Dordrecht, Netherlands

Dordrechts Museum steunt oproep tot heropening musea

Winkelen, naar de kapper en buiten sporten: sinds afgelopen zaterdag mag het weer. Het kabinet heeft de corona-maatregelen versoepeld, maar horeca, musea en theaters blijven voorlopig dicht. Dat de culturele sector het daar niet mee eens is, laten tientallen vertegenwoordigers weten in een brief aan het kabinet.
Marjolein Vos | 17 januari 2022 12:48 | Aangepast op 17 januari 2022 12:48
“Musea moeten open kunnen, vinden wij, de Museumvereniging en tientallen musea,” staat te lezen in de brief. Het Dordrechts Museum sluit zich bij deze oproep aan. Peter Schoon en Patricia Weichs de Wenne hebben namens de instelling de brief ondertekend. “Nederlandse musea horen bij de veiligste bezoeklocaties tijdens deze coronacrisis. Mede daarom vinden wij dat musea, net als commerciële doorstroomlocaties, ook weer bezoek moeten mogen verwelkomen. In geen enkel museum - ook niet in het buitenland - is de afgelopen twee jaar een besmettingshaard geconstateerd. Nederlandse musea zijn telkens keurig dichtgegaan tijdens lockdowns, met veel begrip voor overheidsmaatregelen. En steeds hebben musea zich trouw en verstandig gehouden aan opeenvolgende brancheprotocollen om de veiligheid van bezoekers en personeel te garanderen.”

“Enerzijds geen Covid-besmettingsclusters, anderzijds de broodnodige ontspanning, inspiratie en maatschappelijke verbondenheid in een schijnbaar uitzichtloze periode voor veel mensen. Er zijn ongeveer 1,3 miljoen Museumkaarthouders in ons land en nog veel meer cultuurliefhebbers,kunststudenten en kunstenaars, die niet alleen willen sporten of winkelen maar ook middels veiligmuseumbezoek en kunstkijken hun (geestelijk) welzijn willen bevorderen. Ook voor kunsteducatie, scholen en opleidingen in de cultuursector is het cruciaal dat musea weer toegankelijk zijn.”

De brief is ook ondertekend door vertegenwoordigers van het Rijksmuseum en Mauritshuis. Over een week bespreekt het kabinet het verloop van de huidige maatregelen en wordt er gekeken naar eventuele verdere versoepelingen. Dan wordt ook duidelijk of musea de deuren weer kunnen openen.

Lees meer over:

Cultuur|Dordrechts Museum|

Lees ook

Jeroen Kunstman nieuwe directeur Stichting Cultuureducatie

De Stichting Cultuureducatie (SCe) heeft per 1 maart een nieuwe directeur-bestuurder: Jeroen Kunstma...

Dordts Patriciërshuis viert tienjarig jubileum met tentoonstelling en fotowedstrijd

Het Dordts Patriciërshuis oftewel Museum aan de Maas bestaat dit jaar 10 jaar. Dat wordt gevierd me...

Niek Hendrix wint kunstprijs De Scheffer met eigen versie van topwerk uit Dordrechts Museum

Niek Hendrix heeft de nationale kunstprijs De Scheffer 2022 gewonnen. Die prijs is bedoeld als stimu...

Vrijdag bij TV Dordrecht: 'De Gilderamen van de Grote Kerk'

Op 27 februari 2022 overleed Teun Hocks. Bij de meeste mensen is hij waarschijnlijk bekend als fotog...

Philip Elzerman (80) overhandigt unieke The Zipps-gitaar aan Dordrechts Museum

Geef Het Dordt en HVC stonden afgelopen zomer in Wielwijk even met de mond vol tanden toen Philip El...

Gezocht: jongeren voor Keti Koti performance

Vorig jaar was er voor het eerst een officiële Keti Koti-herdenking in Dordrecht. Dit jaar staat To...