Dordrecht, Netherlands

FC Dordrecht geeft zege tegen promoverend Willem II in slotfase uit handen

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan de KKD-topper tegen Willem II. Door een goal van Shiloh 't Zand leek de thuisploeg onderweg naar een knappe zege, maar de promoverende Tilburgers kwamen in blessuretijd toch nog tot 1-1.
Corrado Francke | 4 mei 2024 00:18 | Aangepast op 4 mei 2024 00:18
De avond in het M-Scores Stadion begon feestelijk, want Michele Santoni en Luca Plogmann kregen een Bronzen Schild uitgereikt als beste trainer en beste doelman van de vierde periode.

Taaie tegenstander
Eenmaal aan de wedstrijd begonnen bleek dat beide ploegen stuitten op een taaie tegenstander. In Dordts balbezit wachtte Willem II op eigen helft terwijl de Brabanders aanvallend lange tijd geen vuist konden maken. Pogingen van Tilburgers Nick Doodeman (naast) en Jeredy Hilterman (over) waren de twee spaarzame hoogtepuntjes in de eerste twintig minuten.

Waar een week eerder tegen SC Cambuur de opponent doeltreffend was uit de eerste serieuze kans, deed FC Dordrecht dat nu zelf. Uit een ingestudeerde corner belandde de bal bij Shiloh 't Zand, die niet aarzelde en knap in de linkerhoek schoot: 1-0.

Wankelend Willem II
Het bracht Willem II, de laatste weken al wat wankelend, nóg meer aan het twijfelen. Want amper vijf minuten na de openingsgoal kreeg FC Dordrecht een uitgelezen kans op de tweede treffer. Dylan Mbayo ging alleen met de bal af op Joshua Smits, maar schoot tegen het lichaam van de doelman.

Onder toeziend oog van burgemeesters Wouter Kolff (Dordrecht) en Theo Weterings (Tilburg) begon de tweede helft met een enorme kans voor de 'Tricolores'. In kansrijke positie werd Hilterman op het allerlaatste moment van de bal gezet door Ruben Kluivert. Volgens arbiter Jeroen Manschot op reglementaire wijze, want de scheids wuifde Tilburgs protest resoluut weg.

Bijna de 2-0
Aan de overkant werd de voorsprong bijna verdubbeld. Na een prima aanval raakte Korede Osundina de paal in een poging het beslissende zetje te geven. De Dordtse invaller en ex-Willem II'er Jari Schuurman waagde even later een poging, die een meter naast het doel van Smits belandde.

Een kwartier voor tijd leek het toch mis te gaan voor de thuisclub. Rechtsback Léo Seydoux werkte Rob Nizet naar de grond in eigen doelgebied, waarna Manschot resoluut naar de penaltystip wees. Toch volgde een vreugde-explosie aan de Krommedijk, want de inzet van Hilterman werd knap gekeerd door Plogmann, die zich daarmee tot held in eigen stadion kroonde.

Spanning in de slotfase
In de slotfase kende FC Dordrecht nog wat hachelijke momenten. Waar Plogmann in eerste instantie redde op een Tilburgse kopkans, had Raffael Behounek de gelijkmaker op de schoen. De verdediger schoot echter op miraculeuze wijze huizenhoog over.

In de liefst zes minuten durende blessuretijd werd er tóch nog gescoord. Willem II-invaller Michael de Leeuw zorgde voor een Tilburgse terugkeer in de eredivisie met een rake knal: 1-1. Daarmee kende de wedstrijd voor FC Dordrecht een zure afloop en konden de Brabanders als eerste KKD-promovendus flink feestvieren.

Opstelling FC Dordrecht: Plogmann; Seydoux, Kluivert, Van der Avert, Hilton; Receveur (Schuurman/58), 't Zand (Shein/58), Suray; Mbayo (Bronkhorst/75), Osundina (Smolarczyk/82), Sebaoui

Lees meer over:

FC Dordrecht|

Lees ook

10 jaar na promotie FC Dordrecht: hoofdrolspelers blikken terug op 'kippenvelmoment'

Voor iedereen die FC Dordrecht een warm hart toedraagt, is 18 mei 2014 een historische dag. Deze zat...

Mathis Suray, aanvoerder FC Dordrecht, vertrekt naar Go Ahead Eagles

FC Dordrecht-aanvoerder Mathis Suray maakt deze zomer de overstap naar Go Ahead Eagles. Bij de eredi...

FC Dordrecht morele winnaar bij FC Emmen: 'We weten hoe goed we thuis zijn'

"We hebben de eerste klappen uitgedeeld", concludeert trainer Michele Santoni na afloop van het 2-2 ...

FC Dordrecht houdt redelijke uitgangspositie over aan start play-offs bij FC Emmen

FC Dordrecht is de dubbele confrontatie tegen FC Emmen in de play-offs begonnen met een gelijkspel. ...

FC Dordrecht met vertrouwen de play-offs in: 'Willen heel graag promoveren'

FC Dordrecht begint dinsdag aan de nacompetitie, het absolute toetje van de eerste divisie. Na een u...

Wat zijn de kansen van FC Dordrecht in de play-offs?

De play-offkoorts stijgt in Dordrecht: wat krijgen de Schapenkoppen voor elkaar? Voor de podcastmann...