Dordrecht, Netherlands

FC Dordrecht werkt stap voor stap aan imago en communicatie, ‘maar dat kan allemaal beter’

FC Dordrecht presenteerde in het najaar van 2021 het vijfjarenplan ‘Energiek Dordt’. Elf maanden later maakt innovatiemanager Leon Vlemmings, verantwoordelijk voor de langetermijnvisie, de balans op. Waar is hij blij mee, wat kan beter en wat zijn de plannen voor jaar twee van het plan? We bespreken het aan de hand van een elftal onderwerpen.
Corrado Francke | 17 oktober 2022 10:41 | Aangepast op 17 oktober 2022 10:41
Bezoekersaantallen
Iedere twee weken bezoeken er zo'n 1500 à 1700 bezoekers de thuiswedstrijden aan de Krommedijk, sinds een tijdje het Matchoholic Stadion genoemd. Wat moet er gebeuren om de tribunes weer wat voller te krijgen? "Dan moeten de prestaties zijn zoals tegen PEC Zwolle (3-0 winst, red.). Als je hoog voetbalt zijn er veel fans, als het wat minder is, zijn er soms wat minder mensen. Dat werkt overal zo", ziet Vlemmings. "Als wij bij de eerste zes zouden spelen, is het stadion misschien elke keer uitverkocht. Maar om daar te komen, heb je een plan nodig. Daar werken we nu stap voor stap aan."

Communicatie
"We proberen goed te communiceren wat we allemaal aan het doen zijn, maar dat kan allemaal beter", verwijst Vlemmings naar onder meer de sociale media van de club. Op communicatiegebied, waar na het eerste jaar Energiek Dordt veel verbeterpunten zijn aan te wijzen, gaat de club binnenkort 'een slagje slaan', zo belooft hij.
Contracten
Nog ruim voor de start van de competitie sprak FC Dordrecht vertrouwen uit in trainer Michele Santoni. Zijn contract werd met twee jaar verlengd. Met een nieuwe hoofd jeugdopleiding, assistent-trainer en videoanalist werd verder in de staf geïnvesteerd. Sterkhouders Liam Bossin (doelman) en Jari Schuurman (middenvelder) bleven ook aan de Krommedijk, terwijl er financieel ruimte was om met Vincent Schippers en Samuele Longo de blessures van Ruggero Mannes en (de inmiddels naar PEC Zwolle vertrokken) Stijn Meijer op te vangen.

Gemeente
FC Dordrecht en de gemeente: jarenlang leken het wel twee losstaande eilandjes. Nu hebben de twee elkaar beter gevonden. Gesprekken worden gevoerd en raadsleden laten zich zien bij evenementen van de club. "De eerste klimaatneutrale wedstrijd in het betaalde voetbal, die we in mei willen spelen, is ook door de prima relatie met de gemeente en wethouders ontstaan", benadrukt Vlemmings. "Ze geloven er echt in, we willen dingen samen doen en het is duidelijk dat ze dat doorhebben."

Imago
De club was, sinds de degradatie uit de eredivisie, al snel een van de lelijke eendjes in het betaalde voetbal. "In algemene zin mogen we tevreden zijn met dit eerste jaar van het plan", vindt Vlemmings. "Maar er is nog veel te doen”, verwijst hij naar onder meer de prestaties, communicatie en bezoekersaantallen.
Supporters op de westtribune juichen na een overwinning René Kamps
Jeugdopleiding
In het eerste jaar van ‘Energiek Dordt’ is de jeugdopleiding vernieuwd. Riwal, sinds een tijdje niet meer de naamgever van het stadion, werd hoofdsponsor en naamgever van de jeugdopleiding. Opleidingspartners en bedrijven sloten zich ook aan en dat zorgde voor een nieuwe inkomstenbron. Dat maakte het ook mogelijk om met Rob de Boer een nieuwe hoofd jeugdopleiding aan te stellen.

Prestaties
"Wij moeten aan het einde van het seizoen een paar plekken hoger staan dan wat we de afgelopen jaren hebben gedaan", is Vlemmings duidelijk. "Als we dat elk jaar doen tot 2025/2026, komen we waar we uit willen komen", doelt hij op de topzes van de ranglijst. FC Dordrecht bivakkeert na de overwinning in Venlo (0-1) nu na elf duels op plek twaalf. Vorig jaar eindigde de ploeg als zeventiende.

Samenwerking
In het eerste jaar Energiek Dordt breidde de club het netwerk flink uit. Bedrijven, het onderwijs, sportinstellingen en de gemeente: FC Dordrecht is in de afgelopen maanden volgens Vlemmings 'op zoek gegaan naar nieuwe ideeën, initiatieven, diensten, producten en samenwerkingen'. De seizoensafsluiter, thuis tegen TOP Oss in mei, wordt het eerste klimaatneutrale duel in het Nederlandse betaalde voetbal. Hiervoor heeft de club ook vaak contact met de KNVB en belde de Belgische Pro League, die ook interesse toonden in het verhaal van de club, ook al eens op.
Trainer Michele Santoni en aanvoerder Toine van Huizen René Kamps
Spelersbudget
In vijf jaar tijd wil FC Dordrecht het spelersbudget verhogen van 882 duizend euro naar anderhalf miljoen. Is dat over vier jaar nog wel genoeg, nu andere ploegen in de Keuken Kampioen Divisie ook flink investeren? "Ook toen was anderhalf miljoen misschien al iets te weinig om naartoe te gaan. Het maakt duidelijk dat we een groei moeten doormaken." Het blijft dus misschien niet bij die anderhalf miljoen in 2025/2026.

Stadion
Wie één van de verkiezingsdebatten in het voorjaar keek, constateerde dat veel politieke partijen het met elkaar eens waren: dat nieuwe stadion voor FC Dordrecht komt er. Misschien wel binnen twee jaar. Verkiezingsretoriek of niet: die plannen stonden helemaal niet in het vijfjarenplan van FC Dordrecht. "De dertien dagen tussen de thuiswedstrijden willen we ook iets voor Dordt en de Drechtsteden betekenen. Daar beginnen we maar eens mee. Als dat gebeurt, komt er misschien ook een vraag om na te denken over dat soort zaken. Het afgelopen jaar heb ik vanuit mijn rol daar nog niet over gesproken”, is de innovatiemanager duidelijk.

Supporters
Wat zijn de raakvlakken tussen 'Energiek Dordt' en de supporters die niet op de businesstribune zitten? De club communiceert veel over het vijfjarenplan, maar hoe zit het dan op het veld? "Ik snap die vraag", aldus Vlemmings, die ook vanuit supporters die vragen voorgeschoteld kreeg. "Voor ons is het één geheel. Het moet op het veld gebeuren én daarbuiten. Daar ligt een plan achter om gezond te worden en zo het spelersbudget te vergroten." Die ‘bodem’ voor jaar twee maakt het, zo zegt Vlemmings, ook mogelijk om binnenkort onder meer de fanshop in de binnenstad van Dordrecht te openen.

Lees meer over:

Innovatie|FC Dordrecht|

Meest gelezen

Fatbiker zwaargewond bij aanrijding in Zwijndrecht

Corrado Francke | 16 jul 2024 13:55

Man loopt hoofdwond op bij vechtpartij in Weizigtpark

Corrado Francke | Joram Niese | Redactie Streek 56 | 15 jul 2024 13:50

Lees ook

Olde Keizer verdient contract bij FC Dordrecht, dat nog niet uitgewinkeld lijkt

Chiel Olde Keizer is de nieuwste contractspeler van FC Dordrecht. De linksback was de afgelopen weke...

Vliegende start voor Van der Sluijs bij FC Dordrecht: 'Goed dat hij dit laat zien'

Met een loepzuivere hattrick speelde Joep van der Sluijs zich zaterdag direct in de kijker van FC Do...

Bekijk hier een samenvatting van FC Dordrecht - Willem II (4-4)

FC Dordrecht en Willem II lieten zaterdagmiddag een vriendschappelijk duel onbeslist: 4-4. Aan de Kr...

Doelpuntrijk oefenduel tussen FC Dordrecht en Willem II, hattrick Van der Sluijs

FC Dordrecht heeft zaterdag een prima indruk achtergelaten in een oefenwedstrijd tegen Willem II. In...

Honderden bezoekers bij open dag FC Dordrecht: 'De club leeft weer!'

Er waren tijden dat je iedere bezoeker van de open dag van FC Dordrecht persoonlijk de hand kon schu...

Boel geniet van oefenduel FC Dordrecht met Feyenoord: 'Mooi dat je dit kunt doen'

De harde wind mocht de pret niet drukken voor een paarduizend supporters van FC Dordrecht en Feyenoo...