Dordrecht, Netherlands

Drechttunnel het vaakst dicht van alle tunnels in Nederland

De Drechttunnel is ondanks het plaatsen van het detectiesysteem dat vrachtwagenchauffeurs waarschuwt als hun voertuig te hoog is, het eerste half jaar van dit jaar vaker dicht geweest dan in dezelfde periode vorig jaar. In de periode van januari tot en met juni 2021 sloot de tunnel 797 keer. In dezelfde periode in 2022 moest de beruchte tunnel 1185 keer sluiten. En daarmee staat de Drechttunnel bovenaan het landelijke lijstje van meest gesloten tunnels.
Dennis Koorevaar | Marie Frenay | 16 augustus 2022 10:50 | Aangepast op 16 augustus 2022 10:50
De vrachtwagens die voor de afsluitingen zorgen negeren volgens Rijkswaterstaat vaak de maximale doorrijhoogte van vier meter. "Deze bedrijven en chauffeurs vergeten vaak ook een ontheffing aan te vragen. Bij zo'n ontheffing krijgen de chauffeurs een andere route aangewezen waarbij grote hoogtes van het voertuig geen probleem spelen", vertelt woordvoerster Esther de Graaf namens Rijkswaterstaat. De laadhoogte van vier meter is de wettelijke norm die in heel Europa geldt.

Verantwoordelijkheid ligt bij de chauffeurs
Vrachtwagens hoger dan vier meter kunnen de tunnel niet door en worden door middel van het nieuwe detectiesysteem, dat geplaatst werd in oktober 2020, gewaarschuwd. Als chauffeurs toch doorrijden wordt de tunnel afgesloten en moeten automobilisten omrijden. "Rijkswaterstaat geeft chauffeurs aanwijzingen om hen tijdig een andere route te laten kiezen, zoals dynamische displays die chauffeurs kenbaar maken dat hun wagen te hoog is en borden met omleidingsroutes. Chauffeurs kunnen zelf dus veel doen om een hoogtemelding te voorkomen", zegt de Graaf.

Ook de Noordtunnel bij Alblasserdam moest vaak dicht. Minder vaak als in de periode januari tot en met juni vorig jaar (654). Dit jaar was dat namelijk 495 keer.

Wat de oorzaak is van het vaker afsluiten van de tunnel op de A16 kon Rijkswaterstaat niet zeggen. De persoon die alles weet over de Drechttunnel is namelijk nog met vakantie.

Lees meer over:

dicht|Drechttunnel|vrachtwagens|

Meest gelezen

Tweede grote stroomstoring in acht dagen treft Drechtsteden, opnieuw PFAS uitgestoten

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 18 jun 2024 12:02

Eerste wedstrijd Oranje druk bekeken bij café Sebes

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 17 jun 2024 14:32

Snelweg A15 komende tijd meerdere keren afgesloten vanwege werkzaamheden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 17 jun 2024 10:00

Lees ook

Drechttunnel te vaak dicht door fout met hoogtedetectiesysteem

Het moest dé oplossing worden voor het te vaak afsluiten van de Drechttunnel omdat er te hoge voertu...

Vrachtwagen rijdt achteruit op A16 midden in de ochtendspits

Je gelooft je ogen eigenlijk niet: een vrachtwagen met aanhanger waar verschillende auto’s op staan ...

Autotransporter verliest lading; lange file op A16

Het verkeer in en rond Dordrecht staat vast. En dat heel alles te maken met een bijzondere situatie ...