Dordrecht, Netherlands

Gratis museumavond: Dordrecht viert Cuyp

Het is feest in het Dordrechts Museum op vrijdagavond 29 april. Die avond viert Dordrecht zijn beroemdste schilder Aelbert Cuyp (1620-1691). Een kunstenaar die tijdens zijn leven alleen bekend was in Dordrecht, maar na zijn dood internationale roem vergaarde. Om alle Dordtenaren de gelegenheid te geven het werk van deze plaatsgenoot te bewonderen, is de tentoonstelling die avond gratis.
Stephanie Roggekamp | 19 april 2022 14:00 | Aangepast op 19 april 2022 14:00
De tentoonstelling 'In het licht van Cuyp' is volgens het museum een groot succes en kreeg goede recensies. “Uit het hele land, van Groningen tot Limburg komen mensen naar Dordrecht om het werk van Cuyp en zijn navolgers te bewonderen. Het verhaal over Cuyps leven en roem is dan ook opmerkelijk en niet eerder in een tentoonstelling verteld”, zegt het Dordrechts Museum.

In zijn eigen tijd was Aelbert Cuyp vooral lokaal bekend. Zijn wereldwijde bekendheid ontstond pas na zijn dood. Halverwege de achttiende eeuw ontstond in Engeland een ware Cuyp-rage. Nederland werd totaal leeggekocht en waren er nauwelijks nog schilderijen van Cuyp in ons land te vinden. Nog steeds bevinden de belangrijkste schilderijen van Cuyp zich in Engeland.

Oproep aan Dordtenaren
Dordrechts Museum: “Dat er nu zo veel werken van Aelbert Cuyp te zien zijn in de stad waar ze ooit zijn gemaakt is erg bijzonder.” Het Dordrechts Museum roept daarom iedere Dordtenaar op om, tijdens de avondopenstelling op 29 maart, te komen kijken hoe Cuyp was.

Programma
Naast een bezoek aan de tentoonstelling, een hapje en een drankje is die avond ook het audiovisuele livestream programma Via Cultura aanwezig om diverse Dordtse gasten waaronder Kees Thies te interviewen. Livemuziek wordt de 29ste verzorgd door de Dordtse Nederlandstalige singer/songwriter Thisgirlslife. Bezoekers kunnen ook een 'spoedcursus Cuyp' volgen bij conservator Sander Paarlberg. Hij zal laten zien waarom Cuyp tot de beste Hollandse landschapsschilders behoort.

Vooraf reserveren
Van 19.00 tot 22.00 uur is iedereen welkom. Om te weten op hoeveel Dordtenaren het museum kan rekenen moet er vooraf online een ticket gereserveerd worden. Dit kan via de website van het museum: www.dordrechtsmuseum.nl

Wie naar de datum 29 april gaat, kiest voor een avondticket. Daarna kiest je uit het menu een ticket met de naam 'Gratis entree Dordtenaren'. Dit ticket is alleen geldig op vrijdagavond 29 april.

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...

Dordrechts Museum krijgt drie kunstwerken van Reinier Lucassen

Hij geldt als Nederlandse Pop Art kunstenaar: eigenzinnig en ironisch. In Dordrecht was al een schil...

Dordrechts Museum blij verrast met jaarlijkse bijdrage VriendenLoterij

Een grote verrassing, met als gevolg veel blije gezichten: het Dordrechts Museum nam maandag een che...

Deze week in Op Pad Met Ad: 250 jaar Pictura

Het is het oudste tekengenootschap van Nederland en dit jaar bestaat het 250 jaar. Dat wordt uitgebr...

Tekengenootschap Pictura in de spotlights in Dordrechts Museum: ‘Eigenlijk hebben we hetzelfde doel’

Dubbel feest in het Dordrechts Museum dit weekend. Daar werd niet alleen de nieuwste tentoonstelling...