Dordrecht, Netherlands

Dordtse jongeren in gesprek met politici over aankomende verkiezingen

Voor stemmers die op 22 november voor het eerst naar de stembus mogen werd dinsdagavond een speciaal evenement georganiseerd. Het First Time Voters evenement is bedoeld om jongeren bij te praten over de politiek, zodat ze bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen een afgewogen keuze kunnen maken en vond plaats in het Energiehuis. Burgemeester Kolff en vertegenwoordigers van landelijke partijen waren aanwezig om vragen te beantwoorden.
Trevyn van Houwelingen | 8 november 2023 16:02 | Aangepast op 8 november 2023 16:02
Van acht politieke partijen die meedoen bij de landelijke verkiezingen van 22 november kwamen er leden langs om mee te doen aan één van drie gespreksrondes. Deze leden werd het hemd van het lijf gevraagd over de belangrijke thema’s voor jongeren binnen de verkiezingen. Alles om de keuze voor de deelnemende jongeren in het stemhokje te vergemakkelijken. Het evenement werd gepresenteerd door geschiedenisdocent Irene Teekens.

Burgemeester Kolff opende de avond met een toespraak over het belang van de politiek, het uitoefenen van je stemrecht en de maatschappelijke relevantie van het uitbrengen van je stem. Daarna moest de burgervader snel door naar zijn eigen politieke slangenkuil, op hetzelfde moment werd in de gemeenteraad namelijk de gemeentelijke begroting voor 2024 besproken.

Debat
Na de toespraak van Kolff kregen deelnemers de kans om met elkaar en aanwezige politici in gesprek te gaan. Er werd aandachtig geluisterd en gediscussieerd over onderwerpen die voor de deelnemende jongeren spelen. Zo werd er druk gedebatteerd over het gebrek aan betaalbare woningen, jeugdzorg en het onderwijs.

Delano (20) uit Zwijndrecht stelde een kritische vraag over de woningmarkt, maar was niet tevreden over het antwoord van de partijen: “Ze praatten er eigenlijk allemaal een beetje omheen. Ook werd er door een partij ineens een punt over immigratie bijgehaald, terwijl ik toch echt een vraag stelde over de woningmarkt voor jongeren.” Hoewel de partijen hem een goed antwoord schuldig moesten blijven is hij wel wijzer geworden van de avond: “Ik weet het eigenlijk wel, al ga ik dat nu niet vertellen als je oké vindt.”

Schuw
Het First Time Voters Event is een initiatief van Bibliotheek AanZet, Kunstmin, Bibelot en de Popcentrale. Zo’n tachtig jongeren vulden de tribune in de Machine 3-zaal van het Energiehuis. Sommigen deelden hun zorgen, anderen stelden vragen, maar het overgrote deel bleef stil. Dat verbaasde Cynthia Gordijn, kandidaat kamerlid voor JA21, niets: “Ze moesten nog wat loskomen, het is ook spannend om in zo’n grote zaal een vraag te stellen.”

Gordijn staat op plek 26 in de kieslijst voor JA21, dus de kans dat ze in de Tweede Kamer komt is niet heel groot. Toch gaat ze graag naar dit soort evenementen: “Ik denk dat we de politiek bereikbaarder moeten maken voor jongeren. Partijprogramma’s bestaan vaak uit ruim zestig pagina’s, die gaan ze niet doornemen. Dus is zo’n avond uitermate geschikt, je hoort de standpunten en het is een ontspannen sfeer.” Naast JA21 waren er vertegenwoordigers aanwezig van de PvdD, D66, PvdA/GL, Denk, Volt, CDA en de SP.

Op 22 november mag stemgerechtigd Nederland weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Mocht u nog geen idee hebben, niet getreurd, tot dan zijn er nog een aantal verkiezingsdebatten in Dordrecht te bezoeken. En om de woorden van burgemeester Kolff bij het evenement te parafraseren: “Het gaat mij er niet om op wie je stemt en wat je vindt, maar dat je je stemrecht uitoefent. Alleen zo heb je invloed op wat er om je heen gebeurt.”

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over het First Time Voters Event.

Lees ook

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op pad met Ad over een regering met de PVV en Geert Wilders

Het is inmiddels alweer ruim twee weken geleden dat de Nederlandse kiezers massaal op Geert Wilders ...

5 redenen waarom Geert Wilders overal in de regio de winnaar van de verkiezingen werd

Van de grote steden Rotterdam en Dordrecht tot de kleinere landelijke gemeenten in onze regio: overa...

Zaterdag in Studio De Witt: verkiezingen in Dordt, neerlandicus Casper Markesteijn en een heus Book Tok evenement in de bieb

In de radioshow van Ben Corino weer uitgebreid aandacht voor Dordtse zaken. Zo gaat het natuurlijk o...

Dordtse culturele en maatschappelijke organisaties uitgesproken over verkiezingsuitslag

De uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen houdt Nederland nog altijd in zijn greep. RTV Dordrecht ...

PVV met afstand de grootste: zo denken Dordtenaren over de verkiezingsuitslag

'Een sein dat mensen niet meer tevreden zijn', maar voor de ander 'een ramp'. De PVV boekte woensdag...

Stemmen op Dordtse school populair bij studenten, ziet ook de 'verkiezingsminister'

Deze Tweede Kamerverkiezingen is het voor het eerst is het mogelijk om te stemmen bij het Da Vinci C...