Dordrecht, Netherlands

Dordrechts Museum steunt oproep tot heropening musea

Winkelen, naar de kapper en buiten sporten: sinds afgelopen zaterdag mag het weer. Het kabinet heeft de corona-maatregelen versoepeld, maar horeca, musea en theaters blijven voorlopig dicht. Dat de culturele sector het daar niet mee eens is, laten tientallen vertegenwoordigers weten in een brief aan het kabinet.
Marjolein Vos | 17 januari 2022 12:48 | Aangepast op 17 januari 2022 12:48
“Musea moeten open kunnen, vinden wij, de Museumvereniging en tientallen musea,” staat te lezen in de brief. Het Dordrechts Museum sluit zich bij deze oproep aan. Peter Schoon en Patricia Weichs de Wenne hebben namens de instelling de brief ondertekend. “Nederlandse musea horen bij de veiligste bezoeklocaties tijdens deze coronacrisis. Mede daarom vinden wij dat musea, net als commerciële doorstroomlocaties, ook weer bezoek moeten mogen verwelkomen. In geen enkel museum - ook niet in het buitenland - is de afgelopen twee jaar een besmettingshaard geconstateerd. Nederlandse musea zijn telkens keurig dichtgegaan tijdens lockdowns, met veel begrip voor overheidsmaatregelen. En steeds hebben musea zich trouw en verstandig gehouden aan opeenvolgende brancheprotocollen om de veiligheid van bezoekers en personeel te garanderen.”

“Enerzijds geen Covid-besmettingsclusters, anderzijds de broodnodige ontspanning, inspiratie en maatschappelijke verbondenheid in een schijnbaar uitzichtloze periode voor veel mensen. Er zijn ongeveer 1,3 miljoen Museumkaarthouders in ons land en nog veel meer cultuurliefhebbers,kunststudenten en kunstenaars, die niet alleen willen sporten of winkelen maar ook middels veiligmuseumbezoek en kunstkijken hun (geestelijk) welzijn willen bevorderen. Ook voor kunsteducatie, scholen en opleidingen in de cultuursector is het cruciaal dat musea weer toegankelijk zijn.”

De brief is ook ondertekend door vertegenwoordigers van het Rijksmuseum en Mauritshuis. Over een week bespreekt het kabinet het verloop van de huidige maatregelen en wordt er gekeken naar eventuele verdere versoepelingen. Dan wordt ook duidelijk of musea de deuren weer kunnen openen.

Lees meer over:

Cultuur|Dordrechts Museum|

Lees ook

Nieuwe aanwinst voor Dordrechts Museum: 'Uniek exemplaar in Nederland'

Het Dordrechts Museum heeft een bijzonder nieuw kunstwerk aangekocht. Het gaat om een enorm groot po...

Snelle, Goldband en Son Mieux naar Wantijpop

Goed nieuws voor Wantijpopfans: de eerste drie namen zijn bekend. Snelle, Goldband en Son Mieux staa...

Oud-museumdirecteur Peter Schoon benoemd tot ereburger

Ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur van het Dordrechts Museum is Peter Schoon benoemd to...

Koe van Cuyp vindt plek op verborgen landje van Joop Mikx en voormalig stadsdichter Marieke van Leeuwen

Diep verscholen in de Dordtse Biesbosch heeft een koe van schilder Aelbert Cuyp een plekje gevonden ...

Rumoerige jaren zestig in Dordtse Weeshuistheater

Hippies, vrije liefde, psychedelische roes: het komt allemaal aan bod in de nieuwe voorstelling van ...

Nieuwe artistiek directeur voor Dordrechts Museum

Het is nog niet zover, maar vanaf 9 mei heeft het Dordrechts Museum een nieuwe artistiek directeur: ...