Dordrecht, Netherlands

Exacte verdeling asielopvang is bekend: regio moet 3 keer zoveel asielzoekers opvangen, Rotterdam 5 keer zoveel

Dordrecht, Zwijndrecht, Gorinchem en Sliedrecht zijn al wel bezig met het uitbreiden van de asielopvang in hun gemeenten © Rijnmond
De verdeling van het aantal asielplekken over het land is officieel bekendgemaakt. Er zijn in totaal 96.000 plekken nodig. De provincie Zuid-Holland moet 19.776 asielzoekers opvangen. Dat is met 7.000 omlaag bijgesteld. Vooral voor Rotterdam pakt dat 'gunstiger' uit, maar de stad moet alsnog vijf keer meer asielzoekers gaan opvangen dan nu. De hele regio Rijnmond moet dit jaar ruim 9.000 asielzoekers onderdak bieden. Dat is drie keer zoveel als nu gebeurt.
Rijnmond | 1 februari 2024 11:00 | Aangepast op 1 februari 2024 09:57
Vorige week is de spreidingswet door de Eerste Kamer aangenomen en nu heeft staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) bekendgemaakt hoe het aantal asielplekken verdeeld moeten worden over het land. De asielopvang voor Zuid-Holland en onze regio pakt een stuk lager uit dan eerder van de provincie werd verlangd. Dat heeft vooral te maken met een herverdeling op basis van een sociaal-economische score.

Als provincie met de meeste inwoners, moest Zuid-Holland in eerste instantie de meeste asielzoekers opvangen. Dat is nog steeds zo, maar rijkere gemeenten moeten meer doen dan armere. Voor Zuid-Holland en vooral Rotterdam pakt dat ‘gunstiger’ uit. Het aantal asielplekken is met 7.000 voor de hele provincie omlaag bijgesteld.

Het blijft nog altijd een monsterklus om ruim 9.000 asielzoekers in onze regio op te vangen. Op dit moment is er plek voor 2500. De gemeenten Dordrecht, Gorinchem, Zwijndrecht en Sliedrecht zijn bezig met nieuwe opvangplekken voor in totaal 1300 asielzoekers.


Rotterdam moet 5,5 keer meer asielzoekers gaan opvangen
Er zijn nog altijd ruim 5.000 extra plekken nodig. Rotterdam heeft daarin de grootste opgave: 2776 asielplekken. Dat is ruim vijf keer zoveel als nu gebeurt. Verantwoordelijk wethouder Achbar liet vorige week weten dat het voor Rotterdam een complexe opgave wordt maar dat hij zich aan de wet zal houden.

"Rotterdam is gestart met het breed bestuderen van wat de mogelijke gevolgen zijn. Nog niet alles is duidelijk. We zullen ons de komende tijd op lokaal en regionaal niveau op de uitvoering van de wet beraden. Op een later moment zullen wij de raad en Rotterdammers hierover informeren”, laat hij via zijn woordvoerder weten. In het coalitieakkoord van het huidige stadsbestuur van Leefbaar, D66, VVD en Denk staat dat Rotterdam maximaal 500 asielzoekers wil opvangen.

Meerdere gemeenten moeten de gevolgen van de spreidingswet nog bestuderen. Met een financiële bonus probeert het Rijk die gemeenten te stimuleren. Ze kunnen geld verdienen aan het creëren van extra opvangplekken. Die vergoeding staat los van de kosten voor de asielopvang en kan een gemeente vrij uitgeven.

Lansingerland is de asielopvang al aan het uitbreiden naar 200 plekken maar dat is niet genoeg. Het moeten er volgens de spreidingswet 466 worden. Er kan opgeplust worden naar 300 maar alleen met instemming van de gemeenteraad.

In Voorne aan Zee worden nog geen asielzoekers opgevangen. Er moeten daar 431 asielplekken komen. De gemeente zegt de handen vol te hebben aan het huisvesten van vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. "Wij begrijpen de urgentie en noodsituatie in Ter Apel, maar willen tegelijkertijd benadrukken dat wij hard werken om onze taakstelling voor de opvang van statushouders te vervullen”, reageert de gemeente. Voorne aan Zee bereidt zich voor op de komende periode en voert 'intensief overleg' hoe aan de opvang van asielzoekers mee te kunnen werken.

Dordrecht, Zwijndrecht, Gorinchem en Sliedrecht zijn al wel bezig met het uitbreiden van de asielopvang in hun gemeenten. De gemeente Dordrecht vindt dat ze ‘een evenredige bijdrage moet leveren aan het opvangen van asielzoekers’. Voor tien jaar komt er een opvang voor 580 vluchtelingen op een bedrijventerrein. Omwonenden proberen het via de rechter nog tegen te houden. Zij vinden het aantal te hoog. Het asielzoekerscentrum in ‘s Gravendeel in de gemeente Hoeksche Waard gaat uitbreiden van 400 naar 500 vluchtelingen.

Bonus van 1,1 miljoen euro
Voor asielopvang langer dan vijf jaar krijgt een gemeente duizend euro per plek. Dat wordt tweeduizend euro per plek als het gaat om een asielzoekerscentrum waar meer dan 100 vluchtelingen worden opgevangen. Voor de opvang van minderjarige asielzoekers krijgt een gemeente 2000 euro per plek.
Dordrecht krijgt ruim 1,1 miljoen euro voor het azc dat later dit jaar opent. Gorinchem opent eind dit jaar een opvang voor 150 vluchtelingen en krijgt daar 300 duizend euro voor.
Alleen als het gemeenten niet lukt om de hele opgave in te vullen, dan zal de staatssecretaris zelf gemeenten aanwijzen om asielzoekers op te gaan vangen. Daarin zit de dwang in deze wet. Dat zal tegen het einde van dit jaar gebeuren.
Extra asielopvang is nodig omdat er meer vluchtelingen worden verwacht, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de instroom niet aankan en er geen woningen zijn voor vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Ook zitten de bestaande asielcentra overvol. Op dit moment is er plek voor 69.000 mensen. Dat moeten er begin volgend jaar 96.000 zijn.

Lees meer over:

azc|Asielzoekers|spreidingswet|

Lees ook

Omwonenden van toekomstig azc krijgen 1000 euro voor hang- en sluitwerk

Omwonenden van het toekomstige azc mogen, op kosten van de gemeente, per gezin maximaal duizend euro...

Komst azc de druppel voor bewoners van Rijksstraatweg en Wieldrechtse Zeedijk

De komst van een asielzoekerscentrum blijft de gemoederen bezig houden. Dat bleek dinsdagavond toen ...

Komst asielzoekers naar Zwijndrecht zo goed als zeker

Alle fracties van de Zwijndrechtse gemeenteraad zullen zo goed als zeker instemmen met de komst van ...

Demonstratie aangekondigd bij gemeenteraadsvergadering over opvang asielzoekers

Het plan van de gemeente Zwijndrecht om vanaf dit voorjaar maximaal 300 asielzoekers op te vangen in...

Papendrecht: geen extra voorbereidingen in aanloop naar Spreidingswet

Vorige week is de Spreidingswet door de Eerste Kamer aangenomen en nu heeft staatssecretaris Eric va...

Buurgemeente niet blij, maar Sliedrecht pakt door met azc: 'Wij kunnen dit aan'

De gemeente Sliedrecht staat, ondanks kritiek van 'buurman' Hardinxveld-Giessendam, pal achter de ge...