Dordrecht, Netherlands

Dordt in Cello na lang wachten weer meerdaags, kaartverkoop valt tegen

Club Classique speelde het klassieke stuk de Vier Seizoenen in de Trinitatiskapel RTV Dordrecht
Het zit er weer op, vier dagen van poëzie, klassieke muziek en vooral heel veel Cello in Dordt. Om de balans op te maken sprak RTV Dordrecht met de organisatie, die ook verantwoordelijk is voor onder andere Big Rivers.
Trevyn van Houwelingen | 23 mei 2023 16:21 | Aangepast op 23 mei 2023 16:21
Meerdaags
Zakelijk directeur Bas de Zwart is blij dat het festival eindelijk weer in zijn normale vorm, meerdaags, gehouden kon worden. Vorig jaar was er een experiment met Cello op Maat, een educatieve dag ter vervanging van Dordt in Cello. Hoewel succesvol verlopen wilde de organisatie daarna toch graag terug naar het originele format. Nu, in 2023 was het dan eindelijk weer zo ver.

Tijdens het oudste festival van onze stad, de eerste editie van het festival vond plaats in 1986, worden de concerten traditioneel verspreid door de binnenstad. Denk hierbij aan de Trinitatiskapel, verschillende hofjes en de Augustijnenkerk.

Bij deze editie heeft de organisatie ervoor gekozen om te experimenteren met activiteiten buiten het stadscentrum. Zo was er een ochtendconcert op de parkeerplaats van FC Dordrecht en waren er op de zonovergoten vrijdagmiddag drie concerten te bezoeken bij boerenbedrijven in en rondom de Biesbosch. Bezoekers konden met de fiets langs bij de concerten, waardoor er ook nog een actief onderdeel aan het festival verbonden was.

Kaartverkoop
Hoewel het aanbod groot en gevarieerd was, bleef de kaartverkoop uit. Volgens de Zwart zijn er twee hoofdoorzaken aan te wijzen: de naweëen van de coronacrisis en de de niche waarin Dordt in Cello zich bevindt. “Het ligt toch deels aan de communicatie, je opereert in een niche. Er zijn wel celloliefhebbers in Dordt maar we moeten het toch vooral hebben van belangstelling uit het hele land. Als je die hierheen wil halen zul je je communicatiebudget moeten ophogen om meer mensen hierheen te trekken.”

De organisatie gaat voor het eind van juni nog evalueren om te kijken waar het fout is gegaan en wat er nog verbeterd kan worden voor de volgende editie, die over twee jaar weer op het programma staat.

Ondanks alles is de Zwart trots als een pauw. “We hebben een kwalitatief hoogstaand evenement neergezet, dat niet alleen om muziek gaat. We hebben een aantal fantastische Dordtse locaties kunnen laten zien, dat zijn gebouwen waar wij als organisatie veel mee hebben en dat is tof om te laten zien aan ons landelijke publiek. We zijn trots op het evenement en gaan nu even evalueren en kijken waar we staan.”

Bekijk hieronder de reportage met organisator de Zwart, waarin we terugblikken op het afgelopen festival. Kijk later deze week ook naar een uitzending van het lunchconcert van Club Classique in de Trinitatiskapel, bij RTV Dordrecht.

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Bezoekersrecord en vrolijke gezichten tijdens zonnig Wantijweekend

De tweedaagse Wantijfestiviteiten in Dordrecht hebben een succesvolle editie achter de rug. Er trokk...

Ideaal festivalweer zorgt voor topdrukte tijdens Wantijpop 2024

Geen extreem hoge temperaturen dit jaar, maar juist ideaal festivalweer. Het Wantijpark was zaterdag...

Na regen, komt Wantijpop

De 28ste editie van Wantijlive en Wantijpop biedt voor elke muzieksmaak wat wils. Vrijdag en zaterd...

Op Pad Met Ad: zonnige reportage bij fantasyfestival Eallum

Vanavond in de uitzending: een zonnige reportage bij fantasyfestival Eallum in Op Pad Met Ad. De rep...

Bezoekers Lepeltje Lepeltje genieten van hapjes, muziek en de zon

Het is dit Hemelvaartsweekend vier dagen lang genieten geblazen voor de bezoekers van het culturele ...

Bachfestival zoekt koorleden

Ben je zanger of zangeres en houd je van Bach? Dan is het Bachfestival Dordrecht is op zoek naar jou...