Dordrecht, Netherlands

Dordtse frescoschilder Annelies Toebes redt muurschildering van de sloop

De Dordtse Annelies Toebes is één van de weinige fulltime frescoschilders in Nederland. Dankzij haar kunsten kon de muurschildering ‘Zonder titel’ (1961) van Louis van Roode gered worden uit het Dijkzigt ziekenhuis, en verhuizen naar de Doelen.
Emmely Kokshoorn | 10 mei 2022 16:57 | Aangepast op 10 mei 2022 16:57
Je bent vast wel eens in een kerk geweest in het buitenland met prachtige schilderingen op het plafond of muren. Veel van deze schilderingen zijn fresco’s: schilderingen die op een natte pleisterlaag zijn geschilderd. Voor deze schilderingen wordt geen verf met bindmiddel gebruikt, maar alleen pigment aangelengd met water. Hierdoor ligt de schildering niet op de muur, maar trekt het als het ware in de muur. Heel anders dan een muurschildering met verf.

Enthousiasmeren voor fresco’s
Annelies Toebes is een kunstenares die verliefd is geworden op deze schilderkunst. Volgens haar is deze schilderkunst in Nederland niet zo heel bekend en dat vindt ze jammer. Dit is dan ook de reden dat ze mensen wil enthousiasmeren voor frescoschilderingen. “Omdat de schildering letterlijk in de muur zit, denken mensen dat het verloren gaat wanneer ze bijvoorbeeld verhuizen. Ze vinden het dan zonde om daar geld in te stoppen”, vertelt ze.

Strappo
Toch is dat volgens de schilderes geen reden om frescoschilderingen te weren uit huis, want ze heeft in haar jaren dat ze in Italië studeerde een speciale techniek geleerd: Strappo. Met deze techniek is het mogelijk om de muurschildering uit de muur te ‘trekken’ en af te zetten op een nieuwe plek. Met die techniek probeert ze mensen dan ook enthousiast te maken voor het nemen van een fresco schildering. Omdat Annelies deze techniek op haar site beschrijft, werd haar gevraagd om te helpen met het verhuizen van de muurschildering van Louis van Roode uit het Dijkzigt ziekenhuis. “Dat was heel spannend”, vertelt Annelies, want deze schildering is helemaal geen fresco en een strappo op een ‘normale’ muurschildering had zij nog nooit gedaan.

De Doelen
De schildering van Van Roode ligt zoals eerder beschreven niet 'in' maar ‘op’ de muur. Dat was de eerste uitdaging. Daarnaast is de muurschildering geschilderd met een soort acryl en die verf houdt niet van warmte en water, wat bij een strappo wel wordt gebruikt. Dit maakte het project extra spannend. De verf had hier namelijk bros van kunnen worden.

Toch is het haar gelukt en heeft zij De muurschildering succesvol van de sloop gered. De schildering van Van Roode is tegenwoordig bij de Doelen te bewonderen.

Benieuwd hoe Annelies te werk is gegaan? Bekijk onderstaande video:

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

En dat is nummer twintig: pot vol herinneringen aan Dordtse muur

Vanaf deze week wordt de Voorstraat Noord wat kleurrijker. Kunstschilder Maarten Mooren maakt nameli...

Muurschildering in Crabbehof onthuld: “niet iedereen heeft de kans om zijn portret op zo’n grote muur te hebben”

De reeën op de muur in Crabbehof waren al tot leven gekomen. Er ontbrak nog maar een ding en dat was...

Vrijheid verbeeld in muurcollage achter Onderwijsmuseum

Hoe zien vrijheid, verbondenheid, verdraagzaamheid en verscheidenheid eruit? Op die vraag probeerden...

Iris (17) ontwerpt muurschildering die Crabbehof opfleurt

Een jongen en twee reeën komen deze dagen tot leven op de muurschildering op het Sociaal Plein in wo...

Gezocht: Dordtse kunstenaar voor muurschildering

Het Sociaal Plein Crabbehof kan wel wat vrolijkheid gebruiken. En dat wil de gemeente bewerkstellige...