Dordrecht, Netherlands

FC Dordrecht declasseert NAC en verzekert zich van dikverdiende play-offplek

Dylan Mbayo zorgde voor het eerste Dordtse gevaar Shane Winsser / Winsser Visuals
FC Dordrecht heeft zich voor het eerst sinds het seizoen 2017/2018 verzekerd van deelname aan de play-offs. Op bezoek bij NAC Breda kende de ploeg een rampzalige start, maar daarna maakte de ploeg er een showtje van: 1-4.
Corrado Francke | 12 april 2024 21:55 | Aangepast op 12 april 2024 21:55
De club kende een bewogen dag in aanloop naar het treffen in het Rat Verlegh Stadion. Een bekladding van het NAC-supporterscafé door 'supporters' van FC Dordrecht zorgde ervoor dat 125 uitfans niet meer met de auto naar Breda mochten afreizen. Aan de sfeer bij het vertrek veranderde er niets, want de spelersbus werd met veel vuurwerk en fakkels fanatiek uitgezwaaid.

Rampstart
Maar ondanks dat FC Dordrecht misschien wel als favoriet werd gezien, beleefde de ploeg een rampstart. Al na 45 seconden breekte NAC door over de rechterflank en hoefde Matthew Garbett nog alleen maar binnen te tikken: 1-0.

Zenuwen, een gebrek aan scherpte of gewoon pech? Immers: aan de treffer van de Nieuw-Zeelander zat een luchtje van buitenspel. FC Dordrecht rechtte hoe dan ook de rug en kwam via Tim Receveur en Dylan Mbayo al in de buurt van NAC-goalie Tein Troost.

Bredase cadeautjes
Het derde gevaarlijke moment leverde, tot grote vreugde van de 325 per bus meegereisde uitsupporters, na ruim een kwartier de gelijkmaker op. NAC-topscorer Dominik Janosek leed dom balverlies, Receveur legde opzij en Mathis Suray trapte op fraaie wijze de 1-1 binnen. Het was alweer de twaalfde treffer van de Belgische aanvoerder, die komende zomer waarschijnlijk een mooie stap maakt.

Ondanks fluitconcerten richting de Dordtenaren liet de ploeg zich niet van de wijs brengen. De bezoekers waren iets sterker, maar kregen de voorsprong wel heel makkelijk in de schoot geworpen. NAC leed achterin kinderlijk balverlies en Ilias Sebaoui stiftte zijn tiende seizoenstreffer binnen: 1-2. Pepijn van de Merbel, die de geblesseerde doelman Troost had vervangen, moest het antwoord schuldig blijven.

Belangrijke kopgoal Kriwak
Waar NAC in de eerste helft uit de startblokken schoot, deed FC Dordrecht dat na rust. Sebaoui legde de bal op het hoofd van Rene Kriwak, die met een perfect geplaatste kopbal de marge in Dordts voordeel vergrootte: 1-3. Een belangrijke treffer voor de Oostenrijker, die sinds 12 januari geen goal meer had gemaakt.

Aan de andere kant onderscheidde doelman Luca Plogmann zich door knap te redden op een inzet van Boyd Lucassen, waarbij Plogmann met zijn hoofd tegen de paal botste maar de wedstrijd wel kon voortzetten.

Meer Dordtse kansen
Ook de ingevallen Van der Merbel, normaal gesproken derde doelman bij NAC, had een paar prima reddingen in huis. Zo voorkwam hij tot tweemaal toe de 1-4, nadat Shiloh 't Zand en Mbayo gevaarlijk in de buurt kwamen van het Bredase doel.

De vierde Dordtse treffer kwam er echter alsnog, omdat invaller Korede Osundina ook met het hoofd trefzeker was. De Amerikaan deelde zo mee in de steeds groter wordende feestvreugde in het uitvak. In de thuisvakken was de stemming - en dat is nog zacht uitgedrukt - flink omgeslagen, al ging het op sommige tribunes lang niet meer over voetbal.

Negen keer ongeslagen
De slotfase was niet meer spannend. FC Dordrecht voetbalde zich zodoende makkelijk naar de ruime zege, waardoor de ploeg voor de negende keer ongeslagen bleef en een plekje in de nacompetitie voor promotie naar de eredivisie veiligstelde.

Opstelling FC Dordrecht: Plogmann; Seydoux, Kluivert (Smolarczyk/71), Van der Avert, Hilton (Brito/80); Receveur (Bronkhorst/80), 't Zand, Suray; Mbayo (Shein/63), Kriwak (Osundina/63), Sebaoui

Lees meer over:

FC Dordrecht|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

FC Dordrecht knokt zich bij Cambuur naar spectaculaire puntendeling

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een verdiend punt overgehouden aan de reis naar SC Cambuur. De ploeg...

FC Dordrecht tien duels ongeslagen na zege op TOP Oss

FC Dordrecht heeft vrijdagavond de ongeslagen reeks verlengd naar tien wedstrijden. Thuis tegen TOP ...

Aftellen naar Tour de France Femmes is begonnen: 'Laat de stad geel kleuren'

De Tour de France Femmes komt steeds dichterbij. Op 13 augustus begint de tweede etappe van het wiel...

Waar eindigt het KKD-sprookje van FC Dordrecht? 'Dit smaakt naar veel meer'

FC Dordrecht blijft comfortabel op de roze wolk zitten en mag dromen van promotie naar de eredivisie...

Minder FC Dordrecht-fans naar NAC na bekladding supporterscafé

Supporters van FC Dordrecht mogen vanavond niet meer met de auto naar het uitduel bij NAC Breda. Die...

FC Dordrecht dendert door richting de play-offs: 'Moeten het niveau heel hoog houden'

Met een 2-1 zege op De Graafschap bewees FC Dordrecht ook vrijdagavond bij de beste ploegen in de Ke...