Dordrecht, Netherlands

Dordts honkbaltalent verovert EK-goud in Oostenrijk

Dordrecht is een internationale kampioen rijker. Marnix Ruben heeft zich met team Koninkrijk der Nederlanden O-23 gekroond tot Europees kampioen honkbal in Oostenrijk. De sportploeg versloeg op 12 augustus hun Britse tegenstanders met 23-5.
Trevyn van Houwelingen | 22 augustus 2023 11:00 | Aangepast op 22 augustus 2023 11:00
De 21-jarige Dordtenaar heeft een verleden bij The Hawks, net als een groot deel van zijn familie. Onder toeziend oog van een groot deel van deze honkbalgekke familie won hij op zaterdagavond 12 augustus in het Oostenrijkse Wiener Neustadt de titel. Tot zijn negentiende speelde Marnix in het bij The Hawks, waarvan vier jaar in het eerste elftal. Dat komt uit in de tweede klasse, daarom vertrok Marnix twee jaar geleden naar Twins in Oosterhout om in de nationale hoofdklasse te gaan spelen.

Honkbal-onwaardig
Die beslissing heeft hem geen windeieren gelegd. Hij werd geselecteerd voor het Koninkrijksteam onder 23, waarmee hij zich dus kroonde tot Europameister door de Engelse ploeg met klinkende cijfers te verslaan. Hoewel de finale volgens Ruben eigenlijk niet gekwalificeerd mag worden als honkbalwedstrijd: “het was eigenlijk een honkbal-onwaardige pot”, mag dat de pret niet drukken.

Om de finale te bereiken rekende het Koninkrijksteam in de groepsfase af met Oostenrijk (1-8), Tjechië (2-1) en latere finale-opponent Groot-Brittanië (0-1). Daarna werd in een knotsgekke wedstrijd het Franse team met 5-6 naar huis gestuurd. Gevraagd naar zijn meest memorabele moment van het toernooi beginnen de ogen van de jonge outfielder te glimmen: “In de halve finale wonnen we uiteindelijk met één punt verschil van Frankrijk. Dat gebeurde in de laatste inning, dus meteen na dat winnende punt was de wedstrijd voorbij, een soort buzzer beater zoals ze dat in het basketbal zo mooi noemen. En dan begin je met z’n allen naar de persoon die de winnende hit heeft geslagen te rennen en te juichen, ja dat is wel heel erg mooi.”

Halve finales zijn volgens Ruben in het honkbal sowieso zwaardere wedstrijden dan finales. “Dan stellen de teams hun beste slagmannen en veldspelers op om die finale te bereiken. Een finale is lastig, beide teams zijn nerveus en hebben veel energie verspeeld gedurende het toernooi. Dat zorgt meestal niet voor het beste honkbal.”
Ruben speelde van zijn zesde tot zijn negentiende bij The Hawks. Privèfoto Marnix Ruben
The Hawks
Marnix komt uit een honkbalgek gezin, zijn vader speelde jaren bij The Hawks en beide broers hebben er een verleden. Zijn jongste broer speelt er momenteel nog in het eerste elftal en zijn neefje is de volgende Ruben-telg die wordt klaargestoomd voor een glansrijke carrière bij de Dordtse honkbalclub. Die zal, als alles meezit, over een jaar al beginnen met zijn eerste stappen op de velden naast de N3. Twee jaar eerder in zijn leven dan Marnix dat deed, en met dezelfde genen. Dat belooft nog wat...

Zelf is Marnix naast zijn honkbalcarrière ook nog bezig met een studie bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit. De onderwijsinstantie is op de hoogte van zijn sportieve ambities, dus volgt hij een eigen traject. Hij geeft tijdens het gesprek ruiterlijk toe dat hij een aantal vakken van zijn derde jaar niet gehaald heeft: “ik stond dit jaar vijf of zes dagen per week op het honkbalveld, dan schiet het studeren er nog wel eens bij in. Het halen van mijn bachelor moet dit jaar dan maar gebeuren, het honkbaldoel van dit jaar is in ieder geval wel behaald!”

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte met honkballer Marnix Ruben.

Lees meer over:

Sport|Honkbal|The Hawks|

Lees ook

Dordt haalt nieuwe doelman

FC Dordrecht heeft de 23-jarige doelman Luca Plogmann voor dit seizoen gehuurd van Go Ahead Eagles. ...

‘Wethouder moet sportprestaties meenemen in nieuwe sportnota’

De Verenigde Senioren Partij (VSP) wil dat sportverenigingen die bijzondere prestaties leveren en ma...

Mervin reist naar WK voetbal ondanks kritiek op Qatar: 'Kun je de supporters niet op afrekenen'

De aantallen doden bij de bouw van de voetbalstadions domineren het nieuws over het WK voetbal in Qa...

Hockeysterren massaal op de foto tijdens fandag bij DMHC: 'Heb de tel niet bijgehouden'

Honderden jonge sportievelingen waren woensdag te gast bij de Dordtse hockeyclub DMHC voor een speci...

FC Dordrecht spits Stijn Meijer naar PEC Zwolle

Spits Stijn Meijer verlaat FC Dordrecht voor een avontuur bij PEC Zwolle. De clubtopscorer van vorig...

Pride & Sport centraal tijdens thema-avond in The Movies

Sport zou toegankelijk moeten zijn voor iedereen, toch blijkt dat niet altijd het geval te zijn volg...