Dordrecht, Netherlands

Dordrechts Museum koopt imposant portret van Van Hoogstraten aan: ‘Één van de beste stukken uit zijn oeuvre’

Het Dordrechts Museum heeft het portret van Sir Norton Knatchbull uit 1667 door de in Dordrecht geboren Samuel van Hoogstraten aangekocht. Het is een levensgroot en staand portret, in die tijd één van de duurste, meest exclusieve en statige manieren om iemand te schilderen.
Alexander Eleveld | 4 februari 2022 16:12 | Aangepast op 4 februari 2022 16:12
Van Hoogstraten, één van de belangrijkste leerlingen van Rembrandt, maakte het unieke portret van zijn opdrachtgever, sir Norton Knatchbull, in 1667. Het schilderij is door het museum aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en de Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum.

De veelzijdige Van Hoogstraten is als kunsttheoreticus van bijzondere betekenis voor de Hollandse schilderkunst van de 17de eeuw en onze kennis van zijn leermeester Rembrandt. Daarnaast streefde hij in Wenen, Rome, Regensburg en Londen een 'Europese carrière' na en werd hij in de hoogste kringen geëerd. Het Portret van Sir Norton Knatchbull, dat ontstaan is tijdens zijn Engelse periode (1662-1667), is zijn grootste en meest ambitieuze portret dat prachtig getuigt van die internationale loopbaan.

Rembrandt zelf schilderde in zijn loopbaan slechts drie portretten (waaronder Marten Soolmans en Oopjen Coppit, te zien in het Rijksmuseum) op levensgroot formaat, en Frans Hals maar één. Het levensgrote staande portret van Verstraten is dan ook zeer uniek in Nederland.

Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum, noemt de aanwinst 'alleen al door het grote formaat een eyecatcher in de Rembrandtzaal' en benadrukt: 'Er was nog geen 17de-eeuws ten voeten uit portret in de collectie aanwezig. Ik hoop dan ook dat het levensgrote portret het publiek zal aanspreken en welkom zal heten. Het portret is zo opgehangen dat bezoekers hem al van een afstand zien staan. Echt een opvallend portret, een nieuw icoon voor het museum.'

Het portret heeft een indrukwekkende herkomst. Het werd vorig jaar geveild met de Mountbatten familie collectie bij Sotheby's in Londen en komt uit het bezit van Patricia, 2nd Countess Mountbatten of Burma (1924-2017), een nicht van Prins Philip (1921-2021) en afstammeling van Queen Victoria.

Het spectaculaire schilderij is na aankoop in het restauratieatelier van het Dordrechts Museum gerestaureerd. Het vernis was sterk vergeeld en vuil. Het schilderij was zo donker geworden dat de plooien in de zwarte kleding en de beschaduwde tegels slecht te onderscheiden waren. De vernisafname bracht bovendien de details in kleding en gezicht en de mooie pastelkleuren in de tegels weer tevoorschijn.

Uitgebreidere informatie over dit schilderij is te vinden op www.dordrechtsmuseum.nl/nieuws/aanwinst-van-hoogstraten. Hier zijn o.a. ook een aantal afbeeldingen te zien van het restauratieproces.

Beeld:
Samuel van Hoogstraten, Portret van Sir Norton Knatchbull, 1667, olieverf op doek, 208,5 x 131,5 cm, Dordrechts Museum (aankoop 2021 met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Willem en Mary Reus-de Lange Fonds en haar VriendenLoterij Aankoopfonds), Mondriaan Fonds en Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum). Foto Peter den Ouden.

Lees meer over:

portret|Museum|Van Hoogstraten|

Meest gelezen

Pont Werkendam uit de vaart door aanvaring

Pim Takkenkamp | 10 apr 2024 11:30

Lees ook

Het Hof in het teken van bodemvondsten tijdens nationale Archeologiedagen

De Nationale Archeologiedagen vonden plaats op 16, 17 en 18 juni. Ze brachten het verleden tot leven...

Terug in de tijd tijdens Winterfestijn in Huis Van Gijn

Neem een kijkje in de voormalige woning van Simon van Gijn. De verzamelaar woonde daar tot zijn over...

Rivier, boot, start: veelbesproken kunstproject op gang getrokken in de Dordtse binnenstad

Het kunstproject 'Rivier, boot, stad' van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson is in volle gang in D...

‘Mijn hart maakt een sprongetje’: Femke Hameetman is de nieuwe museumdirecteur

Vroeg in de ochtend, als het publiek zich nog niet in de ruimtes van het museum heeft verspreid en d...

Zondag bij TV Dordrecht: museumtuin-concert Dordrechts Philharmonisch Orkest

Het jaarlijkse museumtuin-concert; zondag 26 juni is het weer zover. Binnenkort is dat te zien bij T...

Huis Van Gijn biedt rondleiding aan voor blinden en slechtzienden

In Huis Van Gijn wordt op zaterdag 14 mei een rondleiding speciaal voor blinden en slechtzienden geh...