft klimmen in de ranglijst van de Toiletalliantie, die jaarlijks onderzoek doet naar de beschikbaar- en bereikbaarheid van openbare toiletten in Nederland. In de ranglijst voor 2023 staat onze stad op nummer drie van Zuid-Holland, net achter Leiden en nummer één Gorinchem.
Trevyn van Houwelingen | 15 november 2023 10:47 | Aangepast op 15 november 2023 10:47
Jaarlijks brengt de Toiletalliantie een ranglijst van alle 345 gemeenten van Nederland uit. Om een eerlijke uitslag te kunnen geven wordt er gebruik gemaakt van een vooraf opgesteld puntensysteem. De hoeveelheid punten die een gemeente toegekend krijgt is afhankelijk van het aantal toiletten per inwoner, de toegankelijkheid van de toiletten, de nabijheid en het beleid dat de gemeente voert voor de beschikbaarheid van openbare toiletten.

Dordrecht scoort dit jaar 680 punten, wat zich vertaalt naar een rapportcijfer van 6.8. Daarmee presteren we ruim boven het provinciaal gemiddelde van 4.8 en het landelijk gemiddelde van 4.7.
In 2021 stond Dordrecht op nummer 7 van Zuid-Holland en in 2022 werd de provinciale vierde plek bezet. Dit jaar is Rotterdam uit de top gevallen dus schuift Dordrecht een plekje op. Ook het rapportcijfer is over de jaren heen gestegen van een 6.4 naar een 6.8.

De nieuwe score zal als muziek in de oren klinken van GroenLinks-raadslid Kitty Kruger. Zij zette zich de afgelopen jaren in voor meer en beter bereikbare openbare toiletten in de stad. Zo werden er recent nieuwe toiletgebouwen neergezet bij de Grote Markt, de parkeerplaats bij de Weeskinderendijk en bij peuterbad de Paddenstoel in het Wantijpark.

Twee jaar geleden maakte RTV Dordrecht een reportage over de nieuwe openbare toiletten met raadslid Kruger, bekijk die video hieronder.