Dordrecht, Netherlands

Gft-bak vaker geleegd in de zomermaanden

Heb je een container voor gft en etensresten? In juni, juli en augustus leegt HVC die bak wekelijks. Zo wordt het scheiden van afval in de warme maanden makkelijker, laat de gemeente weten.
Marjolein Vos | 30 mei 2022 11:30 | Aangepast op 30 mei 2022 10:59
Het vaker legen van de bakken is onderdeel van het nieuwe afvalbeleid van de gemeente. Vorig jaar april werd dat beleid aangepast, om het scheiden van grondstoffen te stimuleren en het weggooien van restafval te ontmoedigen.

Meer dan driekwart van het restafval bestaat uit herbruikbare materialen. “Door afval thuis goed te scheiden blijft er veel minder restafval over om te verbranden. Dat is goed voor het milieu. Bovendien kost het verbranden van restafval steeds meer geld. Door de hoeveelheid restafval omlaag te brengen blijven de kosten, en dus de afvalstoffenheffing, beheersbaar,” aldus de gemeente.

Zo worden zakken met plastic nu elke week opgehaald. Het ophalen van de bak aan huis voor restafval gebeurt één keer in de vier weken. De gft-bak wordt normaal één keer per twee weken geleegd, maar nu dus één keer per week. Dat kan overigens wel op andere dagen zijn dan voorheen. De gemeente raadt aan de afvalkalender van HVC of de HVC-app te bekijken. “Die app is sowieso handig als twijfelt in welke bak je afval hoort. De afvalwijzer helpt je. Gebruik het invulveld, maak een foto van het afval of scan de barcode. De app geeft daarna aan in welke bak het afval hoort.”
Vanaf september zamelt HVC gft en etensresten weer 1 keer per twee weken in.

Sinds vorig jaar wordt de bak voor het restafval nog maar één keer in de vier weken geleegd. En kost het 20 euro om grofvuil op te laten laten. Vooral dat laatste leverde gemengde reacties op. Zo ook bij Robbie. Hij zag de hoeveelheid zwerfvuil in zijn wijk toenemen. Bekijk hier de reportage die wij met hem maakten.
‘Even wennen’
Wethouder Rik van der Linden: "Veel inwoners moeten wennen aan de nieuwe maatregelen, merken we uit de reacties. Dat begrijp ik. Als je nu regelmatig een volle restafvalbak hebt, dan is het lastig voor te stellen dat je het kunt redden met één keer in de vier weken legen. En toch is dat heel vaak zo. Ik spreek uit ervaring. In voorbereiding op het nieuwe beleid heb ik met mijn gezin meegedaan aan een proef om 100 dagen al het afval zo goed mogelijk te scheiden. Ik was verbaasd hoe weinig restafval we overhielden in ons gezin met vier kinderen. En als het ons gelukt is, lukt het andere Dordtenaren ook."

Lees meer over:

HVC|Afvalbeleid|

Meest gelezen

Lees ook

Eén van de laatste gemeenten in de Drechtsteden verandert afvalbeleid

Hendrik-Ido-Ambacht neemt als één van de laatste gemeenten in de Drechtsteden het eigen afvalbelei...

Grote voorjaarsschoonmaak weer begonnen: drukte bij afvalbrengstation

Het voorjaar staat voor de deur, dus is het voor veel mensen weer tijd om het huis schoon te maken e...

‘Kom je afval brengen? Neem dan iets bruikbaars mee voor de vluchtelingen’

De lente is begonnen en het mooie weer zorgt ervoor dat veel mensen beginnen aan het opruimen van hu...

Wekelijks krijgen we vijf gram microplastic binnen; Dit is volgens René de oplossing

Het gewicht van een creditcard aan microplastic; dat is wat wij gemiddeld per week in ons lichaam bi...

Boze boeren blokkeren met tientallen tractoren afvalverwerker HVC in Dordrecht

Ongeveer 45 tractoren zijn dinsdagavond vanuit de Alblasserwaard vertrokken naar Dordrecht. Daar pro...

Zo wil Dordrecht stiller én schoner afval ophalen in de komende jaren

De Dordtse afvalverwerker HVC zet de komende jaren flink in op elektrische voertuigen, zoals veegwag...