Dordrecht, Netherlands

Dordtse Joyce Koster op lijst van meest gezochte personen in Rusland

De naam van de Dordtse Joyce Koster op een lijst van gezochte personen in Rusland © Rijnmond/Pixabay
Op een uitgelekte lijst van de meest gezochte personen in Rusland staan twee Nederlanders. Dat meldt het Russische onderzoeksplatform Mediazona, dat alle opsporingsbevelen uit de database van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft verzameld. Eén van hen is Joyce Koster uit Dordrecht. Zij vertrok in maart 2022 naar Oekraïne om vrijwillig mee te vechten in de oorlog tegen Rusland.
Rijnmond | 14 februari 2024 09:21 | Aangepast op 14 februari 2024 09:21
Als ex-militair en -brandweervrouw kon Koster het onrecht in Oekraïne niet langer aanzien. Ondanks dat ze arbeidsongeschikt raakte na een ongeluk, besloot ze haar gezin – een meisje van toentertijd vijftien en twee volwassen zoons – achter te laten om in Oekraïne mee te vechten. “Als ik beelden zie van 80-jarige bewapende mannen in Oekraïne, die nog meedoen, dan kan ik dat ook", vertelde ze bijna twee jaar geleden tegen Rijnmond.

In principe mogen alleen militairen van de krijgsmacht rechtstreeks deelnemen aan het gevecht, zo benadrukte minister van Defensie Ollongren toentertijd. Maar: dienstnemen in een vreemde krijgsmacht is "in beginsel niet verboden", behalve als het gaat om een partij waarmee Nederland in oorlog is. De actie was volgens Ollongren wel “uiterst gevaarlijk".

Koster haar tijd in Oekraïne duurder echter niet lang. Na drie weken keerde de ex-militair terug naar Nederland, omdat ze "niet wilde dienen als kanonnenvoer", zo vertelde ze tegen het AD. De situatie was volgens haar onhoudbaar. Na een raketaanval op de Oekraïense militaire basis Yavoriv, overleven op het kamp na het bombardement en het niet krijgen van training besloot Koster, diep teleurgesteld, terug te keren.

De Dordtse Joyce Koster op de lijst © Rijnmond
Tienduizenden mensen gezocht
Naast Koster staat er volgens de NOS nog één andere Nederlander op de lijst. In totaal stonden er volgens het Russische onderzoeksplatform Mediazona bijna 97 duizend individuen op. Een derde van hen is Russisch, verder staan er ook relatief veel Armenen (ruim 11 duizend), Oezbeken (ruim 10 duizend) en Oekraïners (bijna 4 duizend) op. Een van de Armenen woont in Alkmaar, blijkt uit de gegevens. 98 procent van de gezochten komt uit Rusland of landen die voorheen tot de Sovjet-Unie behoorden.

Volgens Mediazona staan er in de database geen redenen vermeld waarom mensen gezocht worden. Daardoor is het moeilijk om onderscheid te maken in wie er vanwege politieke redenen wordt gezocht en voor wie andere redenen gelden.

Lees meer over:

Oekraïne|

Lees ook

1 jaar oorlog in Oekraïne; zo gaat het met de Oekraïense Alina

De Oekraïense Alina woont, net als ruim 750 andere vluchtelingen, in het Crownpoint gebouw aan de Sp...

Terugblik op 2022: Dordtenaren in actie voor Oekraïne

Nog een paar dagen en dan sluiten we dit jaar af. Reden voor ons om terug te blikken op de nieuwsrep...

Het gezin van Tattoo Mick en de Oekraïense Iryna en Alisa blikken terug op rumoerig jaar

Tattoo Mick en zijn gezin werden het afgelopen jaar gevolgd door het NOS. Samen met zijn vrouw beslo...

CDA en CU steunen wethouder Heijkoop en eisen compensatie voor opzeggen Gazprom-contract

Minister Jetten (Klimaat en Energie) moet gemeenten, die geld zijn kwijtgeraakt omdat ze onder druk ...

Olga vluchtte uit Oekraïne en kwam al schilderend tot rust in Dordrecht

Olga Kublanova vluchtte deze zomer uit Oekraïne en belandde, samen met een vriendin, in Dordrecht. W...

Eerste vluchtelingen Ter Apel binnen twee dagen in Dordtse crisisopvang verwacht

De eerste vluchtelingen uit het bomvolle opvangcentrum Ter Apel worden binnen twee dagen in de crisi...