Dordrecht, Netherlands

'Een schilderij waarin je iedere keer iets anders ziet'

Samuel van Hoogstraten werd zo'n 400 jaar geleden geboren in Dordrecht. Nu is hij bekend als een van de bekendste kunstschilders. Het Dordrechts Museum mag sinds deze week een van zijn grootste werken, een heus perspectiefstuk van bijna 2 miljoen euro, aan de collectie toevoegen.
Dennis Koorevaar | 29 juni 2023 17:01 | Aangepast op 29 juni 2023 17:01
"Samuel van Hoogstraten was heel goed in het schilderen van iets wat er niet is", vertelt museumdirecteur Femke Hameetman. Zij is erg enthousiast over de nieuwe aanwinst. "Het had ook niet veel gescheeld of het had hier helemaal niet gehangen." Het schilderij is verkregen via een veiling. Bij de aanschaf heeft het museum onder andere hulp gehad van de gemeente om het stuk toch aan te kunnen schaffen. "We hebben een gesprek gevoerd over wat we konden bijdragen", vertelt wethouder Rik van der Linden. "Dat wilden we graag doen, omdat we ervan overtuigd zijn dat je hiermee het museum, maar ook de stad op de kaart zet."

'Allerlei foefjes'
Sander Paarlberg, conservator bij het Dordrechts Museum vindt het een van zijn mooiste schilderijen, "maar ook een van zijn grootste, waarop ongelooflijk veel te zien is. Het is eigenlijk een soort optische illusie. We noemen dit een perspectiefstuk. Daar gaat het voornamelijk om. Hij probeert ons eigenlijk te verleiden om er langer naar te blijven kijken." Hameetman deelt dezelfde ervaring: "Als je lang naar het schilderij kijkt, heb je van een afstand eerst het diepte-effect. Maar als je dan dichterbij komt zie je allerlei foefjes. Zo heeft hij zichzelf er heel klein in geschilderd."

De conservator weet te vertellen dat er maar een klein aantal van dit soort schilderijen bestaat. "Dit is waarschijnlijk de laatste die nog op de markt kan komen. We zijn ongelooflijk blij dat het gelukt is en dat we in het Dordrechts Museum zo'n topstuk van Van Hoogstraten kunnen laten zien. We zijn echt trots."

Lees ook

Berlijnse jongerenorganisatie doet ideeën op in het Dordrechts Museum

Een speciaal gezelschap bezocht woensdag het Dordrechts museum. Zo'n vijftien jonge Duitsers kregen ...

Kiss my Soul in Dordrechts Museum is een moderne ode aan de liefde

De nieuwe tentoonstelling van het Dordrechts Museum is afgelopen weekend geopend. RTV Dordrecht liep...

Deze week in Eilandleven: een terugblik op Wereld Armoededag en de Cultuurnacht

In ons programma Eilandleven zetten we iedere week de spotlight op culturele, kunstzinnige activitei...

Aandacht voor de schoonheid van Dordrecht in Eilandleven

De Vereniging Oud-Dordrecht maakt zich op voor de uitreiking van de Puienprijs. De prijs die in het ...

Eilandleven: Big Rivers 2023 en ‘doorkijkje’

Deze donderdag in 'Eilandleven’ het optreden van het Dylan Vos Quartet tijdens Big Rivers 2023 en ee...

Deze maandag op TV Dordrecht: dubbel zoveel kunst

Met tal van musea en galeries barst het in Dordrecht van de kunst. Maandag 4 september na het nieuws...