Dordrecht, Netherlands

Drechtsteden gebruiken maar 12 procent van geschikte daken voor zonnepanelen

Uit cijfers van de Regio Drechtsteden blijkt dat er in onze omgeving nog maar weinig gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen. Op slechts 12,9 procent van de geschikte daken liggen nu panelen. Om daar verandering in te brengen, is er een nieuwe website gelanceerd: zonnedakje.nl.
Marjolein Vos | 15 september 2023 10:00 | Aangepast op 15 september 2023 09:39
Op de website is precies te zien waar al zonnepanelen liggen, maar ook waar er nog bijgeplaatst kunnen worden. Een handige tool dus voor gemeenten en inwoners.

Volgens de website hebben we 99.000 geschikte daken in de regio. In het voorjaar van 2022 lagen daar in totaal 440.000 zonnepanelen op. Samen wekken deze in totaal ongeveer 120.000 MWh energie op per jaar. Volgens de berekeningen kunnen er 3.400.000 zonnepanelen geplaatst worden op alle geschikte daken in de regio. Deze zouden dan in totaal ongeveer 917.000 MWh energie opwekken per jaar.

Verkiezingsonderwerp
De gemeente Dordrecht heeft zich als doel gesteld om in 2050 energieneutraal te zijn. Inmiddels zou 20% van de energie duurzaam worden opgewekt. Niet alleen bij de gemeente Dordrecht is duurzaamheid één van de speerpunten in het beleid. Meerdere partijen hebben het onderwerp opgenomen in hun programma. In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen dit voorjaar spraken wij enkele fracties over het onderwerp.


Zonnepanelen ook op mijn dak?
Op de website zonnedakje.nl vul je een adres of gebied in. Aan de hand van kleuren wordt weergegeven wat mogelijk is voor het plaatsen van zonnepanelen, legt een woordvoerder uit. Met één klik op een specifiek adres verschijnt informatie rondom het dak, aanwezigheid zonnepanelen en/of de mogelijkheid voor het plaatsen van zonnepanelen.

Regels
Voor het plaatsen van panelen is in sommige gevallen wel een omgevingsvergunning nodig. In Dordrecht is dat iets waar veel binnenstadsbewoners tegenaan lopen. Dat was voor de fracties van het CDA, de VVD en GroenLinks reden om in februari een initiatiefvoorstel in te dienen bij het college. Dat moet het voor de inwoners makkelijker maken om panelen te plaatsen.

Lees ook

Zonneauto maakt tussenstop in Zwijndrecht

De zonneauto rijdt dit najaar in Zuid-Afrika, maar maakte een tussenstop bij de gymzaal van het Walb...

Gemeenten en organisaties zetten in op versnelde verduurzaming Drechtsteden

De Drechtsteden hebben zich gecommitteerd aan een energieneutrale regio vóór 2050. Om die ambitie te...

Burgemeester neemt op als je de gemeente belt

Een nieuw jaar, tijd voor een nieuwe aanpak, moeten ze bij de gemeenten van de Drechtsteden gedacht ...

5 jaar Quiet Drechtsteden: ‘Het geeft ons mooie momenten’

Quiet Drechtsteden bestaat 5 jaar en dat wordt gevierd met een campagne om meer aandacht te vragen v...

Deze week op de deurmat: Energiekrant vol duurzame tips

De Drechtsteden streven ernaar om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Om dat te bereiken zijn ...

Dordtse babyboom: een boom voor iedere Dordtse baby

Wie vanaf vandaag zijn baby aangeeft op het Stadskantoor krijgt een waardebon voor een boom. De bon ...