Dordrecht, Netherlands

“Haar opa staat nog altijd op de club, hij is de tostikoning van de vereniging”

De voorzitter van de Dordtse zwem- en waterpolovereniging MNC is apetrots op de prestatie van de Nederlandse waterpolodames, die in Japan wereldkampioen zijn geworden. De winnende strafworp werd benut door Brigitte Sleeking, een geboren en getogen Dordtse die haar carrière begon bij MNC Dordrecht.
Trevyn van Houwelingen | 28 juli 2023 17:30 | Aangepast op 28 juli 2023 16:26
Heel stiekem heeft hij gekeken, want eigenlijk moest hij werken. Maar tussen het werk door heeft Johan Hol op zijn telefoon naar de livestream gekeken. “Wat een wedstrijd, 12-12 en dan die strafworpen…” Het moge duidelijk zijn, Hol heeft meegeleefd met zijn voormalig pupil. “En dat Brigitte (Sleeking, red) dan de winnende maakt. We zijn allemaal heel trots.”

Volgens Hol was al vroeg duidelijk dat het bij Brigitte om een speciaal talent ging: “De gedrevenheid, mentaliteit, ze was altijd al heel ambitieus en op de prestaties gericht. Ze heeft tot haar zestiende bij ons gezwommen, daarna is ze uitgewaaid naar internationale clubs in Barcelona en dit jaar in Griekenland.”

Wedstrijdzwemmen
Sleeking is niet het enige talent van MNC Dordrecht dat in Japan haar opwachting maakt. Ook Kim Busch, een generatiegenoot van Sleeking die de overstap naar het wedstrijdzwemmen maakte, deed vrijdag mee in de halve finale van de 50 meter vlinderslag. Daarin werd ze teleurstellend 14e. Eerder deze week maakte ze al deel uit van de 4x100m estafetteploeg die zesde werd in de finale.

Beide zwemsters komen uit een familie die betrokken is bij MNC Dordrecht. Zo staat de opa van Sleeking nog altijd in de kantine: “Hij is nog vaak op de club, dan staat hij in de kantine tosti’s te maken. Hij is de onbetwiste tostikoning van de club.” En ook oom Rob en de vader van Kim Busch hebben een verleden bij de club, Hol heeft nog met hen in hetzelfde waterpoloteam gespeeld. En de moeders van beide topsportsters? Die hebben respectievelijk zwemles gegeven en zwemcommissies bekleed bij de vereniging.

Eigen jeugd
MNC Dordrecht doet het überhaupt goed op het gebied van talentontwikkeling. Het mannenteam van MNC promoveerde dit jaar naar de waterpolo-eredivisie met een team dat volledig uit eigen jeugd bestaat. Ook de vrouwen kregen een uitnodiging om naar de koningsklasse te promoveren, maar die willen nog een jaar langer trainen voordat ze de uitdaging aangaan. De eerste wedstrijd van de heren is in de derde week van september te bezoeken in de Sportboulevard, meer informatie is te vinden op de website van MNC Dordrecht.

Kijk hieronder ook naar de reportage die RTV Dordrecht maakte met de voorzitter.

Lees meer over:

Waterpolo|Zwemmen|MNC|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Ouders van gouden Kim supertrots: ‘Ze heeft het geflikt’

Een maand na het onverwachte goud op het WK zwemmen in Qatar, is de emotie nog steeds voelbaar in hu...

Dordtse Kim Busch en teamgenoten winnen onverwacht goud op WK zwemmen

Goud met een Dordts tintje dit weekend in Qatar. In de hoofdstad Doha behaalden de Nederlandse vrouw...

Sport Prestatieprijs voor waterpoloster Brigitte Sleeking

Ze was dit weekend even terug op het oude nest: wereldkampioen Brigitte Sleeking bracht een bezoek a...

Noord-Hollands feestje bij NK-estafettezwemmen in Sportboulevard

Zwem- en waterpolovereniging MNC Dordrecht organiseerde zondag 5 november de nationale kampioenschap...

De provincie verlengt negatief zwemadvies recreatieplas Merwelanden

De provincie Zuid-Holland blijft adviseren om niet te zwemmen in recreatieplas Merwelanden in Dordre...

Oranjemannen waterpolo winnen in volgepakte Sportboulevard Dordrecht

Het Nederlands mannen waterpolo-team versloeg dinsdagavond in een oefenwedstrijd in Dordrecht China ...