Dordrecht, Netherlands

Eerst racen, daarna rennen over de A15: 'U wist dat het niet in de haak was'

De A15 bij Sliedrecht Google Streetview
In een gestolen auto haalt de 18-jarige A.C. levensgevaarlijke capriolen uit. Hij raast met 200 kilometer per uur over de A15 en om aan de politie te ontkomen, rent hij even later van de ene naar de andere kant van de snelweg. "Dit had heel anders kunnen aflopen", concludeerde de politierechter deze week.
Corrado Francke | 26 april 2024 16:36 | Aangepast op 26 april 2024 16:36
De jonge Rotterdamse verdachte gaat in september vorig jaar twee keer in de fout. Aan het begin van de maand rijdt hij zonder rijbewijs in een gestolen Toyota en wordt hij betrapt met een valse sleutel. Volgens de rechter moest hij de auto naar Duitsland rijden en zou 350 euro krijgen voor die klus.

Slingeren en racen
Een paar weken later slingert en racet hij over de A15 bij Sliedrecht, opnieuw in een Toyota die niet van hem is. De snelheden lopen op tot bijna 205 kilometer per uur, maar opeens trapt hij op de rem. Zonder richting aan te geven rijdt hij de uitvoegstrook op, waar hij de auto stilzet en over een fietspad wegrent.

Even later steekt hij de snelweg over en verschuilt zich achter een kliko. Als hij het geblaf van een hond hoort, geeft hij zich over. "Die honden zijn levensgevaarlijk", zegt de spraakzame man tegen de rechter. Verder was C. 'in volle adrenaline en paniek', zo verklaart hij.

'Heel risicovol'
De officier van justitie heeft er geen boodschap aan. "Hij had moeten weten dat het voertuig van diefstal afkomstig is", begint hij zijn betoog. Over hoe gevaarlijk het was, is de officier duidelijk: "Hij stak de snelweg over terwijl er nog verkeer reed, om aan de aanhouding te voorkomen is hij heel risicovol geweest."

Volgens zijn advocaat, die de aantijgingen 'alleen maar vermoedens' noemt, wist hij niet dat de auto's gestolen waren. De rechter is het daar niet mee eens. "U wist dat het niet in de haak was, dat de auto gestolen was", bijt hij de Rotterdammer toe.

Taakstraf
Diefstal is niet bewezen, maar heling wel. De verdachte krijgt daarom een taakstraf van 120 uur. Als hij in de komende twee jaar nog een keer in de fout gaat, komen daar nog 60 uur bij. Ook krijgt de eigenaar van de auto die begin september gestolen werd - omdat zijn sleutel niet meer werkte - ruim 180 euro van de man.

Meest gelezen

Lees ook

Politie pakt inbreker op na achtervolging op geleende kinderfietsen

Een 42-jarige inbreker is maandag in Dordrecht opgepakt na een wel heel bijzondere achtervolging. De...

Vernieuwd winkelcentrum Sterrenburg wint prijs: 'Een ongekende prestatie!'

De metamorfose die winkelcentrum Sterrenburg de afgelopen jaren heeft ondergaan, is bekroond met een...

Flinke klap op Dordtse Merwedestraat: motorrijder zwaargewond

Bij een flinke klap op de Merwedestraat in Dordrecht is maandag een motorrijder zwaargewond geraakt.

FC Dordrecht-uitblinker beloond met langer contract bij Feyenoord

Shiloh ‘t Zand heeft zijn contract bij Feyenoord verlengd tot en met de zomer van 2028. De middenvel...

Fietser zwaargewond bij aanrijding in Wielwijk

Bij een aanrijding op de MH Trompweg in de Dordtse wijk Wielwijk is zaterdag een fietser zwaargewond...

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat testen met elektrische ambulance

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat vanaf 1 september proefdraaien met een elektrische ambulance....