Dordrecht, Netherlands

GroenLinks wint verkiezingen op Dalton Lyceum

De leerlingen gingen in debat met de lokale politici RTV Dordrecht
Voor een deel van de leerlingen van het VWO is het de eerste keer dat ze naar de stembus mogen. Reden voor het Stedelijk Dalton Lyceum om ze daar goed op voor te bereiden en een debat met lokale politici te organiseren.
Marjolein Vos | 15 maart 2023 12:38 | Aangepast op 15 maart 2023 12:38
Een behoorlijk afvaardiging van de lokale partijen stond maandagmorgen opgesteld op de middelbare school aan de Overkampweg. Allemaal hadden ze hun eigen stand gekregen, om te laten zien waar ze voor staan, legt Axel Broekhuizen van de VVD uit. “Heel leuk om met leerlingen in contact te komen, omdat ze ook heel oprecht zijn”, voegt zijn collega van GroenLinks Abdullah Uysal er aan toe. “De problemen waar zij mee te maken hebben, zijn ook echt de problemen waar deze verkiezingen over gaan.”

“Goed dat we hier staan, met zoveel lokale partijen”, vertelt Ruby Pichel van Forum voor Democratie. “Om toch te laten zien dat dit belangrijk is. Dat we op een gezonde manier met elkaar in gesprek kunnen. En deze jongeren laten zien hoe belangrijk het is dat zij zich gaan bemoeien met de toekomst.”

Na de informatiemarkt was het tijd om het debat aan te gaan. Op de agenda: woningbouw, stikstofproblematiek, maximum snelheid op provinciale wegen en openbaar vervoer. “De leerlingen moesten er even inkomen, maar ze kwamen uiteindelijk wel op stoom”, zegt Esther Wisse, docent op het Stedelijk Dalton Lyceum.
De partijen lichtten tijdens een informatiemarkt hun standpunten toe RTV Dordrecht
Eén van de leerlingen die meedeed aan het debat was Jens. Hij was vooral geïntereseerd in hoe de lokale politici dachten de klimaatcrisis op te gaan lossen. “Dat is helaas niet allemaal aan bod gekomen. Het ging vooral over wonen. Terwijl het klimtaat, dát is een probleem dat iedereen wil oplossen, daar heeft iedereen ideeën over. Links en rechts kunnen hierin samenwerken. Maar ik denk juist dat die tegenstellingen het meest interessant hadden kunnen worden in het debat.”

Of het een voorbode is voor de uitslag van woensagavond, is niet te zeggen. Maar op het Stedelijk Dalton Lyceum kwam GroenLinks met 18,7% van de stemmen als winnaar uit de bus. Gevolgd door D66 met 17% en de VVD met 12,6%. Onderaan eindigden het CDA (1,1%) , Jezus Leeft (1,1%) en de SGP (0,5%).

Lees ook

Verkiezingen op 15 maart: veel belangrijker dan we denken?

Op woensdag 15 maart 2023 zijn de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Beide verkiezinge...

Deze verkiezingsdebatten kun jij nog bezoeken in Dordrecht

Op woensdag 15 maart mogen we weer naar de stembus, dit keer voor de Waterschaps- en Provinciale Sta...

Hoe houden we de Drechtsteden bereikbaar? 'Openbaar vervoer is een basisrecht'

De bereikbaarheid van onze regio staat onder druk door marktwerking en daarom is een forse investeri...

Hoe willen we in de regio energie opwekken? 'Leg de daken vol met zonnepanelen'

Er moeten in onze regio veel meer zonnepanelen komen op daken van huizen en bedrijven. Dat vinden de...

Van fabrieken ombouwen tot 'cupido-programma': hoe lossen we de wooncrisis op?

Meer bouwen, slim omgaan met de ruimte óf out of the box denken: er zijn volgens politieke partijen...

Zo denkt de provinciale politiek over de PFAS-uitstoot door Chemours

De uitstoot van PFAS door de Chemours-fabriek in Dordrecht moet naar nul. Dat vinden de provinciale ...