Dordrecht, Netherlands

Dordtenaren mogen meedenken over het stationsgebied van de toekomst

Hoe moet het stationsgebied er in de toekomst uitzien? Die vraag staat centraal in een enquête over de Oude Lijn, de spoorlijn tussen Leiden en Dordrecht. Het Ministerie vraagt inwoners mee te denken over de plannen.
Redactie RTV Dordrecht | 19 maart 2024 15:40 | Aangepast op 19 maart 2024 15:40
In Dordrecht werd afgelopen vrijdag het startsein gegeven op, hoe kan het ook anders, het station. Wethouder Rik van der Linden hoopt dat veel mensen de vragenlijst invullen. “Het gaat onder meer over meer of minder met de fiets, meer of minder met het OV. En wat voor investeringen zijn er nodig in de perrons of in het Weizigtpark”, licht hij toe. Inwoners krijgen bij de vragenlijst nog meer verschillende dilemma’s voorgelegd: moeten we nieuwe stations bouwen? Moeten er meer sprinters rijden? Of moeten we de fietsverbindingen naar de stations verbeteren? En moeten we in de stationsgebieden vooral ruimte maken voor fietsers en voetgangers? Of voor groenvoorzieningen? Of voor woningen en kantoren?

Het is niet voor niets dat Dordtenaren nu naar hun mening gevraagd wordt. De Zuidelijke Randstad groeit de komende jaren flink. Er komen 170.000 woningen en 85.000 arbeidsplaatsen bij in de steden langs de Oude Lijn zoals Leiden, Den Haag, Delft, Schiedam, Rotterdam en Dordrecht. Het is belangrijk dat deze nieuwe woon- en werkgebieden goed ontsloten worden door het openbaar vervoer. Daarom investeren het Rijk en de regio 1,5 miljard euro in de Oude Lijn en het ontsluiten van woningbouwlocaties om de Oude Lijn. "Er rijden al wat meer treinen dan een aantal jaar geleden, maar omdat we de komende jaren meer huizen gaan bouwen, moeten we ook zorgen dat we bereikbaar blijven. Ook via de trein”, zegt Van der Linden.

Alle antwoorden moeten de beleidsmakers uiteindelijk helpen bij het ontwikkelen van toekomstplannen. Ook op andere plaatsen langs de Oude Lijn worden mensen naar hun mening gevraagd over het station en de directe omgeving, bijvoorbeeld in Den Haag en Schiedam.

Via de website www.raadplegingoudelijn.nl kunnen inwoners en reizigers de online vragenlijst invullen. Eind 2024 nemen Rijk en regio de eerste beslissingen over de Oude Lijn.

Lees meer over:

Station Dordrecht|Oude Lijn|

Lees ook

Nieuwe fietsenstalling kan 30 tot 50 jaar mee; vervanging was nodig

"Het is een goed bord", vertelt wethouder Rik van der Linden. "Dus dat gaan we gewoon weer terug han...

Schor, drank in de ochtend en spijbelen: Dordtenaren massaal naar huldiging Feyenoord

Gehuld in Feyenoord-shirts, petjes en sjaals reisden honderden Dordtenaren maandag naar Rotterdam vo...

Kat richt ravage aan in AH To Go

Een bijzondere bezoeker dit weekend bij de supermarkt op het station Dordrecht Centraal. Een kat was...

Qbuzz wil meer nachttreinen inzetten tussen Dordrecht en Utrecht

Openbaar vervoerder Qbuzz heeft een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om...

Zo scoren de Dordtse stations in de jaarlijkse 'Stationsbelevingsmonitor'

Het al voor een deel vernieuwde station Dordrecht Zuid maakt een sprongetje op de Stationsbelevingsm...

Extra geld nodig voor fietsenstalling station

Er is 870.000 euro meer nodig voor de bouw van de nieuwe fietsenstalling en het entreegebouw bij sta...