Dordrecht, Netherlands

Gemeente na overlastmeldingen: we hadden bewoners eerder moeten informeren over bouwactiviteiten Laan der VN

Maartje Wildeman kon er vorige week niet van slapen. Ze woont vlak bij de Laan der Verenigde Naties waar druk gewerkt wordt aan de aanleg van een waterstofstation. “Ik werd wakker van een indringende geluid tussen één uur en half drie midden in de nacht. Ik was echt verbijsterd toen ik het hoorde.”
Stephanie Roggekamp | 2 augustus 2022 17:03 | Aangepast op 2 augustus 2022 17:03
Ze vraagt zich af of het niet anders had gekund. Bezwaar kon ze als omwonende namelijk ook niet maken. "Dat klopt, zegt Mark Benjamin, woordvoerder van de gemeente Dordrecht. "Het is heel ongebruikelijk. De vergunning is maandagmiddag verleend en maandagavond is er meteen begonnen met het werk. Dat is niet hoe je het normaal gesproken als gemeente wil."

Maar een bezwaar van mensen had overigens waarschijnlijk niets veranderd, meent Benjamin. “Wij zagen geen andere mogelijkheid. Maar normaal gesproken hadden we de mensen in ieder geval eerder willen en kunnen informeren. En dat ging nu helaas niet."

Klaar voor de toekomst
De gemeente is blij met de aanleg van het waterstoftankstation: "Het is toch de brandstof van de toekomst. Dus vanuit milieuoverweging is het geweldig dat er een initiatiefkomt om deze brandstof ook in Dordrecht te leveren." Maar de gemeente is niet gelukkig met hoe het nu verlopen is en dat veel mensen er zoveel last van hebben gehad. Toch staat ze nog wel achter het verlenen van de vergunning. "Dat heeft alles te maken met vakantieperiode. Als we de bezwaartermijn in acht hadden genomen, van zes weken, ja dan zit je in een periode dat iedereen weer thuis zit en dan hadden we nog meer mensen gehad die er last van hadden."

De werkzaamheden overdag laten uitvoeren, was geen optie volgens Benjamin. "Het is vlak bij de Laan der Verenigde Naties, een belangrijke in- en uitvalsweg voor Dordt. Als je die overdag (tijdens de spits) afsluit, dan geeft dat teveel verkeersproblemen en daarom hebben we gekozen voor de nacht. En de afsluiting is ook echt noodzakelijk vanwege de veiligheid. Je moet niet willen dat er een heipaal of -stelling omvalt op de weg."

Een schrale troost voor Wildeman en andere omwonenden; de werkzaamheden duren minder lang dan gedacht. Het heien is al voorbij en er wordt nu gewerkt aan het plaatsen van stalen damwanden. Alleen dit weekend wordt er nog in de nacht gewerkt. Daarna keert hopelijk de rust weer. "Elke nacht is er eentje teveel, als je er last van hebt, dat begrijp ik", voegt Benjamin eraan toe.

Lees ook

Groot uitgepakt voor dichten rioollek

Een lekkage in het riool van de Frans Lebretlaan in Dordrecht wordt aangepakt. Met iets dat lijkt op...

Reconstructie Laan der Verenigde Naties duurt langer dan verwacht

Een aantal onvoorziene omstandigheden en extra werkzaamheden hebben ervoor gezorgd dat de reconstruc...

Nu ook waterstof tanken in de Drechtsteden

Je tank is sneller vol dan dat een elektrische auto is opgeladen en bovendien is het ook nog eens du...

Nieuwe naam voor Huis van Stad en Regio: Dordthuis

Het Huis van Stad en Regio in aanbouw krijgt een nieuwe naam. Het nieuwe gebouw aan de Spuiboulevard...

Eerste paal fase drie Amstelwijck Park de grond in, verkoop valt ietwat tegen

Met een grote glimlach hijst wethouder Maarten Burggraaf zich in een blauwe heimachine, om de eerste...

Nieuwe verkeerslichten in storing; situatie onoverzichtelijk

Fietsers, voetgangers en automobilisten raakte vrijdagochtend het overzicht een beetje kwijt op het ...