Dordrecht, Netherlands

'Een godswonder dat hier nog geen ongelukken zijn gebeurd'

De Johan de Wittstraat RTV Dordrecht
De Johan de Wittstraat in Dordrecht: te hard rijden, rechts inhalen via de busbaan en onnodig hard optrekken. Het is bijna een dagelijkse gang van zaken. Vooral in het weekend ervaren horecabezoekers en bewoners veel overlast van de situatie. Afgelopen dinsdag stelde Alexander Kuhlmann namens de VVD vragen aan het college zodat er wordt nagedacht over een oplossing. Ook bewoners hebben zo hun mening over de gevaarlijke situatie: "Het is een godswonder dat hier nog geen ongelukken zijn gebeurd."
Dennis Koorevaar | 28 juni 2023 17:00 | Aangepast op 28 juni 2023 16:42
"We hebben aan de politie gevraagd hier vaker te controleren", zegt het VVD-raadslid. "Maar dan krijg ik als antwoord: 'Daar gaat de politie niet over'. Laat dan de handhavers hier wat vaker rondlopen." Daarbij vraagt Kuhlmann zich af of er geen andere maatregelen kunnen worden genomen.

Leonie den Besten woont zelf in de Johan de Wittstraat. "Ik ben in de binnenstad opgegroeid en weet heus wel dat je daar het een en het ander hoort", laat zij telefonisch weten. "Maar ik woon hier nu twee jaar en soms schrik je ervan hoe hard het allemaal gaat." Ze heeft het dan niet alleen over de snelheid, maar ook over het geluid dat de auto's maken. Dit lawaai komt door knallen uit de uitlaat of extreem harde muziek. Kuhlmann herkent die signalen. "Dat zijn de 'show-rijders'. Die rijden gerust zes of zeven keer langs het terras hier. Daar zit het publiek." Volgens hem willen ze op die manier laten weten dat ze er zijn.

'Godswonder'
Leonie spreekt ook namens de andere bewoners als zij zegt dat de situatie op zijn zachtst gezegd vervelend is. "Als je bijvoorbeeld bij restaurant Post zit te eten, dan wordt je gesprek ruw verstoord. Maar ook als ik binnen zit met de deur open worden alle geluiden overstemd door het voorbij komende verkeer." Volgens haar is het "een godswonder dat er nog geen ongelukken zijn gebeurd. 's ochtends en 's smiddags komen en gaan er kinderen naar school, mensen doen boodschappen. Ouderen kunnen echt niet harder lopen met hun rollator als er ineens een auto te hard aan komt rijden."

Volgens Kuhlmann zou er een aantal maatregelen genomen kunnen worden. Bewoonster Leonie beaamt dat: "Denk aan verkeersdrempels of een verhoogde rijbaanscheiding tussen de busbaan en de baan voor het overige verkeer. Het geluid is ook vervelend, maar dat komt daarna wel. De veiligheid staat voorop."

'Dikke boete'
Vooralsnog heeft het raadslid gevraagd om extra controles. "Politie of handhavers, of allebei. De meeste mensen rijden normaal. Het gaat om een kleine groep die hier voor overlast zorgt. Wie niet leren wil, verdient gewoon een dikke boete."

Antwoord wethouder
Wethouder Rik van der Linden liet dinsdagavond weten dat hij de vraag om extra controles door zal geven. Over het mogelijk plaatsen van verkeersdrempels zei hij: "Het is niet even een drempel neerleggen. We doen dan onderzoek of het wel past. Het verkeersbeeld zorgt ervoor dat we de banen fysiek niet kunnen scheiden. Ik denk dat het juist zorgt voor slalommen in plaats van dat mensen netjes in hun baan blijven."

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Een aanhanger van een combi-vrachtwagen is maandag gekanteld op de A15 bij Hardinxveld-Giessendam. D...

Situatie gevaarlijke verkeerspaal wordt snel aangepakt

De gemeente Dordrecht gaat het omstreden verkeerspaaltje op de Dubbeldamseweg Zuid aanpakken. Dat la...

Verkeersexpert valt over verkeerd geplaatst paaltje: ‘Dit kan echt niet!’

Omwonenden zien het dagelijks misgaan op de Dubbeldamseweg Zuid in Dordrecht. Automobilisten en fiet...

Vooral door rood rijden aangepakt tijdens extra verkeerscontroles

Omdat veel Dordtenaren klagen over verkeersoverlast voert de gemeente dit jaar extra controles uit. ...

Stijging aantal verkeerscontroles in Dordrecht in derde kwartaal

De gemeente Dordrecht heeft in het derde kwartaal van dit jaar nog meer verkeerscontroles uitgevoerd...

Opnieuw vragen over geluidsoverlast verkeer

De Dordtse VVD wil dat het college van burgemeester en wethouders op zeer korte termijn maatregelen ...