Dordrecht, Netherlands

Fysiek discriminatiemeldpunt moet drempel verlagen

Het meldpunt is één keer per week geopend in de bibliotheek ©Corrado Francke
In Dordrecht worden er relatief weinig meldingen van discriminatie gemaakt. Maar dat betekent niet dat er geen discriminatie plaatsvindt. Waarschijnlijk weten de gedupeerden niet waar ze met hun klacht terecht kunnen. Daarom heeft de gemeente in samenwerking met Antidiscriminatiebureau RADAR nu een fysiek meldpunt opgericht in de Stadsbibliotheek.
Marjolein Vos | Corrado Francke | 21 september 2023 12:00 | Aangepast op 21 september 2023 12:00
Mocht je je gediscrimineerd voelen, kon je al telefonisch een melding maken of een formulier op een van de websites van organisaties, die zich met deze problematiek bezighouden, invullen. “Maar wij merken dan onze inwoners het moeilijk vinden om in alle gevallen het meldpunt te vinden”, vertelt wethouder Chris van Benschop, die bij de opening van het meldpunt aanwezig was. “Wij denken dat met dit fysieke meldpunt de zichtbaarheid beter wordt en dat het voor mensen misschien ook drempelverlagend werkt.”

Bij de politie kwamen vorig jaar voor het derde opeenvolgende jaar meer meldingen van discriminatie binnen. Maar Antidiscriminatiebureaus hebben daarentegen juist minder meldingen ontvangen. Eén van de redenen om meer fysieke meldpunten op te richten, in de hoop dat meer mensen erover durven te praten. “Bij discriminatie denken veel mensen aan rassen en afkomst maar het is veel breder”, licht Hans den Hartigh uit. Hij is één van de klachtenbehandelaars bij het meldpunt in de bibliotheek. “Het is ook handicap, leeftijd, seksuele geaardheid en geloof. Den Hartigh probeert vooral het gesprek met mensen die een klacht hebben aan te gaan. In het overgrote deel van de gevallen wordt het probleem opgelost door te bemiddelen, maar in een enkel geval leidt het tot een juridische procedure. Ook daarover kan bij het meldpunt advies worden gegeven.
Wethouder Van Benschop (rechts) merkte dat Dordtenaren het digitale meldpunt niet goed wisten te vinden ©Corrado Francke
De proef met het fysieke meldpunt duurt voorlopig vier maanden. De gemeente, RADAR en de bibliotheek gaan alle klachten bundelen en monitoren, om zo te kijken of dit de oplossing is voor Dordrecht op het gebied van discriminatie. Wie melding wil doen van discriminatie, kan in even weken op woensdag en in oneven weken op donderdag tussen half tien in de ochtend en half twee in de middag terecht in de bibliotheek aan de Groenmarkt.

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Bibliotheek Crabbehof langer open dankzij landelijke subsidie

Bibliotheek Crabbehof is voortaan vaker en langer open dankzij een impuls vanuit een landelijke subs...

Voorleesmarathon in de bibliotheek

De Stadsbibliotheek aan de Groenmarkt staat maandagavond 15 januari geheel in het teken van verhalen...

Booktokkers geven geheimen prijs tijdens eerste Dordtse booktokevent

Duizenden views op TikTok en dat alleen maar door te vertellen over het boek dat je nu aan het lezen...

Ontmoet je favoriete booktokkers in de bibliotheek

De Stadsbibliotheek organiseert aanstaande zaterdag 25 november het eerste BookTok Event van Dordrec...

Bibliotheek en wijkcentra langer en vaker open

Het initiatief 'Warme ontmoetingsplekken' blijkt zo succesvol, dat de gemeente heeft besloten de ope...

Nieuwe aflevering serie Huis van Stad en Regio: van verouderde panden naar nieuw gebouw

Vanaf 2025 delen de gemeente, de VVV, de bibliotheek en de Sociale Dienst Drechtsteden één gebouw: H...