Dordrecht, Netherlands

Gratis museumavond: Dordrecht viert Cuyp

Het is feest in het Dordrechts Museum op vrijdagavond 29 april. Die avond viert Dordrecht zijn beroemdste schilder Aelbert Cuyp (1620-1691). Een kunstenaar die tijdens zijn leven alleen bekend was in Dordrecht, maar na zijn dood internationale roem vergaarde. Om alle Dordtenaren de gelegenheid te geven het werk van deze plaatsgenoot te bewonderen, is de tentoonstelling die avond gratis.
Stephanie Roggekamp | 19 april 2022 14:00 | Aangepast op 19 april 2022 14:00
De tentoonstelling 'In het licht van Cuyp' is volgens het museum een groot succes en kreeg goede recensies. “Uit het hele land, van Groningen tot Limburg komen mensen naar Dordrecht om het werk van Cuyp en zijn navolgers te bewonderen. Het verhaal over Cuyps leven en roem is dan ook opmerkelijk en niet eerder in een tentoonstelling verteld”, zegt het Dordrechts Museum.

In zijn eigen tijd was Aelbert Cuyp vooral lokaal bekend. Zijn wereldwijde bekendheid ontstond pas na zijn dood. Halverwege de achttiende eeuw ontstond in Engeland een ware Cuyp-rage. Nederland werd totaal leeggekocht en waren er nauwelijks nog schilderijen van Cuyp in ons land te vinden. Nog steeds bevinden de belangrijkste schilderijen van Cuyp zich in Engeland.

Oproep aan Dordtenaren
Dordrechts Museum: “Dat er nu zo veel werken van Aelbert Cuyp te zien zijn in de stad waar ze ooit zijn gemaakt is erg bijzonder.” Het Dordrechts Museum roept daarom iedere Dordtenaar op om, tijdens de avondopenstelling op 29 maart, te komen kijken hoe Cuyp was.

Programma
Naast een bezoek aan de tentoonstelling, een hapje en een drankje is die avond ook het audiovisuele livestream programma Via Cultura aanwezig om diverse Dordtse gasten waaronder Kees Thies te interviewen. Livemuziek wordt de 29ste verzorgd door de Dordtse Nederlandstalige singer/songwriter Thisgirlslife. Bezoekers kunnen ook een 'spoedcursus Cuyp' volgen bij conservator Sander Paarlberg. Hij zal laten zien waarom Cuyp tot de beste Hollandse landschapsschilders behoort.

Vooraf reserveren
Van 19.00 tot 22.00 uur is iedereen welkom. Om te weten op hoeveel Dordtenaren het museum kan rekenen moet er vooraf online een ticket gereserveerd worden. Dit kan via de website van het museum: www.dordrechtsmuseum.nl

Wie naar de datum 29 april gaat, kiest voor een avondticket. Daarna kiest je uit het menu een ticket met de naam 'Gratis entree Dordtenaren'. Dit ticket is alleen geldig op vrijdagavond 29 april.

Lees ook

Nieuwe artistiek directeur voor Dordrechts Museum

Het is nog niet zover, maar vanaf 9 mei heeft het Dordrechts Museum een nieuwe artistiek directeur: ...

Dordrechts Museum maakt kans op Vriendenloterij Museumprijs

Het Dordrechts Museum is samen met zeven andere musea genomineerd voor de Vriendenloterij Museumprij...

Ophef over schilderij raakt Dordtse kunstenaar Dool: ‘De mensen die het weg willen hebben, hebben geen humor’

Hij is inmiddels bijna 90 jaar oud en binnenkort is in het Dordrechts Museum een overzichtstentoonst...

Speurwerk leidt naar zes onbekende schilderijen Aelbert Cuyp: nieuwe stukken toegevoegd aan tentoonstelling

Het Dordrechts Museum heeft zes onbekende schilderijen van Aelbert Cuyp toegevoegd aan de tentoonste...

Koe van Cuyp vindt plek op verborgen landje van Joop Mikx en voormalig stadsdichter Marieke van Leeuwen

Diep verscholen in de Dordtse Biesbosch heeft een koe van schilder Aelbert Cuyp een plekje gevonden ...

Dordrechts Museum zoekt kunstenaars met migratieverleden voor nieuwe tentoonstelling

Het Dordrechts Museum heeft een nieuwe prijs in het leven geroepen: de Galateaprijs 2023. Die moet k...