Dordrecht, Netherlands

Dordt in Cello woensdag van start; vijftien concerten in vijf dagen

Op woensdagavond 17 mei gaat het jaarlijkse muziekfestival ‘Dordt in Cello’ van start. Het festival staat, zoals de naam doet vermoeden, in het teken van het strijkinstrument. Het festival begint op woensdagavond met het openingsconcert in de Grote Kerk. Hierbij zal Victor Julien-Laferriere, een cellist van internationale allure, het spits afbijten.
Trevyn van Houwelingen | 17 mei 2023 17:00 | Aangepast op 17 mei 2023 16:26
Dit jaar vindt het festival plaats van woensdag 17 tot en met zondag 21 mei, met optredens verdeeld over diverse locaties op het eiland van Dordrecht. De komende vier dagen zullen verschillende nationale en internationale topcellisten in Dordrecht samenkomen om hun passie voor de cello te delen met het publiek. Zo vinden er concerten plaats in onder andere de Augustijnenkerk, de Kunstkerk, en de Trinitatiskapel.

Biesbosch
Ook buiten de binnenstad zijn er verschillende activiteiten te bezoeken. Voor natuur- en buitenliefhebbers zijn er toegankelijke Biesboschconcerten op vrijdag 19 mei en is er een fietsroute uitgezet waar de deelnemers drie verschillende Celloconcerten kunnen bezoeken bij agrarische bedrijven in de Dordtse Biesbosch. Daarnaast is er een speciaal ontbijtconcert op de parkeerplaats van FC Dordrecht, op zaterdagmorgen om 8.30uur. In totaal vinden er tijdens het vijfdaagse festival 15 concerten plaats.

Bas de Zwart, ook betrokken bij Big Rivers, is als zakelijk leider betrokken bij het festival. Hij heeft nog een tip voor bezoekers: de veertienjarige Valentijn Jeukendrup. “Je weet niet wat je meemaakt het zijn echt topmuzikanten, hij neemt zijn vioolspelende broer Julian mee, die is zestien. En als je blijft zitten pak je ook nog gratis het concert van Dordts Cello Ensemble mee.”

Ontmoeten
Het thema van dit jaar is: 'Cello Connecties’. De organisatie wil, na de lastige coronajaren, met het festival op zoek naar de verbinding om samen het plezier te hervinden van elkaar ontmoeten, luisteren, spelen en beleven. Cello Connecties staat daarnaast voor de samenwerking die is aangegaan met het Cellofestival van Zutphen die voor beide festivals een verrijking is gebleken.Naast concerten zijn er ook workshops en masterclasses te volgen, waarbij amateurcellisten de kans krijgen om hun spel te verbeteren onder begeleiding van professionals. Zo geeft meestercellist Pieter Wispelwey een masterclass en twee concerten, en dat als nestor van het festival. Het hele programma is hier te bekijken.

Bekijk hieronder ook de reportage die RTV maakte met Bas de Zwart

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Bachfestival zoekt koorleden

Ben je zanger of zangeres en houd je van Bach? Dan is het Bachfestival Dordrecht is op zoek naar jou...

Di-Rect in juni op Wantijlive in Dordrecht

De Nederlandse band Di-Rect speelt dit jaar op het Dordtse festival Wantijlive in juni van dit jaar....

Organisatie jongerenfestival In de Biesboschhal spreekt van “veelbelovende start”

De eerste editie van het nieuwe vierdaagse jongerenevenement In de Biesboschhal heeft meer dan 2500 ...

Biesboschhal het decor voor nieuw vierdaags cultuurevenement

Het monument de Biesboschhal op de Staart wordt donderdag 28 september tot en met zondag 1 oktober d...

Jongerenraad blij met aankondiging driedaags jongerenfestival

Eén van de wensen van het stadsbestuur lijkt dit najaar in vervulling te gaan: een nieuw festival, s...

Tweede editie Cultuur op de Hoek wederom succesvol verlopen

De tweede editie van Cultuur op de hoek is goed verlopen. Nadat wethouder Rik van der Linden het sta...