Dordrecht, Netherlands

Drie keer brand in dezelfde Dordtse straat: 'Bang dat ons gebouw de volgende is'

De Forensische Opsporing aan het werk op de plek van de brand Corrado Francke
De schrik zit er goed in voor bewoners van de Witte de Withstraat in Dordrecht. Woensdagavond brak al voor de derde keer in amper een week brand uit. In Wielwijk gaat het volgens bewoners vaker mis. "Wij hebben geen idee wat er aan de hand is, maar we gaan vannacht niet thuis slapen."
Corrado Francke | 9 november 2023 11:45 | Aangepast op 9 november 2023 11:45
De brand ontstond in kelderboxen van de flat, waarna er veel rook via het trappenhuis naar acht verschillende woningen trok. "Deze woningen zijn ontruimd, vervolgens zijn negen bewoners nagekeken voor het inademen van rook", laat woordvoerder Mara Goselink van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid weten.

Plaats delict
Zondagavond was het voor het eerst raak in een flatgebouw in dezelfde straat in Dordrecht. Een matras stond in brand. Dinsdag was er óók een brand, veroorzaakt door een wasdroger. De politie bewaakt donderdagochtend de portiek waar de brand was. Het is officieel 'plaats delict'. Agenten doen buurtonderzoek en ook de Forensische Opsporing is ter plaatse.

Bewoners van de Witte de Withstraat beleven een paar heftige dagen. "Er waren mensen naar buiten aan het rennen, er werd geroepen en we zagen kinderen naar buiten komen", omschrijft buurtbewoonster Mika van Setten de paniek in de straat. Ze woont in de flat naast de flat waar woensdagavond de brand woedde, maar is bang dat haar huis hetzelfde overkomt. "Vanavond slapen we bij onze te vroeg geboren dochter in het ziekenhuis en daarna gaan we een paar nachten naar mijn schoonouders."
De politie doet ter plekke onderzoek Corrado Francke
Andere omwonenden zagen dat er iemand met een touw van de derde etage vluchtte om aan de rook te ontkomen. Het touw bungelt er nog altijd. Twee jongens zijn van balkon naar balkon gesprongen om zichzelf in veiligheid te brengen.

'Alle toeters en bellen'
Een vrouw die haar hond uitlaat, hoorde woensdagavond 'alle toeters en bellen' door de straat. "Ik heb alle brandweerwagens gezien, maar ik ben niet bij de brand gaan kijken." Wel kreeg ze mee dat het werk van de hulpdiensten werd belemmerd. "Er kwamen veel mensen met de auto naar de brand kijken. Zij zaten de hulpdiensten in de weg. Het is triest dat een ambulance er niet door kon. Die kon nergens heen, omdat het hier zo vol stond."

"Het is wel heel toevallig dat er drie keer brand is geweest", merkt de vrouw op. Volgens de dame zijn er problemen in de wijk. "We hebben hier heel veel alcoholisten en zwervers lopen. Overdag zie je hen veel met drank. Ook zijn er illegale slapers." Vorige week hoorde zij twee mannen met elkaar praten. "'Je moet op tijd weg zijn, anders heb je gezeik met de bewoners', zeiden ze."

Lees meer over:

112-nieuws|Wielwijk|Brand|

Lees ook

Nachtelijke kantoorbrand in Zwijndrecht: man (25) opgepakt

In de nacht van woensdag op donderdag is brand uitgebroken in een kantoorgebouw aan de Beneluxlaan i...

Brandweer rukt uit voor broei op schip in Dordtse haven

In een partij verhakseld schroot op een duwboot in de Dordtse Wilhelminahaven is woensdag broei onts...

112-nieuws: brand op zolder Lombokstraat en in wooncomplex Stadspolders

Op de zolder van een huis in de Lombokstraat is zondag brand geweest. Uit onderzoek blijkt dat korts...

112-nieuws: telefoon belt zelf 112 en Papendrechter verdacht van phising

Nietsvermoedend rijdt een automobilist dinsdagavond weg bij de Grote Nes in Oud-Alblas. Het geluid v...

112-nieuws: vrouw beroofd van bromfiets In Hendrik-Ido-Ambacht

Twee personen hebben maandagavond een vrouw beroofd van haar bromfiets. Dit gebeurde rond 22.00 uur ...

Dordtse DENK over gewelddadige aanhouding: 'Waarom blijft het stil?'

"Wij zitten met veel vragen, maar vanuit de gemeente is het opmerkelijk stil." Masum Kolkilic oogt r...