Dordrecht, Netherlands

Gratis museumavond: Dordrecht viert Cuyp

Het is feest in het Dordrechts Museum op vrijdagavond 29 april. Die avond viert Dordrecht zijn beroemdste schilder Aelbert Cuyp (1620-1691). Een kunstenaar die tijdens zijn leven alleen bekend was in Dordrecht, maar na zijn dood internationale roem vergaarde. Om alle Dordtenaren de gelegenheid te geven het werk van deze plaatsgenoot te bewonderen, is de tentoonstelling die avond gratis.
Stephanie Roggekamp | 29 april 2022 09:54 | Aangepast op 29 april 2022 09:54
De tentoonstelling 'In het licht van Cuyp' is volgens het museum een groot succes en kreeg goede recensies. “Uit het hele land, van Groningen tot Limburg komen mensen naar Dordrecht om het werk van Cuyp en zijn navolgers te bewonderen. Het verhaal over Cuyps leven en roem is dan ook opmerkelijk en niet eerder in een tentoonstelling verteld”, zegt het Dordrechts Museum.

In zijn eigen tijd was Aelbert Cuyp vooral lokaal bekend. Zijn wereldwijde bekendheid ontstond pas na zijn dood. Halverwege de achttiende eeuw ontstond in Engeland een ware Cuyp-rage. Nederland werd totaal leeggekocht en waren er nauwelijks nog schilderijen van Cuyp in ons land te vinden. Nog steeds bevinden de belangrijkste schilderijen van Cuyp zich in Engeland.

Oproep aan Dordtenaren
Dordrechts Museum: “Dat er nu zo veel werken van Aelbert Cuyp te zien zijn in de stad waar ze ooit zijn gemaakt is erg bijzonder.” Het Dordrechts Museum roept daarom iedere Dordtenaar op om, tijdens de avondopenstelling op 29 april, te komen kijken hoe Cuyp was.

Programma
Naast een bezoek aan de tentoonstelling, een hapje en een drankje is die avond ook het audiovisuele livestream programma Via Cultura aanwezig om diverse Dordtse gasten waaronder Kees Thies te interviewen. Livemuziek wordt de 29ste verzorgd door de Dordtse Nederlandstalige singer/songwriter Thisgirlslife. Bezoekers kunnen ook een 'spoedcursus Cuyp' volgen bij conservator Sander Paarlberg. Hij zal laten zien waarom Cuyp tot de beste Hollandse landschapsschilders behoort.

Vooraf reserveren
Van 19.00 tot 22.00 uur is iedereen welkom. Om te weten op hoeveel Dordtenaren het museum kan rekenen moet er vooraf online een ticket gereserveerd worden. Dit kan via de website van het museum.

Wie naar de datum 29 april gaat, kiest voor een avondticket. Daarna kiest je uit het menu een ticket met de naam 'Gratis entree Dordtenaren'. Dit ticket is alleen geldig op vrijdagavond 29 april.

Lees ook

Eilandleven: Big Rivers 2023 en ‘doorkijkje’

Deze donderdag in 'Eilandleven’ het optreden van het Dylan Vos Quartet tijdens Big Rivers 2023 en ee...

Deze maandag op TV Dordrecht: dubbel zoveel kunst

Met tal van musea en galeries barst het in Dordrecht van de kunst. Maandag 4 september na het nieuws...

'Een schilderij waarin je iedere keer iets anders ziet'

Samuel van Hoogstraten werd zo'n 400 jaar geleden geboren in Dordrecht. Nu is hij bekend als een van...

Kunstwerk 'Eigen Schuld' verkocht voor exact de studieschuld van de kunstenaar: 45.879,40 euro

Het is hem gelukt. Kunstenaar Mart Veldhuis verkocht zijn wandtapijt voor €45.879,40. Dat bedrag is ...

Dordrechts Museum presenteert nieuwe tentoonstelling over het alledaagse

Het Dordrechts Museum opent een tentoonstelling over alledaagse dingen en gewoontes, maar dan op een...

Dit wandkleed kost 45.879,40 euro, precies de studieschuld van de kunstenaar

Het is 4,70 meter lang, 1,50 meter hoog en kost 45.879 euro en 40 cent. Kunstenaar Mart Veldhuis uit...