Dordrecht, Netherlands

Dordrechts Museum viert overzees succes van schilder Aelbert Cuyp met 'Britse dag'

Het Dordrechts museum staat zaterdag 2 april in het teken van de Britse aristocratie (een bestuursvorm waarin een groep uit de hoge klasse de macht heeft) en hun gewoonten. De zaterdagmiddag wordt gevuld met een lezing van Josephine Rombouts over haar ervaringen op een Schots kasteel waar zij jaren lang werkte.
Vivian Rutte | 18 maart 2022 10:13 | Aangepast op 18 maart 2022 10:13
De Dordtse Aelbert Cuyp was een lokale schilder en buiten zijn woonplaats vijwel onbekend. Pas na zijn dood werd hij ontdekt door Engelse verzamelaars en kunstenaars, waardoor er in Engeland rond de jaren vijftig van de zeventiende eeuw een ware ‘Cuyp-rage’ ontstond.

De Britse aristocratie waren zo gek op de zonovergoten landschappen van de schilder, dat rond 1800 alle belangrijke werken van Cuyp uit Nederland waren verdwenen. Een echte Cuyp kon in geen enkel Brits landhuis ontbreken.Nog steeds hangt een groot deel van zijn beste werken in Engeland.

Josephine RomboutsIn haar lezing zal Josephine Rombouts haar ervaringen met Engelse landeigenaren, Franse koks, spoken, etiquette en tradities, met de geïnteresseerden delen. Ze studeerde kunstgeschiedenis in Nederland en is bekend van haar boeken over het leven op Cliffrock Castle. Met humor en scherpe observaties beschrijft ze de wereld van de Britse aristocratie, waarvan het bijna onvoorstelbaar is dat deze nog bestaat.

Voorafgaand aan de lezing zal conservator Sander Paarlberg meer vertellen over de aantrekkingskracht die de Britten tot de werken van Aelbert Cuyp had.

High-teaEen kopje thee met wat lekkers kan aan zo’n Britse middag niet ontbreken. Liefhebbers kunnen na de lezing genieten van een traditionele Engelse high-tea. Op het menu staan typisch Britse lekkernijen zoals: finger sandwitches, scones met jam en clotted cream en diverse taartjes en cakes.

De lezing vindt plaats op zaterdag 2 april in de Schoumanzaal van het Dordrechts Museum van 14.00 tot 15.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via
www.dordrechtsmuseum.nl
en kosten 7,50 euro. Een combiticket voor de lezing met high tea kost 27,50 euro. De prijzen en tickets hiervoor zijn per persoon. Museumentree is niet bij de prijs inbegrepen.

Lees ook

Het Hof van Nederland gaat (opnieuw) op de schop: 'Een kleine verbouwing'

Koning Willem-Alexander opende in 2015 tijdens Koningsdag nog een geheel vernieuwd Hof inclusief spe...

Zaterdag bij TV Dordrecht: Bibelot Livestream Pene Corrida

In de coronaperiode waren concerten bijna niet te bezoeken, en had de cultuursector het zwaar. Bibel...

Bachfestival maakt line up bekend, kaartverkoop gestart

Het Bachfestival mag dit jaar weer als vanouds uitpakken na alle lockdowns. Vrijdagmiddag maakte het...

Biesbosch gevangen in penseelstreken

De Biesbosch, ooit ruig en ondoordringbaar terrein waar hooguit vissers, boeren en griendwerkers hun...

Dordrechts Museum steunt oproep tot heropening musea

Winkelen, naar de kapper en buiten sporten: sinds afgelopen zaterdag mag het weer. Het kabinet heeft...

Zondag bij TV Dordrecht: Herhaling Dordts Cultuur Halfuur

Het was - vanwege corona - een tijdje stil rondom het Dordts Cultuur Halfuur, maar vanaf 12 februari...